Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με υψηλά… ασφάλιστρα

Οι τιμές στις χρηματιστηριακές αγορές έχουν πάρει την ανηφόρα εδώ και καιρό, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου (equity risk premia) παραμένουν πολύ υψηλά. Τα υψηλά ασφάλιστρα και η απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν έξτρα ρίσκο στέλνουν όμως ένα μήνυμα.

Άνοδος με υψηλά… ασφάλιστρα
Όσοι νομίζουν ότι μόνο οι Έλληνες μικροεπενδυτές και παραδοσιακοί θεσμικοί επενδυτές ”απέχουν”, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, από το Χρηματιστήριο δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στο αποκαλούμενο ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών, γνωστό ως equity risk premium.

Aν το κάνουν για την ευρωπαϊκή αγορά θα διαπιστώσουν ότι το ασφάλιστρο κινδύνου παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα με βάση την ιστορική εμπειρία. Σύμφωνα με τη Citigroup, το ασφάλιστρο κινδύνου, δηλαδή η επιπλέον απόδοση που αναμένουν οι επενδυτές από τις μετοχές για να τις προτιμήσουν από τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, εκτιμάται γύρω στο 5,5% έναντι 3,3% που είναι ο μέσος όρος της τελευταίας 20ετίας.

Αυτό δεν θα συνέβαινε αν οι επενδυτές σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης ήταν πιο πρόθυμοι να αναλάβουν το έξτρα ρίσκο, αγοράζοντας μετοχές. Όμως, προφανώς δεν είναι.

Οι Ευρωπαίοι μάλιστα είναι πιο απρόθυμοι από τους συναδέλφους τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου το ασφάλιστρο κινδύνου κυμαίνεται γύρω στο 4% έναντι 2,8% που είναι ο μέσος όρος των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Το υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου δείχνει επίσης ότι οι τιμές των μετοχών ενσωματώνουν ήδη μεγάλη δόση ρίσκου. Υπό αυτή την έννοια, τα περιθώρια υποχώρησης των μετοχών δεν είναι μεγάλα αφού πολλά από τα άσχημα νέα είναι ήδη στις τιμές.

Το αντίθετο συμβαίνει στην αγορά των εταιρικών ομολόγων που μετά τη συμπίεση των επιτοκιακών περιθωρίων (credit spreads) λόγω εποχικότητας βρίσκονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενσωματώνοντας λίγο ρίσκο.

Η στροφή πολλών συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιριών στη Γηραιά Ήπειρο από τις μετοχές προς τα ομόλογα, μετά τη δυσάρεστη εμπειρία της μεγάλης βουτιάς των Χρηματιστηρίων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε συνδυασμό με το νέο κανονιστικό πλαίσιο συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων ανέβασαν τις τιμές τους, πιέζοντας τις αποδόσεις τους.

Υπό αυτή την έννοια, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της αναμενόμενης απόδοσης των μετοχών και της αναμενόμενης απόδοσης των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχει επίσης διαρθρωτικά χαρακτηριστικά.

Όμως το υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου έρχεται να προστεθεί στην υπάρχουσα ”τούρτα” των αγορών στην οποία συνυπάρχουν άλλα ευνοϊκά θεμελιώδη μεγέθη. Πρόκειται για τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς (FactSet) που μιλάνε για αύξηση 8,9% στα κέρδη ανά μετοχή του πανευρωπαϊκού δείκτη DJ Stoxx 600 το 2007 και τη σχεδόν διπλάσια για το ελληνικό Χρηματιστήριο, το διαφαινόμενο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον με τους ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου για μετοχές.

Είτε κανείς εκλάβει την απροθυμία των παραδοσιακών επενδυτών να αυξήσουν το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους, αγοράζοντας μετοχές, σαν κερασάκι στην τούρτα των αγορών του 2007 είτε σαν κάτι άλλο, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι το ίδιο. Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ένα υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου που μπορεί να λειτουργήσει είτε ως ανάχωμα σε μια ενδεχόμενη πτώση είτε ως εφαλτήριο για μια μεγαλύτερη άνοδο των μετοχών.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v