Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 6,5 ετών ο FTSE 20

Για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση συνεχίζεται στη Σοφοκλέους η ”μόχλευση” που επιβάλλεται κυρίως από το πρόγραμμα αγοράς αρκετών ξένων επιθετικών διαχειριστών σε συγκεκριμένες μετοχές. Σημαντικά κέρδη για Cosmote, ΟΠΑΠ, Marfin Popular Bank, αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική, Eurobank, Αγροτική και καταγραφή νέας κορυφής στις 2.500 μονάδες για τον FTSE 20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Και τις 4.590 μονάδες προσέγγισε ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης, καθώς για τον FTSE 20 καταγραφόταν ακόμη μία ”κορυφή” εξίμισι και πλέον ετών στις 2.500 μονάδες.

Συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, που επιτυγχάνεται και σήμερα με αυξημένες συναλλαγές, ειδικότερα σε μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Cosmote, Eurobank, Κύπρου, αλλά και Εθνικής.

Αυξημένες συναλλαγές σε υψηλές τιμές σημειώνονται και στη μετοχή της Marfin Popular Bank, καθώς ο τζίρος ξεπερνούσε (στις 14:10) τα 18 εκατ. ευρώ με την τιμή να ενισχύεται κατά 4,75% προς τα 8,4 ευρώ.

Με αυτό το κλίμα να διαμορφώνεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια να συνεχίζουν το πρόγραμμα αγορών τους, ήταν λογικό να διευκολύνεται η εισροή ρευστότητας σε μετοχές λ.χ. της Coca Cola 3E, Ελληνικής Τεχνοδομικής, Forthnet, Μηχανικής, Intralot και ορισμένων ακόμη τίτλων αυτής της κατηγορίας.

Είναι ενδεικτικό πως στη μετοχή της Cosmote (2,7%) και του ΟΠΑΠ (2,4%) είχαν τοποθετηθεί περίπου 30 εκατ. ευρώ σε υψηλές τιμές και ιστορικά υψηλά.

Είναι προφανές πως το παιχνίδι της ”μόχλευσης” συμπεριλαμβάνει και ορισμένες… ακραίες συμπεριφορές, ωστόσο οι ξένοι που έχουν τον πρώτο λόγο στην αγορά ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη τακτική. Τακτική αιφνιδιασμού, ανάλογη με αυτή που είχαν ακολουθήσει και στην αρχή του 2004.

Εάν τους ”βγει” η αγορά, είναι προφανή τα πολλαπλά οφέλη και οι υψηλότατες υπεραξίες που θα εγγράψουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Μέσα στον… χαμό των ημερών, πέραν του Βαρβαρέσου (20%), σημειώνεται η αντίδραση της Κλωνατέξ, το ”κλείδωμα” της Kego στα 2,37 ευρώ, η Revoil (με αποτίμηση μεγαλύτερη των μεγεθών της), η Τεξαπρέτ στο 0,64 ευρώ, η υπεραπόδοση του Παΐρη στα 2,15 ευρώ, αλλά και άλλα επιμέρους λογικά ή ακόμη και περίεργα των ημερών.

Στις 14:15 ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν στις 4.580 μονάδες, ενώ η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφωνόταν στο περίπου 1 προς 2.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v