Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διόρθωση χτυπά την πόρτα

Η χθεσινή συνεδρίαση διέκοψε το ανοδικό σερί των οκτώ προηγουμένων και η σημερινή καλείται να δείξει -ή τουλάχιστον να προδιαθέσει- αν η Σοφοκλέους μπαίνει σε φάση διόρθωσης. Αυτά αφορούν στον Γ.Δ. και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις οι ρευστοποιήσεις έχουν ξεκινήσει αρκετές συνεδριάσεις νωρίτερα. Τεχνικά αμετάβλητη η τάση για τον FT20 μέχρι την περιοχή των 2.470 μονάδων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Η χθεσινή συνεδρίαση διέκοψε το ανοδικό σερί οκτώ συνεχόμενων συνεδριάσεων για τον Γενικό Δείκτη, δίνοντας κάποιες αποχρώσες ενδείξεις κόπωσης στους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης (ασχέτως αν και χθες Πειραιώς, Κύπρου και κατά δεύτερο λόγο Marfin Group έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό), όμως για το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό η διόρθωση έχει ξεκινήσει αρκετές συνεδριάσεις νωρίτερα.

Η διαφορά μεταξύ της χθεσινής συνεδρίασης και των αμέσως προηγούμενων ήταν ότι χθες 30 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 4% και αυτό τουλάχιστον προβλημάτισε, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται κάποιοι αποφάσισαν να ”γράψουν” τα πρόσφατα κέρδη τους με μάλλον επιθετικότερες κινήσεις.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, έστω και αν ο FTSE 20 θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι χθες έδωσε ένα πρώτο σήμα πώλησης, εμφανίζοντας ως πιθανό σενάριο μια υποχώρηση προς τις 2.470 μονάδες, κάτι που ουσιαστικά δεν αλλάζει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Αντίθετα, σε περίπτωση επιστροφής των ανοδικών διαθέσεων και κλεισίματος υψηλότερα των 2.530 μονάδων (κάτι που η χθεσινή συνεδρίαση δεν άφησε να φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό), αλλάζουν τα τεχνικά δεδομένα, επιταχύνεται η ανοδική κίνηση, με επόμενους στόχους τις 2.570 και 2.620 μονάδες.

Μικτή η εικόνα και στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, με τα ασιατικά χρηματιστήρια να κλείνουν με αξιοσημείωτες απώλειες, αρκετά χρηματιστήρια πετρελαιοπαραγωγών χωρών να καταγράφουν τουλάχιστον σοβαρές απώλειες (με τις μεγαλύτερες σε Βενεζουέλα και Ρωσία), ενώ σταθεροποιητική ήταν η χθεσινή εικόνα στη Wall Street.

Στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά και στα πλέον αξιοσημείωτα καταχωρίζονται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου από την Alcoa (ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 60%, κάτι που άρεσε στην αγορά καθώς τα futures της μετοχής βρέθηκαν να καταγράφουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης σημαντικά κέρδη), που παραδοσιακά σέρνει τον χορό στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων, ενώ ακόμη εντυπωσιακότερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της Apple, η οποία βρέθηκε κοντά στα ιστορικά υψηλά μετά την επίσημη παρουσίαση του νέου iPhone, αλλά και τη διαβεβαίωση της εταιρίας ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα εμφανίσει και την πρώτη τηλεόραση (δεν μπορεί να αποκλειστεί αντανακλαστική ανοδική αντίδραση στην εδώ εισηγμένη αντιπρόσωπό της Rainbow).

Από εκεί και πέρα, και όσον αφορά στη Σοφοκλέους, προβλημάτισε σημαντικά η εικόνα στη μικρή κεφαλαιοποίηση, καθώς μειώθηκε σε τουλάχιστον αξιοσημείωτο ποσοστό το ενδιαφέρον για αναζήτηση περαιτέρω επενδυτικών ευκαιριών, ενώ αντίθετα οι πωλητές έδειξαν σε αρκετούς τίτλους να αναλαμβάνουν επιθετικές πρωτοβουλίες.

Συμπερασματικά, η σημερινή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν η Σοφοκλέους εισέρχεται σε περίοδο διόρθωσης και βέβαια το μέγεθος αυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v