Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία ”μαύρα” σενάρια για τις αγορές

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις που υπάρχουν για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών το 2007, δεν βλάπτει να ρίξουμε μια ματιά σε τρία σενάρια που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις εξελίξεις και να επηρεάσουν κατ’ επέκταση τη Σοφοκλέους.

Τρία ”μαύρα” σενάρια για τις αγορές
Μετά την προειδοποίηση για αυξημένες πιθανότητες διόρθωσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μέσα στους επόμενους 3 με 6 μήνες που έβγαλε προ ημερών, και στην οποία αναφερθήκαμε, ο Τeun Draaisma, ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, επανήλθε χθες.

Ο Draaisma σύστησε μείωση στη μεγάλη θέση overweight που είχε σε ευρωπαϊκές μετοχές στο ιδανικό χαρτοφυλάκιο με παράλληλη αύξηση των ρευστών διαθεσίμων.

Για τον στρατηγικό αναλυτή της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας και για πολλούς άλλους, οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών εταιριών, οι οποίες έχουν φτάσει σε οριακά επίπεδα, θα είναι ο καταλύτης της επόμενης χρηματιστηριακής διόρθωσης.

Αυτό όμως δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πρόσκληση για είσοδο στην αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών που θα κάνουν τις αποτιμήσεις των εταιριών πιο ελκυστικές.

Αν μάλιστα το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμείνει ευνοϊκό, όπως οι περισσότεροι προβλέπουν, και τα κέρδη ανά μετοχή των επιχειρήσεων συνεχίσουν να αυξάνονται, οι αποτιμήσεις θα ”γλυκάνουν” ακόμη περισσότερο, αβγατίζοντας τα κέρδη όσων πιάσουν το γύρισμα της αγοράς.

Όμως, οι τραβηγμένες αποτιμήσεις απλώς ανάβουν το κόκκινο κουμπί του συναγερμού. Κάποιος άλλος πρέπει να πατήσει το κουμπί.

Αυτός ο κάποιος ήταν πέρυσι τον Μάιο τα Hedge Funds. Τα τελευταία βρέθηκαν να έχουν ποντάρει μαζικά στην άνοδο των αναδυόμενων αγορών και των μετοχών των μικρομεσαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων χωρίς να έχουν πάρει τα μέτρα τους αντισταθμίζοντας τον κίνδυνο.

Ο φόβος της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και η βίαιη αναπροσαρμογή των προσδοκιών για την επιτοκιακή πολιτική της Fed οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου αναδίπλωση των Hedge Funds, προκαλώντας τη μεγαλύτερη διόρθωση των χρηματιστηριακών αγορών από τον Μάρτιο του 2003 που ξεκίνησε το τωρινό ράλι.

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει σήμερα ένα γερό ταρακούνημα στις αγορές;

Ένα σενάριο θα ήταν να εκπλήξει άπαντες η αμερικανική οικονομία και αντί για επιβράδυνση να προκύψει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Σ’ αυτή την περίπτωση θα επανέρχονταν οι φόβοι για τον πληθωρισμό και η Fed θα άρχιζε εκ νέου να ανεβάζει το βασικό επιτόκιο του δολαρίου.

Αν σ’ αυτό το σκηνικό ενσωματώνονταν οι αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, η κατάσταση θα γινόταν πιο δύσκολη.

Όμως, όλοι παραδέχονται ότι η έκθεση των Hedge Funds στις αγορές σήμερα δεν είναι τόσο μονόπλευρη όσο τον Μάιο του 2006. Ούτε οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών εταιριών είναι σήμερα τόσο πολύ τραβηγμένες όσο τότε.

Επομένως, ο κίνδυνος να πατήσουν τα Hedge Funds ξανά το κόκκινο κουμπί υπάρχει μεν αλλά η όποια διόρθωση θα είναι λογικά μικρότερων διαστάσεων.

Υπάρχει όμως κι ένα δεύτερο ”μαύρο” σενάριο και έχει ιαπωνικό χρώμα. Το γεν θεωρείται το κατεξοχήν νόμισμα στο οποίο δανείζονται τράπεζες, τα Private Equity Funds, τα Hedge Funds και οι επιχειρήσεις για να επενδύσουν σ’ άλλα νομίσματα.

Αν τα επιτόκια του γεν ανέβουν και το περίφημο carry trade σταματήσει, μια σημαντική πηγή ρευστότητας για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα θα στερέψει και τα spreads στα εταιρικά ομόλογα θα ανοίξουν.

Σ’ αυτή την περίπτωση, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο τωρινό χρηματιστηριακό ράλι θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα καθώς ο δανεισμός θα γίνει πιο ακριβός. Επιπλέον, τα Hedge Funds θα σπεύσουν να αντισταθμίσουν πλήρως τον κίνδυνο του μετοχικού χαρτοφυλακίου τους χωρίς να αποκλείεται να βγουν καθαροί πωλητές.

Αυτό είναι πιθανόν πιο ”μαύρο” σενάριο σε σχέση με το πρώτο.

Υπάρχει φυσικά και το τρίτο ”μαύρο” σενάριο της μεγάλης οικονομικής επιβράδυνσης/ύφεσης που θα έπληττε τα επιχειρηματικά κέρδη και θα βύθιζε τις αγορές. Δεν φαίνεται όμως να είναι το πιο πιθανό σ’ αυτή τη φάση.

Η αισιοδοξία που διακατέχει τους περισσότερους αναλυτές, θεσμικούς κ.λπ., για την πορεία των μετοχών το 2007 έχει βάση. Όμως για μια ανοδική αγορά που μπαίνει σε λίγους μήνες στην 4η χρονιά της είναι εύλογο να υπάρχουν ”μαύρα” σενάρια.

Εξυπακούεται ότι η Σοφοκλέους θα συμμετάσχει στην άνοδο και θα αισθανθεί τους όποιους κραδασμούς προκύψουν.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v