Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος κόντρα στις επιφυλάξεις

Ανοδική συνεδρίαση που βοήθησε στην άρση μέρους των ανησυχιών από τη χθεσινή συνεδρίαση και στη βελτίωση της ψυχολογίας των εμπλεκομένων με άριστο τεχνικά κλείσιμο. Marfin Group, Citigroup, Moody’s και διεθνές κλίμα βοήθησαν τα μέγιστα στην αλλαγή της εικόνας, ενώ - έστω και με σχετικές επιφυλάξεις - επέστρεψε το ενδιαφέρον για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ικανοποίησε απόλυτα από τεχνικής πλευράς η σημερινή συνεδρίαση, καθώς ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη ήταν να κλείσει υψηλότερα των 4.562 μονάδων και αν τις επιβεβαιώσει σαν στήριξη με 2 συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από αυτό το όριο, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 4.670 μονάδες, έστω και αν η επόμενη εβδομάδα συνδυάζεται με τη λήξη των ΣΜΕ Ιανουαρίου και κρίνεται σχετικής ιδιαιτερότητας.

Για να συμβεί το σημερινό θετικό φαινόμενο, που βελτίωσε σχετικά την ψυχολογία των εμπλεκομένων και ταυτόχρονα βοήθησε για άρση μέρους των επιφυλάξεων που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες συνεδριάσεις, χρειάστηκε να βοηθήσουν αρκετοί παράγοντες όπως οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Marfin Investments Group, η έκθεση της Citigroup για κάποιες εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου, η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s και η επιστροφή των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων σε θετικό πρόσημο.

Έτσι, η υψηλή κεφαλαιοποίηση δημιούργησε θετικό κλίμα και διαθέσεις και σταδιακά το ενδιαφέρον επεκτάθηκε και σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις με αποτέλεσμα η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 2 προς 1.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά Παραγώγων, με εντυπωσιακή μεταστροφή του κλίματος προς το τέλος κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι τελευταίες πράξεις να γίνουν στα υψηλά ημέρας και τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης του πρώτου μήνα να γυρίσουν σε premium.

Από τις μετοχές του FTSE, με αξιοσημείωτες απώλειες η Folli Follie, απλώς αρνητικό πρόσημο για Ελλ. Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΠΑΠ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Βιοχάλκο και ΟΤΕ.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα των 6 ποσοστιαίων μονάδων για την Ελλ. Τεχνοδομική, των 3 ποσοστιαίων μονάδων για την Alpha Bank, των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Τιτάνα, Eurobank, Πειραιώς, αξιοσημείωτα κέρδη για Intralot, Cosmote, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Κύπρου και θετική μεταβολή για Αγροτική, Εμπορική, Εθνική, ΔΕΗ και Coca Cola.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο έστω και αν η ευμετάβλητη ψυχολογία έδωσε σαφείς ενδείξεις νευρικότητας, έφτασε μέχρι τις 4.574 μονάδες και επιβεβαιώνοντας τη στήλη έκλεισε στις 4.562,6 μ. με κέρδη 1,22%, ενώ ο τζίρος εντυπωσιακότατος ξεπέρασε τα 554 εκατ. από τα οποία τα 37,7 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς καλύτερη των προηγουμένων η τελική εικόνα με 168 ανοδικές μετοχές έναντι 83 πτωτικών, ενώ η επιστροφή του ενδιαφέροντος και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις έδωσε το δικαίωμα σε 13 τίτλους να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Τέλος, όσον αφορά στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ακόμα μία θετική συνεδρίαση για Τασόγλου και United Textiles, τουλάχιστον εντυπωσιακή η Rainbow, σημαντική κινητικότητα στον κατασκευαστικό κλάδο μετά την έκθεση της Citigroup όπου Μηχανική, Άβαξ και Ελλ. Τεχνοδομική κατέγραψαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά ημερήσια κέρδη.

Εντυπωσιακότερος όλων από πλευράς διαγραμματικής απεικόνισης ο τίτλος της Παντεχνικής, η συνεχόμενη κινητικότητα στον Πήγασο προϊδεάζει για πιθανές εξελίξεις, επέστρεψαν οι φήμες και μαζί με αυτές οι αγοραστές στην Αθηνά, σε παράλληλη ανοδική κίνηση Κούμπας και Σάνυο.

Τέλος, συνέχισαν ανοδικά Axon, Kego και Veterin, ενώ οι χθεσινές ανακοινώσεις της MIG έδωσαν τη μερίδα του λέοντος από πλευράς ενδιαφέροντος σε MPB, Marfin Group (έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό) και κατά δεύτερο λόγο στους τίτλους της Εγνατίας Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v