Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Περιμένοντας το…μπλακ άουτ!

Μεταξύ των συμπληγάδων που συνθέτουν πολιτικοί και συνδικαλιστές από τη μία πλευρά και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη βρίσκεται η ΔΕΗ. Ο κίνδυνος μπλακ άουτ είναι ορατός και όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΔΕΗ:  Περιμένοντας το…μπλακ άουτ!
Πρώτα τα ευχάριστα: Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει αρκετά και παρά την ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ το τελευταίο διάστημα, οι πιθανότητες να μειωθεί το κόστος της ΔΕΗ το 2007 από αυτή την πλευρά είναι μεγάλες.

Τώρα τα δυσάρεστα για τη ΔΕΗ: Το 2007 θα είναι είτε εκλογικό είτε προεκλογικό έτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια που θα εγκρίνει το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι είτε στο ύψος του πληθωρισμού είτε χαμηλότερες.

Εκτός αυτού δεν αποκλείεται στο υπουργείο να καθυστερήσουν να εγκρίνουν τις αυξήσεις αν δεν γίνουν εκλογές το πρώτο εξάμηνο και πλησιάζουμε στην επικίνδυνη ζώνη του φθινοπώρου.

Και επειδή εκλογές πλησιάζουν, οι πιέσεις για επιπλέον προσλήψεις στη ΔΕΗ θα γίνονται ολοένα και εντονότερες, οπότε μοιραία ένας μεγαλύτερος αριθμός από την εκλογική πελατεία θα ικανοποιηθεί με διαφόρους τρόπους κατά τη συνήθη ελληνική πρακτική.

Επιπλέον, η Βουλγαρία έχει διαμηνύσει ότι θα μειώσει τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που εξάγει στη χώρα μας καθώς κλείνει ο σταθμός του Κοσλοντούι οπότε αυξάνεται ο κίνδυνος μπλακ άουτ στη χώρα μας το καλοκαίρι.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για τον τομέα της ενέργειας, προκρίνοντας ενέργειες σε ρυθμιστικό επίπεδο που θίγουν τα πρώην μονοπώλια, όπως η ΔΕΗ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα του διαχωρισμού του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της παραγωγής από το δίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 96% ενώ είναι η μοναδική εταιρία διανομής (distribution) στη χώρα.

Με τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια να παραμένει ισχυρή και τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ακλόνητη αλλά τα τιμολόγια να καθορίζονται από το κράτος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος της Επιχείρησης, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ΔΕΗ έχει στην ουσία αποκτήσει ουδέτερο χαρακτήρα.

Αν μάλιστα η ΔΕΗ δεν χρησιμοποιούσε ως κύριο καύσιμο τον φθηνό λιγνίτη, τα οικονομικά αποτελέσματα της Επιχείρησης θα ήταν χειρότερα.

Ακόμη, ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με τη ΔΕΗ να υποχρεούται να αγοράζει σε υψηλότερες τιμές από τους τρίτους και να τις πουλά σε χαμηλότερες τιμές στη λιανική, καταγράφοντας ζημίες, είναι στρεβλωτικός.

Έχει λοιπόν δίκιο που φωνάζει γι’ αυτά και για άλλα θέματα, όπως οι περιορισμοί σε θέματα προσλήψεων στελεχών από την αγορά, το σύστημα κινήτρων, οι ανενεργές επενδύσεις, κ.τ.λ. ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Δημήτρης Μανιατάκης.

Όμως, η τεράστια ακίνητη περιουσία της παραμένει αναξιοποίητη για μεγάλο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό δεν μπορεί να κατηγορηθεί κανείς άλλος εκτός από τις διοικήσεις της.

Το ίδιο ισχύει για την ανυπαρξία επενδύσεων εκτός Ελλάδος, τις ανεπαρκείς επενδύσεις αντικατάστασης παλαιών μονάδων από νέες πιο αποδοτικές και τη μη ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Δυστυχώς, πολύτιμος καιρός έχει χαθεί και οι συμπληγάδες πέτρες απειλούν να τσακίσουν το καράβι της ΔΕΗ που δεν το έχει αντιληφθεί.

Ο κίνδυνος του μπλακ άουτ, πραγματικά και μεταφορικά, υπάρχει για τη ΔΕΗ που θα πρέπει να αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα ότι κάποια στιγμή οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν το σημερινό καθετοποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.

Εκτός και αν πρώτα απαιτήσουν την πώληση ενός αντιπροσωπευτικού κομματιού της εγκατεστημένης ισχύος της Επιχείρησης.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v