Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο ουκρανικά «οχυρά» έτοιμα να πέσουν στα χέρια των Ρώσων

Αργά αλλά σταθερά συνεχίζεται η προέλαση των δυνάμεων της Μόσχας. Υποχώρησαν οι Ουκρανοί από συνοικία στο Chasiv Yar. Αφυκτική η πίεση και στην πόλη Niu York.

Δύο ουκρανικά «οχυρά» έτοιμα να πέσουν στα χέρια των Ρώσων

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι ουκρανικές δυνάμεις καθώς οι Ρώσοι έχουν καταφέρει τις τελευταίες ώρες να διεισδύσουν σε δύο στρατηγικές θέσεις στο μέτωπο του Ντονέτσκ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, απέχουν πλέον δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Niu York, ενώ κατέλαβαν συνοικία στην επίσης στρατηγική πόλη Chasiv Yar.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός έχει επικεντρώσει την προσοχή του στο Chasiv Yar που βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο στην κορυφή ενός λόφου. Η Μόσχα έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή αυτή.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η κατοχή μέρους της πόλης που βρίσκεται στο Ντονέτσκ «έγινε ανέφικτη». Διέταξαν την υποχώρηση από τη συνοικία πέρα από ένα κανάλι «αφού ο εχθρός μπήκε σε αυτό».

Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει πλεονεκτήματα σε ανθρώπινο δυναμικό και πυροβολικό, αλλά νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνουν βαρύ πυροβολικό και συστήματα αεράμυνας, αρχίζουν να φτάνουν στην πρώτη γραμμή μετά από έξι μήνες καθυστέρηση, λόγω των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο νωρίτερα φέτος.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα ότι έως και 14 ταξιαρχίες ήταν υποεφοδιασμένες ή εξ ολοκλήρου χωρίς όπλα επειδή η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια έφτανε πολύ αργά.

Το Chasiv Yar βρίσκεται σε στρατηγικό υψόμετρο. Ακριβώς πιο πέρα βρίσκονται οι κρίσιμες πόλεις Kostyantynivka, Kramatorsk, Slovyansk και Pokrovsk, οι οποίες δέχονται ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και πυροβολικό και θα απειληθούν με κατάληψη εάν τα στρατεύματα του Κρεμλίνου καταφέρουν να ξεπεράσουν το Chasiv Yar.

Ο Michael Kofman, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, είπε ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο καλοκαίρι στην περιοχή του Ντονέτσκ. «Οι γραμμές στο Χάρκοβο έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά το νέο μέτωπο αδυνάτισε τις γραμμές της Ουκρανίας, παρότι η κινητοποίηση αυξάνεται και η Δύση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίσιμη έλλειψη αεράμυνας της Ουκρανίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v