Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με μονοπώληση τζίρου από 8 τίτλους

Αναμενόμενη διορθωτική συνεδρίαση με τις πιέσεις να παίρνουν μεγαλύτερη έκταση στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις οι οποίες είχαν αρχίσει να διορθώνουν από τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Στο κλείσιμο η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών βρέθηκε περίπου στο καλύτερο σημείο της, και διαμορφώθηκε στο 1 προς 6. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Marfin Group στα 50 ευρώ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Αναμενόμενη η σημερινή διόρθωση που ξεκίνησε από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και πήρε προεκτάσεις και στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρους του ταμπλό αν και αυτό είχε αρχίσει να διορθώνει αρκετές συνεδριάσεις νωρίτερα.

Η σημερινή συνεδρίαση δημιούργησε τουλάχιστον προβληματισμό και μεταφέρει τον πρώτο λόγο στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, καθώς η νευρικότητα στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια ήταν και σήμερα έκδηλη, τόσο στα θεωρούμενα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη όσο και στις αγορές που έχουν σημαντικό ειδικό βάρος οι μετοχές των διυλιστηρίων.

Τεχνικά πρέπει καταρχήν να αναφερθεί ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με gap down opening και σαν μόνο ενθαρρυντικό σημείο πιστώνεται ότι και έστω και στο κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης κρατήθηκε υψηλότερα από την στήριξη των 4.504 μονάδων, όμως πρέπει να τονιστεί ότι ενδοσυνεδριακά τη διέσπασε με χαρακτηριστική ευκολία.

Η βιαιότητα της σημερινής πτωτικής κίνησης, δίνει λίγους πόντους στο σενάριο τεχνικής καθαρά αντίδρασης, όμως το ερώτημα που πλανάται σήμερα στην αγορά είναι αν και κατά πόσο οι επιθετικοί σε αρκετές περιπτώσεις τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης πωλητές ήξεραν τι επιδιώκουν.

Από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη και κλείσιμο πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας ο τίτλος της Intralot, ενώ με θετικό πρόσημο διασώθηκαν Ελληνική Τεχνοδομική και Folli Follie.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων για τη Βιοχάλκο, των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Coca Cola, Motor Oil, Alpha Bank, Εθνική, Κύπρου (μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Πειραιώς κ. Σάλλα ότι δεν πρόκειται να επανέλθει σε νεότερη προσφορά αλλά η τράπεζα θα ρευστοποιήσει τη θέση της εν ευθέτω χρόνω) και αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλ. Πετρέλαια, Cosmote, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4.488,68 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 4.507,44 με απώλειες 1,68%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 473 από τα οποία τα 44,1 αφορούσαν ”πακέτα”.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων και μάλιστα με σχετική αύξηση των συναλλαγών και τους εμπλεκόμενους να ακολουθούν την υποκείμενη διατηρώντας τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης του πρώτου μήνα.

Στη καλύτερη δυνατή αναλογία βρέθηκε η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών (42) – πτωτικών (232) μετοχών, ενώ 15 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5-12,12%.

Τέλος, όσον αφορά τους ελάχιστους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές, ακόμα μία έντονα ανοδική συνεδρίαση για Βαρβαρέσο και Τασόγλου, έδειξε να επιστρέφει δυναμικά στο ταμπλό η United Textiles, κινητικότητα και σημαντικά κέρδη στο Μaxim, αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για την Ξυλεμπορία, επέστρεψε ανοδικά η Axon, ακόμα ψηλότερα η Veterin, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης η Rainbow και η Παντεχνική, ο Πήγασος συμπλήρωσε 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ από το τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισαν η MPB και το νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο της Marfin Group (εν μέσω φημών για πιθανή επικείμενη απόφαση σημαντικής αύξησης κεφαλαίου).

Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι σε 8 τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης και συγκεκριμένα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Κύπρου, MPB και Eurobank αντιστοιχεί περίπου το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v