Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H μητέρα όλων των μαχών

Ασχέτως του πώς θα καταλήξουν οι εξελίξεις στο τρίπτυχο Marfin Popular Bank, Τράπεζα Κύπρου και Τράπεζα Πειραιώς, ένα είναι σίγουρο. Η μητέρα όλων των μαχών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μόλις ξεκίνησε.

H μητέρα όλων των μαχών
Οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι η ωρίμανση της λιανικής τραπεζικής στη χώρα μας, με τη συμπίεση των spreads στα δάνεια κοντά στα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης και την επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των δανείων, θα αποτελούσε τον καταλύτη για τη μάχη της τραπεζικής επικράτησης.

Φαίνεται όμως ότι μάλλον δεν είχαν δίκιο.

Η δημόσια προσφορά της Marfin Popular Bank (MPB) για την Τράπεζα Κύπρου και την Τράπεζα Πειραιώς και η δημόσια πρόταση της τελευταίας για την απόκτηση ποσοστού από 40% έως 100% στην πρώτη φαίνεται ότι έχουν όλα τα φόντα να επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Αν και όλα δείχνουν ότι οι αρμόδιες Αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά που άναψαν οι δύο δημόσιες προτάσεις των MPB και Πειραιώς, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς δύο τινά.

Πρώτον, ακόμη κι αν οι Αρχές δώσουν το ”πράσινο φως” στη δημόσια πρόταση της Πειραιώς, οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από τους μετόχους της MFB είναι μάλλον ανύπαρκτες με δεδομένο ότι την αποτιμά στο μισό περίπου της τωρινής της αξίας. Όμως, σ’ αυτή την περίπτωση, η Πειραιώς θα έχει κερδίσει μια περίοδο 2 περίπου μηνών για να ετοιμάσει καλύτερα την άμυνά της.

Η δημόσια πρόταση της MPB δεν μπορεί να αξιολογηθεί από τη στιγμή που δεν είχε γίνει γνωστή όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Στο μέτρο όμως που η πρόταση της MPB πετύχαινε θα δημιουργούσε θεωρητικά τη μεγαλύτερη τράπεζα στον ελλαδικό χώρο, ξεπερνώντας σε κεφαλαιοποίηση ακόμη και την Εθνική Τράπεζα.

Ακόμη όμως κι αν δεν πετύχαινε θα αναδείκνυε την αδυναμία των μικρότερων μεγάλων τραπεζών με μεγάλη διασπορά μετοχών να πορευτούν μόνες τους.

Είναι επόμενο όλες αυτές οι εξελίξεις να μην αφήνουν αδιάφορες τις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες. Κι αν η Εθνική Τράπεζα λόγω μεγέθους και στρατηγικής είναι προς το παρόν έξω από το παιχνίδι, όπως άλλωστε η Εμπορική Τράπεζα μετά την απόκτηση του ελέγχου από τους Γάλλους της Credit Agricole, δεν ισχύει το ίδιο για τους άλλους μεγάλους του τραπεζικού χώρου, κυρίως την Alpha Bank και τη Eurobank.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα ήταν λογικά ένα πολύ καλό συμπληρωματικό asset και για τις δύο μεγάλες τράπεζες λόγω καταθέσεων και χαμηλού λειτουργικού κόστους. Όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να βγάλει το ξερολούκουμο σε δημοπρασία. Προτιμά τη διαδικασία της μετοχοποίησης προς το παρόν.

Η Alpha Bank και η Eurobank φαίνεται να έχουν εστιάσει περισσότερο την προσοχή τους στην επέκτασή τους στο εξωτερικό. Όμως, οι εξελίξεις στη μητρική αγορά δεν μπορεί να αγνοηθούν, πολύ περισσότερο αν τις φέρνουν χαμηλότερα στη γενική κατάταξη από πλευράς μεγέθους.

Είναι όμως δύο διαφορετικά ”όντα”. Η Alpha έχει μεγάλο free float ενώ η Eurobank έχει έναν δυνατό βασικό μέτοχο με υψηλό ποσοστό, άνω του 40%.

Θεωρητικά ο έλεγχος της Alpha είναι ευκολότερος καθώς αρκεί να αποκτήσει κανείς ένα ποσοστό πάνω από 20%. Δεν θα ήταν όμως έξυπνο να το έκανε κάποιος, έχοντας απέναντί του τον κ. Κωστόπουλο και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha που ελέγχουν ποσοστό της τράπεζας.

Η πίεση να κάνει κάποια απ’ αυτές μια μεγάλη κίνηση στο εσωτερικό, όσο τα spreads παραμένουν ακόμη σχετικά υψηλά και οι όγκοι των δανείων αυξάνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, είναι μικρή σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με το δύσκαμπτο εργασιακό καθεστώς.

Η πίεση όμως αρχίζει να αυξάνεται όταν ο γείτονας γιγαντώνεται μέσω εξαγορών και ταυτόχρονα γνωρίζεις ότι το πάρτι στην ελληνική αγορά λιανικής τραπεζικής βαίνει προς το τέλος του.

Τότε κινείσαι γρηγορότερα. Γι’ αυτό οι εξελίξεις στο τρίπτυχο MFB, Κύπρου και Πειραιώς συνιστούν την αρχή της μάχης όλων των μαχών για την τραπεζική επικράτηση.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v