Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο υψηλό η Σοφοκλέους

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέο υψηλό 80 μηνών εν μέσω θετικού ευρωπαϊκού κλίματος (η Wall Street παραμένει κλειστή). Μικτή η εικόνα σε τραπεζικό ταμπλό και υπόλοιπες μετοχές του FTSE. Nέο ιστορικό υψηλό για Πειραιώς και Κύπρου. Εντονες πιέσεις στις μετοχές του ομίλου Marfin. Ποιοι διακρίθηκαν σε Mid 40 - Small Cap 80.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μπορεί ο Δείκτης να κινήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο, ακολουθώντας ουσιαστικά τη θετική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (η Wall Street είναι σήμερα κλειστή λόγω της ημέρας του Martin Luther King), από εκεί και πέρα όμως, η γενικότερη εικόνα τόσο στο τραπεζικό ταμπλό όσο και στο γενικότερο ταμπλό θα μπορούσε να θεωρηθεί μικτή, έστω κι αν η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε περίπου στο 1,5 προς 1.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό - και κυρίως από τις μετοχές που επέστρεψαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης - οι πρόσφατες δημόσιες προτάσεις φάνηκαν να ωφελούν (τουλάχιστον πρόσκαιρα) τις μετοχές των Πειραιώς και Κύπρου που έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ αντίθετα σημαντικές πιέσεις υπέστησαν οι τίτλοι των Marfin Popular Bank (απέσπασε περίπου το 15% του συνολικού μικτού τζίρου), MIG και Εγνατίας Τράπεζας.

Όσον αφορά για τις υπόλοιπες δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, με αξιοσημείωτα κέρδη ο τίτλος της Εθνικής και από τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE επίσης με αξιοσημείωτα κέρδη οι Βιοχάλκο, Cosmote και θετική μεταβολή για Ελλ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ , Folli Follie.

Όμως εκτός αυτών, από τα blue chips την παράσταση έκλεψαν η Motor Oil που έκλεισε στο υψηλό ημέρας με κέρδη 4% και κατά δεύτερο λόγο η Ελλ. Τεχνοδομική που συμπλήρωσε 5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Αντίθετα, από τους δεικτοβαρείς τίτλους, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν υστερήσαντες, με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ο ΟΤΕ και απλά αρνητική μεταβολή για ΔΕΗ, Coca Cola, Intralot, Τιτάνα, Alpha Bank, Αγροτική, Εμπορική, Eurobank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, έχασε σχετικά γρήγορα την αρχική του δυναμική υποχωρώντας μέχρι τις 4.606,12 μονάδες. Από εκεί και πέρα αντέδρασε πλαγιοανοδικά, προσέκρουσε 2 φορές λίγο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4.650 μονάδων και έκλεισε τελικά τις 4.638,62 μονάδες (νέο υψηλό 80 μηνών) με κέρδη 0,50%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 460 εκατ. από τα οποία τα 16,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οριακά θετική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να ακολουθούν την υποκείμενη αναλώνοντας κατά κύριο λόγο την προσοχή τους σε μετακυλίσεις θέσεων στον επόμενο μήνα.

Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική η τελική εικόνα, με 150 ανοδικές μετοχές έναντι 107 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5-20%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές επικεφαλής των κερδισμένων η Hitech SNT, ενώ ακολούθησαν Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Επίλεκτος, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης Δομική Κρήτης και Altec, φήμες για εισαγόμενο ενδιαφέρον στέλνουν ψηλότερα τον Ατέρμωνα, τουλάχιστον εντυπωσιακή προς το τέλος της συνεδρίασης η ΕΧΑΕ, ακόμα υψηλότερα Νάκκας και Sciens, σημαντική κινητικότητα σε Μυτιληναίο, Δέλτα Project, Νηρέας, Ελλ. Καλώδια και Χαλκόρ, ενώ εντυπωσιάζουν και τους πλέον αισιόδοξους Νεοχημική και Veterin.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v