Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειρ-MPB-Κύπρ: Στους ξένους η τελευταία λέξη!

Οποιαδήποτε κι αν είναι η κατάληξη στο σίριαλ Πειραιώς, Marfin Popular Bank και Κύπρου, ακόμη κι αν ”τρέχουν” 3 δημόσιες προσφορές μαζί, ένα είναι σίγουρο. Σημαντική συμβολή στη νίκη της μιας ή της άλλης πλευράς θα έχουν οι ξένοι θεσμικοί.

Πειρ-MPB-Κύπρ: Στους ξένους η τελευταία λέξη!
Το σίριαλ του τριγώνου Τράπεζας Πειραιώς, Marfin Popular Bank και Τράπεζας Κύπρου θα έχει, όπως όλα δείχνουν, αρκετά επεισόδια και δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε να ”τρέχουν” παράλληλα 3 δημόσιες προσφορές.

Προς το παρόν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου έχει ανακοινώσει ότι ”υπάρχει δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. για την εξαγορά της Marfin Popular Bank Ltd”.

H ίδια αναμένεται να αποφασίσει προσεχώς, μετά τη γραπτή παράσταση της Marfin Popular Bank Ltd, αν η υποβολή δύο δημόσιων προσφορών από την τελευταία για την Τράπεζα Κύπρου και την Τράπεζα Πειραιώς συνιστά παράβαση του σχετικού κυπριακού κανονισμού.

Αν λοιπόν η Marfin Popular Bank Ltd κατορθώσει να αποδείξει ότι η υποβολή δημόσιων προσφορών προς τις Tράπεζα Κύπρου και Τράπεζα Πειραιώς δεν ήταν αμυντική κίνηση, δεν αποκλείεται οι μέτοχοι των εμπλεκόμενων τραπεζών να κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Με βάση τους όρους των 3 δημόσιων προτάσεων που έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής, είναι σαφές ότι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για τη Marfin Popular Bank θα πρέπει να βελτιωθεί δραματικά για να έχει τύχη, αφού αποτιμά τη δεύτερη 50% περίπου χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Η σχετικά πρόσφατη φιλική πρόταση της Πειραιώς προς το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου δείχνει ότι η Πειραιώς μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τη δημόσια πρότασή της για τη Marfin Popular Bank αλλά και μέχρι πού θα μπορούσε να ανεβάσει την προσφορά της αν το επιχειρούσε.



Ούτε όμως οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου και της Τράπεζας Πειραιώς είναι πιθανό να μείνουν ευχαριστημένοι με τη σημερινή σχέση ανταλλαγής μετοχών που τους προτείνει η Marfin Popular Bank.

Επιπλέον, καμία από τις 3 δημόσιες προσφορές δεν προβλέπει συνδυασμό μετρητών και ρευστών, αν και είναι γνωστό ότι οι μέτοχοι προτιμούν το ρευστό από τις μετοχές.

Είναι λογικό ότι οι πιθανότητες επιτυχίας μιας ή περισσοτέρων από τις υποβληθείσες δημόσιες προτάσεις θα αυξηθούν σημαντικά αν η βελτιωμένη πρόταση περιλαμβάνει μετοχές και ρευστό αντί μόνο μετοχών.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ξένους θεσμικούς ή/και τους Έλληνες μετόχους των εμπλεκόμενων τραπεζών οι οποίοι δεν ανήκουν στους σκληρούς πυρήνες των μετόχων που συντάσσονται με το μάνατζμεντ της μιας ή της άλλης τράπεζας.

Όλοι αυτοί θα αξιολογήσουν τους όρους ανταλλαγής σε συνάρτηση με τα σχέδια που θα παρουσιάσουν οι διοικήσεις των εμπλεκόμενων τραπεζών για τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων από τις προτεινόμενες εξαγορές και θα έχουν πιθανόν ενοχλητικές ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν.

Σημειώνεται ότι οι ξένοι θεσμικοί συμμετείχαν με 34% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς, το 15,3% ανήκε στους Έλληνες θεσμικούς, το 40,4% κατεχόταν από φυσικά πρόσωπα, το 4,8% από εταιρίες, το 2,5% από το ελληνικό δημόσιο και το 3% ήταν ίδιες μετοχές στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τράπεζας.

Την ίδια ημερομηνία, οι ξένοι θεσμικοί κατείχαν το 17,6% της Τράπεζας Κύπρου, οι εξ Ελλάδος το 9,2%, συμπεριλαμβανομένου του 8,1% της Τράπεζας Πειραιώς, και το 16,3% ανήκε σε Κύπριους θεσμικούς. Το υπόλοιπο 56,8% ανήκε σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη Marfin Popular Bank αν και το free float εκτιμάται σε 35%.

Με δεδομένο ότι το ποσοστό των ξένων επενδυτών στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση συνέχισε να ανεβαίνει το τελευταίο τρίμηνο του 2006 και στις αρχές του 2007, είναι πολύ πιθανό η συμμετοχή των ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο των εμπλεκόμενων τραπεζών να έχει αυξηθεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος των ξένων θεσμικών στην έκβαση της/ των δημόσιων προσφορών θα είναι καταλυτικός και δεν αποκλείεται να καθορίσει το αποτέλεσμα.

Δεν είναι μάλιστα τόσο παρακινδυνευμένο να προβλέψει κάποιος ότι μια τυχόν συμμαχία αξιόλογων ντόπιων επενδυτικών δυνάμεων με τους ξένους θεσμικούς θα προσφέρει το κλειδί της νίκης σ’ όποιο στρατόπεδο το επιτύχει.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v