Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι λένε οι AXΕ για τις προτάσεις MPB - Πειραιώς

Υπέρ της απόφασης της Τράπεζας Κύπρου να απορρίψει την πρόταση της MPB τάσσονται ορισμένοι αναλυτές, επισημαίνοντας το σχετικά χαμηλό τίμημα και τις προοπτικές της ίδιας της κυπριακής τράπεζας. Πώς σχολιάζουν Alpha Finance, P&K και HSBC.

Τι λένε οι AXΕ για τις προτάσεις MPB - Πειραιώς
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αναλυτών βρίσκονται οι δημόσιες προτάσεις των MPB για Κύπρου και Πειραιώς και της Πειραιώς για MPB.

Η πλειονότητα των αναλυτών αναφέρεται στις εξελίξεις, τονίζοντας το discount 50% που παρουσιάζει η προσφερόμενη από την Πειραιώς τιμή για την MPB και σχολιάζοντας την προσφορά που υπεβλήθη για την Κύπρου.

Υπέρ της απόφασης της Τράπεζας Κύπρου να απορρίψει την πρόταση της MPB τάσσονται ορισμένοι αναλυτές, επισημαίνοντας το σχετικά χαμηλό τίμημα και τις προοπτικές της ίδιας της κυπριακής τράπεζας.

Από την πλευρά της, η Alpha Finance τάσσεται υπέρ της διαφαινόμενης απόφασης της Τράπεζας Κύπρου να συνεχίσει αυτόνομα την πορεία της απορρίπτοντας την πρόταση της MPB. Είμαστε υπέρ της απόφασης της διοίκησης να εμμείνει στη στρατηγική της οργανικής ανάπτυξης και περιμένουμε την αναθεώρηση των οικονομικών στόχων για το διάστημα 2007-2009.

Η HSBC αναφέρεται στους λόγους που επικαλέστηκε η Κύπρου για να απορρίψει την προσφορά της MPB, όπως το ότι δεν έχει ακόμη υποβάλει ενοποιημένο ισολογισμό ή το ότι το τίμημα ήταν χαμηλό.

Εξάλλου περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα σχόλια της P&K, η οποία αναφέρει πως κατά την εκτίμησή της το προσφερόμενο τίμημα ”δεν αποτιμά δικαίως” τις εργασίες και τις προοπτικές της Τράπεζας Κύπρου ειδικά εν όψει και της ανακοίνωσης του τριετούς business plan”, το οποίο, όπως προβλέπει η χρηματιστηριακή, θα οδηγήσει σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της.

Σε περίπτωση που η προσφορά είναι επιτυχημένη, αναφέρει η P&K, η MPB θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση 686,4 εκατ. μετοχών, κάτι που θα ανέβαζε τον συνολικό αριθμό των μετοχών στο 1,5 δισ. και την κεφαλαιοποίηση στα 13,1 δισ. ευρώ.

Η ίδια χρηματιστηριακή αναφέρεται στη φερόμενη ως προσφορά της MPB για την Πειραιώς, εκτιμώντας ότι οι 2,84 μετοχές της Marfin Popular για μία μετοχή της Πειραιώς ”δεν αντικατοπτρίζουν μια δίκαιη αποτίμηση”.

Πώς σχολιάζει τις προσφορές η Fitch Ratings



Οι εξελίξεις με Πειραιώς και Marfin Popular Bank επιταχύνουν τη συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνει η Fitch Ratings σε ένα πρώτο σχόλιο για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ο διεθνής οίκος προειδοποιεί ότι ένα ενδεχόμενο deal θα ενισχύσει μεν την παρουσία της τράπεζας που θα προκύψει σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά ενέχει σημαντικό ρίσκο εκτέλεσης.

”Εάν η προσφορά της Πειραιώς για τη Marfin Popular Bank οδηγήσει σε συμφωνία, η Πειραιώς θα αυξήσει την παρουσία της στην Κύπρο ενώ θα ισχυροποιηθεί και στην ελληνική αγορά, όπου η MPB προχώρησε πρόσφατα σε εξαγορές”, επισημαίνει η Cristina Torrella. ”Μια τέτοια εξαγορά έχει επιχειρηματική λογική, ιδίως από τη στιγμή που βελτιώνει τη θέση της Πειραιώς στην ιδιαίτερα κερδοφόρα αγορά της καταναλωτικής πίστης. Ωστόσο, ενέχει και σημαντικό ρίσκο εκτέλεσης, καθώς η Πειραιώς θα πρέπει να προχωρήσει ουσιαστικά σε τετραπλή συγχώνευση”.

Η Fitch εκτιμά ότι τα σχέδια της Marfin Popular Bank είναι ακόμη πιο δύσκολα στην υλοποίηση, καθώς στοχεύει σε ταυτόχρονη εξαγορά δυο τραπεζών σημαντικού μεγέθους. ”Από τη στιγμή που η συγχώνευση της Λαϊκής Τράπεζας με τη Marfin Bank και την Εγνατία ακόμη εξελίσσεται, μια ενδεχόμενη ενοποίηση με την Τράπεζα Κύπρου και την Πειραιώς έχει σημαντικό ρίσκο εκτέλεσης”, αναφέρει ο Paolo Fioretti.

Μια τέτοια εξέλιξη, επισημαίνει ο κ. Fioretti, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο με μερίδιο αγοράς λίγο μικρότερο του 50%, προκαλώντας πιθανότατα την αντίδραση των αρχών ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v