Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κουράστηκαν τα ”Μεγάλα”

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ακολουθώντας την ελαφρώς αρνητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και μη έχοντας βοήθειες από τους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους. Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στον όμιλο MPB, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν Cosmote, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Νεοχημική.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Οι αποχρώσες ενδείξεις κόπωσης στους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους, είχαν σαν αποτέλεσμα να λείψουν σημαντικές βοήθειες για το Γενικό Δείκτη, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ακολουθώντας σε μεγαλύτερο βαθμό τις απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επιστρέψει η σχετική επιφυλακτικότητα τόσο στη μεσαία όσο και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ημερήσιων πρωταγωνιστών και η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 1,5.

Συνεδρίαση πτωτικών διαθέσεων και στην αγορά παραγώγων, καθώς οι εκεί εμπλεκόμενοι δεν είχαν λόγο να αμφισβητήσουν την τάση της υποκείμενης.

Παρά ταύτα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης λήξεως πρώτου μήνα και του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, όμως το κλείσιμο του FTSE χαμηλότερα των 2.515 μονάδων φέρνει σαν επικρατέστερο σενάριο την κίνηση προς τις επόμενες στηρίξεις που οριοθετούνται στις 2.505 και 2.495-90 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη η Motor Oil και Cosmote (κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό), απλά θετική μεταβολή για Intralot, Folli Follie, Τιτάνα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Εμπορικής, Eurobank και Βιοχάλκο.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Αγροτική και Coca Cola, αξιοσημείωτες απολέσει για Ελληνική Τεχνοδομική και Εθνική (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας) και αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Πειραιώς, Κύπρου, ΔΕΗ, Ελλ. Πετρελαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, και όσον αφορά το τραπεζικό ταμπλό, προστίθεται το γεγονός ότι μόνο η μετοχή της Τραπέζης Ελλάδος έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο, ενώ συνεχίστηκαν οι πιέσεις σε όλους τους τίτλους του ομίλου MPB.

O Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4.605,92 μονάδες, και έκλεισε τελικά στις 4.612,59 μονάδες με απώλειες 0,56%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 382 εκατ. από τα οποία τα 25,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 157 πτωτικών, όμως η σχετική επιφυλακτικότητα επέτρεψε μόλις σε δέκα τίτλους να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Τέλος, όσον αφορά στους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων Hitech SNT, MLS, Τασόγλου, συνέχισε ανοδικά ο Νάκκας, κινητικότητα και αξιοσημείωτα κέρδη σε Flexopack, ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης στην Intrakat, ακόμα ψηλότερα η Παντεχνική και Νεοχημική, ενώ δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα τα ημερήσια κέρδη της Intracom που ξεπέρασαν τις 4 ποσοστιαίες μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v