Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδρύεται Συντονιστικό των εποπτικών αρχών

Τη δημιουργία μίας συντονιστικής επιτροπής στην οποία θα μετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης οι οποίες και θα ασκούν εκ περιτροπής την προεδρία εξήγγειλε ο υπ. Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα ”Η αλληλεπίδραση εποπτικών αρχών και εποπτευόμενων φορέων και η ανταγωνιστικότητα της αγοράς”.

Ιδρύεται Συντονιστικό των εποπτικών αρχών
της Έλενας Λάσκαρη

Τη δημιουργία μίας συντονιστικής επιτροπής στην οποία θα μετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης οι οποίες και θα ασκούν εκ περιτροπής την προεδρία εξήγγειλε ο υπ. Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα ”Η αλληλεπίδραση εποπτικών αρχών και εποπτευόμενων φορέων και η ανταγωνιστικότητα της αγοράς” που διοργανώνεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που θα ρυθμίζει θέματα της αγοράς.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, στο αμέσως προσεχές διάστημα προωθούνται δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη νέα οργάνωση της κεφαλαιαγοράς με βάση την κοινοτική οδηγία για τις αγορές των χρηματοπιστωτικών μέσων και ένα ακόμα νομοσχέδιο για την πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού και τη διαφάνεια σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις και τις μεταβολές στη μετοχική σύνθεση των εισηγμένων εταιριών.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενοποίησης των τριών εποπτικών αρχών, ο υπουργός εμφανίστηκε αρνητικός λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα ώριμη μια τέτοια εξέλιξη και διαβεβαίωσε ότι οι αρμοδιότητες θα παραμείνουν και στις τρεις αρχές ως έχουν.

Η επιτροπή που θα συσταθεί θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα εξετάζει θέματα εφαρμογής των εποπτικών κανόνων. Θα είναι ένα βήμα διαλόγου για ανταλλαγή απόψεων, όπως σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός στην ομιλία του, σημειώνοντας: ”Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα διαφάνειας και θωράκισης της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι να κάνει τον επενδυτικό σύμβουλο και να παρεμβαίνει στη λειτουργία της αγοράς αλλά να διασφαλίζει την ομαλή της λειτουργία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v