Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ηλεκτρική καρέκλα της ΔΕΗ!

Τα ηγετικά στελέχη της ΔΕΗ αλλάζουν σαν τα καμένα πουκάμισα. Σε λιγότερα από 3 χρόνια από τότε που ανέλαβε την εξουσία η Ν.Δ., ένας πρόεδρος και δύο διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν δει την πόρτα της εξόδου. Ωστόσο το ίδιο θα συνεχίσει να συμβαίνει αν δεν αλλάξει η ουσία του προβλήματος.

H ηλεκτρική καρέκλα της ΔΕΗ!
Ο κ. Δημήτρης Μανιατάκης έγινε χθες ο δεύτερος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ που έχασε τη θέση του από τον Μάρτιο του 2004 που τα ηνία της χώρας ανέλαβε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Είχαν προηγηθεί ο επί χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Νέζης και ο πρώην πρόεδρος κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς.

Οι κορυφαίες καρέκλες της ΔΕΗ αποδεικνύεται ότι είναι ηλεκτρικές για όσους κάθονται σ’ αυτές και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όσο υπάρχει ο σφιχτός εναγκαλισμός της Επιχείρησης με το κράτος.

Η παραίτηση-αποπομπή του κ. Μανιατάκη σε μια φάση που ο τελευταίος άρχισε να θέτει διάφορα καυτά θέματα πιο επιτακτικά σε σχέση με το παρελθόν, όπως η σύνδεση των τιμολογίων με τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, η αποζημίωση της ΔΕΗ για ορισμένα κόστη (stranded costs) που έχει αναλάβει, π.χ. η ηλεκτροδότηση απομακρυσμένων περιοχών, αποδεικνύει ακόμη μια φορά αυτό που γνωρίζουμε όλοι.

Τη μεγάλη επιρροή του κράτους στη ΔΕΗ, η οποία σε συνδυασμό με τις επιρροές άλλων κέντρων εξουσίας, όπως οι συνδικαλιστές και οι προμηθευτές, έχει υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της Eπιχείρησης, κρατώντας τη χαμηλά.

Οι επενδυτές έχουν διαπιστώσει αυτή την πραγματικότητα από πρώτο χέρι, αφού η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστηριακό ταμπλό υστερεί εδώ και χρόνια έναντι της υπόλοιπης αγοράς παρά τον μονοπωλιακό χαρακτήρα της Επιχείρησης.

Φαινομενικά, αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ξελασκάρει ο σφιχτός εναγκαλισμός με το κράτος και ειδικότερα η στενή σχέση της ΔΕΗ με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όμως, το κενό που δημιούργησε η αποχώρηση του κ. Μανιατάκη προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στο Δημόσιο να διορθώσει λάθη του παρελθόντος ώστε να λειτουργήσει η ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Εξυπακούεται ότι η πρόσληψη ενός ικανού τεχνοκράτη από την αγορά για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Άλλωστε ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.

Θα στείλει όμως ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην αγορά, αφού θεωρείται απίθανο να δεχτεί να αναλάβει τη θέση κάποιο αξιόλογο στέλεχος χωρίς να έχει εξασφαλίσει το μίνιμουμ των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να πετύχει στο έργο του.

Η ελαχιστοποίηση των κυβερνητικών παρεμβάσεων, ιδίως του υπουργείου Ανάπτυξης, στο μάνατζμεντ της Επιχείρησης είναι ένα απ’ αυτά τα μίνιμουμ.

Η δυνατότητα πρόσληψης κι άλλων στελεχών από την αγορά με τη σύμφωνη γνώμη του νέου διευθύνοντος συμβούλου θα είναι λογικά άλλη μια προϋπόθεση. Άλλωστε, η αποτελεσματική διοίκηση μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης απαιτεί μια ικανή ομάδα outsiders που σε συνδυασμό με κάποια υπάρχοντα ικανά στελέχη θα δημιουργήσουν την ηγετική ομάδα.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν θέματα όπως ο προσδιορισμός των στόχων της ΔΕΗ σε μεσοπρόθεσμη βάση, οι εναλλακτικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι στόχοι.

Οποιοσδήποτε επιτυχημένος μάνατζερ αποδεχτεί τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ θα τα θέσει επί τάπητος και θα πάει μόνο αν εξασφαλίσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, κάτι που μπορεί να γίνει με τον κ. Αλογοσκούφη αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει ή θα τηρηθεί από άλλους υπουργούς.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή ενός πετυχημένου μάνατζερ για το πόστο του διευθύνοντος της ΔΕΗ -ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Πάνος Τσουπίδης και ο κ. Μηνάς Ταννές (Αθηναϊκή Ζυθοποιία) θεωρούνται τέτοιοι- θα έστελνε το σωστό μήνυμα στην αγορά.

Αναμφισβήτητα, δεν θα έδινε το τελειωτικό χτύπημα στη στενή σχέση κράτους και ΔΕΗ. Θα την αποδυνάμωνε όμως και αυτό είναι μια καλή αρχή.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v