Αναμέτρηση με την... κόπωση

Έπειτα από αρκετές συνεδριάσεις, η χθεσινή έδωσε ενδείξεις κόπωσης για την πλειονότητα των δεικτοβαρών τίτλων αλλά και επιστροφή σχετικής επιφύλαξης για έναν σημαντικό αριθμό μετοχών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Μόλις τρεις συνεδριάσεις απομένουν για τη λήξη των ΣΜΕ Ιανουαρίου και βέβαια η αγορά καλείται να τιμολογήσει την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου που δεν έδωσε το ”πράσινο φως” στις πρόσφατες δημόσιες προτάσεις της MPB.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εμφανή ίχνη κόπωσης έδωσε η χθεσινή συνεδρίαση, τουλάχιστον όσον αφορά στην πρώτη σειρά των θεωρούμενων δεικτοβαρών τίτλων, έστω και αν από τις μετοχές του FTSE 20, Cosmote και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό.

Όσον αφορά στο τραπεζικό ταμπλό, υπήρξαν εμφανείς ενδείξεις αποθέρμανσης που συνοδεύτηκαν από σχετική μείωση των ημερήσιων συναλλαγών, συνεχίστηκαν οι επιθετικές πωλήσεις στους τίτλους του ομίλου ΜΡΒ, ενώ τουλάχιστον σχετικά ερωτήματα δημιούργησε το κλείσιμο της Εθνικής, που μέσω των δημοπρασιών βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας.

Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι, με τις επόμενες πρώτες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 4.606 και 4.596 μονάδες, ενώ η πρώτη αντίσταση καθορίζεται στις 4.630 μονάδες.

Αντίθετα ο FTSE 20 επιβεβαίωσε τις πρώτες αρνητικές αποκλίσεις που είχε δώσει στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς η χθεσινή ενδοσυνεδριακή κορυφή του ήταν χαμηλότερη της προηγούμενης, ενώ έχασε και τη στήριξη στις 2.515 μονάδες.

Αν δεν την ανακτήσει άμεσα, τεχνικά δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα προς τη στήριξη των 2.510-05 μονάδων ή τη στήριξη των 2.495-90 μονάδων. Πρώτη αντίσταση στις 2.525 μονάδες.

Όσον αφορά στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, δεν δίνει κάποια σήματα αλλαγής της τάσης, έστω και αν οι ευρωπαϊκές αγορές χθες έκλεισαν με μικρές απώλειες, μικτό το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street (υψηλότερα Dow Jones και S&P 500, χαμηλότερα ο Nasdaq), ενώ μικτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το κλείσιμο των μεγάλων ασιατικών χρηματιστηρίων (θετικό πρόσημο για Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και Ινδία, αρνητικό για Ταϊβάν).

Στη σημερινή συνεδρίαση η αγορά καλείται να τιμολογήσει τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου που δεν έδωσε το ”πράσινο φως” στις δημόσιες προτάσεις της Marfin Popular Bank και ταυτόχρονα να δείξει αν η επιφύλαξη που παρατηρήθηκε στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ήταν πρόσκαιρη ή θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Τέλος, τρεις μόλις συνεδριάσεις απομένουν για τη λήξη των ΣΜΕ Ιανουαρίου (χθες συνεχίστηκε η μετακύλιση θέσεων ενώ εμφανίστηκαν και κάποιες πρώτες short θέσεις), ενώ 12.454 συμβόλαια του FTSE 20 και 971 του FTSEM 40 λήξεως Ιανουαρίου, μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, δεν είχαν κλειστεί ή μετακυλιστεί θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v