Ενδείξεις σταθεροποίησης

Σταθεροποιητικά δείχνει να κινείται η Σοφοκλέους κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η πρώτη σειρά των θεωρούμενων δεικτοβαρών τίτλων φαίνεται να μην έχει διάθεση ώθησης του Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Αυτό το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το ενδιαφέρον και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δύο συνεδριάσεις απομένουν για τη λήξη των ΣΜΕ Ιανουαρίου και δύο ουσιαστικά είναι και τα σενάρια τα οποία φαίνεται να απασχολούν τους επαγγελματίες του χώρου για την περαιτέρω πορεία της Σοφοκλέους.

Στο πρώτο και περισσότερο αισιόδοξο αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η περίπου σταθεροποιητική κίνηση των τελευταίων ημερών και η διαφαινόμενη αδυναμία που επιδεικνύουν αρκετά blue chips απλώς δίνει ”ανάσες” στη Σοφοκλέους, που ”χωνεύει” τις τρέχουσες αποτιμήσεις πριν κινηθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο και περισσότερο απαισιόδοξο σενάριο, θέλει το Χ.Α. τουλάχιστον πρόσκαιρα να μένει από δυνάμεις και μετά τη λήξη των ΣΜΕ Ιανουαρίου να υποχωρεί σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ένα: το θεωρούμενο ”έξυπνο χρήμα” έχει πάψει να αναζητά με την ένταση του πρόσφατου παρελθόντος νέες θεωρούμενες ”επενδυτικές ευκαιρίες” και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών όσο και στους ημερήσιους πρωταγωνιστές, τουλάχιστον σε αυτούς που καλούνται να καταγράψουν κάποια σημαντικά κέρδη.

Βεβαίως από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και από τη θεωρούμενη δεύτερη σειρά δεικτοβαρών τίτλων συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά Cosmote και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που καταγράφουν αλλεπάλληλα νέα ιστορικά υψηλά, αλλά και η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου που αναλόγως των σεναρίων και των υποψήφιων ενδιαφερομένων κινείται σε περίπου μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, με τη Wall Street να κλείνει χθες το βράδυ με οριακές απώλειες, ενώ σαφώς υψηλότερα έκλεισαν σήμερα τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, στην παρούσα φάση τον πρώτο λόγο έχουν οι εισηγμένες εταιρίες στη Wall Street που έχουν ξεκινήσει να ανακοινώνουν αποτελέσματα δ’ τριμήνου και βάσει αυτών αναμένεται να διαμορφωθούν το κλίμα και οι διαθέσεις.

Τεχνικά όλο το βάρος πέφτει στον FTSE 20, ο οποίος τουλάχιστον κατά τη χθεσινή συνεδρίαση απέτυχε να επανακάμψει υψηλότερα των 2.515 μονάδων, συνεχίζει να δίνει μικρές αρνητικές αποκλίσεις, ενώ αρχίζει να δημιουργεί τριγωνικό σχηματισμό, ο οποίος παραπέμπει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2.507-05 και 2.495-3 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 2.523-26 και 2.531-37 μονάδες.

Καμία διαφοροποίηση και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση στην αγορά Παραγώγων, αν εξαιρεθεί το γεγονός ότι εμφανίστηκαν χαρτοφυλάκια που πήραν κάποιες short θέσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης του δεύτερου μήνα, ιδιαίτερα υψηλός δανεισμός για μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (320.300 τεμάχια) ενώ 7.386 συμβόλαια του FTSE 20 και 887 του FTSEM 40 λήξεως Ιανουαρίου παρέμεναν ανοιχτά μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης στο ΧΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v