Στον αστερισμό των ντιλ!

Πέρα από τις πολύκροτες δημόσιες προτάσεις που συντάραξαν τον τραπεζικό χώρο το τελευταίο διάστημα, κινήσεις συνένωσης και αναδιάρθρωσης γίνονται επίσης σε αρκετούς κλάδους. Όλα δείχνουν ότι το 2007 θα είναι έτος των ντιλ και στην Ελλάδα.

Στον αστερισμό  των ντιλ!
Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε το πρωινό του 2007 δείχνει ότι η φετινή χρονιά μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις καλύτερες, αν όχι στην καλύτερη, στα χρονικά των επιχειρηματικών συμφωνιών.

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Marfin Popular Bank (MPB) να υποβάλει δημόσια πρόταση για την Τράπεζα Πειραιώς και την Τράπεζα Κύπρου και η ταχύτατη απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς τάραξαν τα λιμνάζοντα ύδατα στον τραπεζικό κλάδο.

Επίσης, όλα δείχνουν ότι ο όμιλος Ρέστη που ελέγχει το 51% της First Business Bank (FBB) βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τον όμιλο της Aspis Bank για κάποιο ντιλ.

Επιπλέον, η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ από το κράτος βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ οι συσπειρώσεις ανάμεσα στους εναλλακτικούς παρόχους θεωρούνται αναπόφευκτες γύρω από υπάρχοντες μικρότερους πόλους, όπως π.χ. την Hellas-On-Line που βρίσκεται υπό την σκέπη του ρωσικού ομίλου της Sistema.

Δεν είναι όμως οι μόνες κινήσεις συγκέντρωσης δυνάμεων που έχουν καταγραφεί.

Ο Νηρέας απέκτησε άμεσα και έμμεσα τον έλεγχο του 51% της Kego και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει και σε άλλες επεκτατικές κινήσεις εκτός συνόρων.

Ο όμιλος Μυτιληναίου φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την ισπανική Endessa ενώ η Μηχανική υπέβαλε χθες υποχρεωτική δημόσια προσφορά για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών της Βαλκάν.

Η συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο της Υγείας έχει επίσης ξεκινήσει με τους Γερμανούς να ενισχύουν το ποσοστό τους στο Ιατρικό και τον άξονα Υγεία-Μητέρα να ετοιμάζει επέκταση.

Kαι όλα αυτά χωρίς ακόμη να έχει γίνει αισθητή η παρουσία των χρηματοοικονομικών επενδυτών, των private equity funds, που είναι σημαντικοί αγοραστές στη χώρα μας μετά τα ντιλ με ΤΙΜ, Q-Telecom και Hayatt.

Oι επιχειρηματικές συμφωνίες δεν είναι σίγουρα ”παντεσπάνι”. Ιδίως σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου οι ενδοοικογενειακές διαφορές, οι εγωισμοί και η έλλειψη οράματος και στρατηγικού σχεδιασμού είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού.

Όμως η νέα γενιά στις οικογενειακές επιχειρήσεις είναι πιο ανοιχτόμυαλη και η συνειδητοποίηση του νέου τοπίου που διαμορφώνουν οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης γίνεται αντιληπτή από ολοένα και περισσότερους.

Από εκεί και πέρα δεν διαφαίνεται μια σημαντική χειροτέρευση των συνθηκών στις χρηματιστηριακές αγορές και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες που συνήθως ευθύνεται για τη διακοπή του κύκλου των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ούτε τα επίπεδα μόχλευσης, π.χ. χρέος/EBITDA, σε εταιρικό επίπεδο είναι απαγορευτικά. Ούτε συνήθως πληρώνονται υπερβολικά τιμήματα όπως στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εύλογο να περιμένει κανείς περισσότερα ντιλ.

Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v