”Καύσιμο” ανόδου τα deals στη Σοφοκλέους

Οι προσδοκίες για βελτίωση μεγεθών στις κατασκευές, οι τραπεζικές εξελίξεις και οι φημολογούμενες εταιρικές συμφωνίες, εάν ευοδώσουν, θα αποτελέσουν ”καύσιμο” για περαιτέρω ισχυροποίηση δεικτών και μετοχών στη Σοφοκλέους. Ωστόσο, οι σημαντικότατες υπεραξίες από την αρχή του έτους μας επιβάλλoυν να παραμένουμε με το… όπλο ανά χείρας. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Πολύ κοντά από την ”κορυφή” των 4.700 μονάδων ατενίζουν οι επενδυτές τη συνέχεια. Σε μία αγορά που από την αρχή του χρόνου έχει δώσει υψηλότατες υπεραξίες, περίπου το μισό από αυτό που περίμεναν για το σύνολο της ετήσιας απόδοσης, οι ενεργοί παίκτες.

Εν μέσω βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και… αχνών ενδείξεων για πιθανές μαζικές ρευστοποιήσεις σε αναδυόμενες αγορές (δες σχετικά στο δεύτερο θέμα των F.T.), η Σοφοκλέους κινείται με βάση περισσότερο τα όσα συμβαίνουν εντός συνόρων.

Σε αυτό το παιχνίδι συνηγορούν, πέραν των ουσιαστικών επιχειρηματικών κινήσεων, που θα επιμείνουμε ότι διαδραματίζονται με καρδιά τον τραπεζικό κλάδο, την προσδοκία για βελτίωση μεγεθών (περισσότερο στον κατασκευαστικό κλάδο), ισχυρή φημολογία (δες σχετικά για ΔΟΛ – Πήγασο) και επιμέρους θέσεις ξένων επενδυτικών οίκων (δες Deutsche Bank για Intralot).

Από την μία πλευρά λοιπόν υπάρχει το αίτιο και η πρόκληση μίας διόρθωσης, κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την στάση συγκεκριμένων ξένων επενδυτικών οίκων, από την άλλη όμως πλήθος συνεργιών που αναπτύσσονται στην εγχώριο αγορά.

Το ενδιαφέρον είναι πως είτε πρόκειται για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους είτε πρόκειται για τις τηλεπικοινωνίες ή ακόμα μεμονωμένες εταιρίες, ένα μεγάλο μέρος του στοιχήματος παίζεται στην περαιτέρω συγκέντρωση δυνάμεων αλλά και την επέκταση της παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένες αγορές.

Το ότι στις κατασκευές ”παίζεται” ένα ενδιαφέρον στοίχημα για εφέτος, με επίκεντρο τους μεγάλους ομίλους του κλάδου, είναι κάτι περισσότερο από προφανές.

Κατά την εκτίμησή μας, η ουσιαστική συγκέντρωση στον κλάδο, η οργανική αναδιάρθρωση και σύμπτυξη δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να προκύψει εφέτος. Και βεβαίως, όχι οι σχεδόν υποχρεωτικές συγχωνεύσεις – απορροφήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από 2-3 χρόνια προκειμένου να κατοχυρωθούν εργοληπτικά πτυχία.

Από την άλλη, όμιλοι όπως οι Marfin, Intralot, Τιτάνας, αλλά και Cosmote επιβεβαιώνουν την ισχύ τους ως καταλύτες είτε για την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρας μας, είτε για την είσοδό τους σε νέες αγορές, είτε επειδή οι τηλεπικοινωνίες εκτιμάται ότι θα παραμείνουν και εφέτος στο προσκήνιο, είτε γιατί η παραδοσιακή ελληνική τσιμεντοβιομηχανία αργά ή γρηγορότερα θα προχωρήσει σε μία σημαντικού μεγέθους επιχειρηματική κίνηση (εξαγορά).

Για την επόμενη εβδομάδα η τάση σε μεγάλο ποσοστό θα κριθεί από την πορεία των ξένων αγορών (με το πετρέλαιο στα 50 δολάρια να βοηθά στην άνοδο μετοχών συγκεκριμένων εταιριών), αλλά και την υψηλή υπεραπόδοση από την αρχή της χρονιάς να μας επιβάλλει να παραμένουμε με το… όπλο ανά χείρας.

Μ. Γελ.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.678,31 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 1,36%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 1,32%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 1,79% και ο Small Cap 80 ενισχύθηκε κατά 1,89%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (8,37%), των Χημικών (4,61%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (3,18%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (2,84%) και των Ταξιδιών Αναψυχής (2,74%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (-1,59%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-0,86%), της Υγείας (-0,51%) και των Τηλεπικοινωνιών (-0,43%)

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Hitech SNT (50%), Τασόγλου (41,67%), Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ 31,82%), Πήγασος Εκδοτική (23,94%), Γαλαξίδι (22,32%), MLS Πληροφορική (22,11%), Νάκας (19,75%), Παντεχνική (18,72%), Εικόνα Ήχος (18,18%) και Δάιος Πλαστικά (17,96%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ξυλεμπορία (-17,33%), Ευρωσυμμετοχές (-12%), Λάνακαμ (-11,11%), Ξυλεμπορία (ΠΑ -10,44%), Rainbow (-8,53%), Kego (-7,81%), AXON Συμμετοχών (-7,66%), Vivere (-7,41%), METKA (-5,97%) και Εγνατία Τράπεζα (ΠΟ -5,83%)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v