Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τις μετοχές-φούσκες

Αθώους έκρινε ομόφωνα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών όλους τους κατηγορούμενους-υπεύθυνους των εταιριών που φέρονται να ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο με τις μετοχές-φούσκες του χρηματιστηρίου. Η σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης ήταν σε δεύτερο βαθμό, ενώ ο εισαγγελέας είχε διαφορετική γνώμη.

Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τις μετοχές-φούσκες
της Εύας Καραμανώλη

Αθώους έκρινε ομόφωνα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών όλους τους κατηγορούμενους-υπεύθυνους των εταιριών που φέρονται να ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο με τις μετοχές-φούσκες του χρηματιστηρίου.

Η απόφαση αυτή στηρίχtηκε στο σκεπτικό ότι οι συναλλαγές με τη μέθοδο του ”πακέτου” δεν αυξάνουν την προσφορά και τη ζήτηση των μετοχών και γιατί δεν αποδείχτηκε ότι είχαν δόλο προκειμένου να παραπλανήσουν το επενδυτικό κοινό και να προσπορίσουν αθέμιτη ωφέλεια από την πώληση των μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση.

Κατά την κατηγορία οι κατηγορούμενοι φέρονταν ως υπεύθυνοι για πώληση πακέτων μετοχών την περίοδο Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 1999 σε διαφορετική τιμή από την πραγματική τους αξία, με αποτέλεσμα να παραπλανηθούν και να ζημιωθούν επενδυτές που τις είχαν αγοράσει.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Παναγιώτης Αθανασίου, ζήτησε την ενοχή έξι επιχειρηματιών και χρηματιστών για το αδίκημα της χειραγώγησης μετοχών και την απαλλαγή πέντε ακόμη κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός είχε ζητήσει να κριθούν ένοχοι οι Γιώργος Μπατατούδης, βασικός μέτοχος της εταιρίας ΙΝΤΕΡΣΑΤ, Σπύρος Τασόγλου, βασικός μέτοχος της εταιρίας TΑΣΟΓΛΟΥ Delonghi, Δημήτρης Ράνιος, σύμβουλος επιχειρήσεων, Ιωάννης Μούστος, χρηματιστής και Ηλίας Μπογδάνος, πρόεδρος της Active Επενδυτικής.

Αντίθετα, με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στις αποφάσεις οι οποίες κατά την κατηγορία ζημίωσαν τους επενδυτές, ο εισαγγελικός λειτουργός είχε ζητήσει την αθώωση των χρηματιστών Ηλία Τσοτάκου, Κώστα Αρνόκουρου, Αθανάσιου Λιάγκου καθώς και των Στέλλας και Χρυσής Στέγγου.

Από τις κατηγορίες έχουν απαλλαγεί οι επιχειρηματίες Κωνσταντίνος Στέγγος και Παναγιώτης Πανούσης καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτή ένσταση δεδικασμένου που υπέβαλαν οι δικηγόροι τους, επικαλούμενοι παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες οι επιχειρηματίες είχαν αθωωθεί για το ίδιο αδίκημα.

Σε πρώτο βαθμό, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο είχε κρίνει ένοχους 13 κατηγορουμένους επιβάλλοντάς τους ποινές 3 έως 5 ετών και χρηματική ποινή συνολικού ύψους 550.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v