Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βοήθειες από τα ”βαριά” για συντήρηση της τάσης

Κρίσιμη για τη βραχυπρόθεσμη φορά βασικών δεικτών είναι η σημερινή συνεδρίαση, καθώς αρκετοί είναι οι παίκτες που θα ”καλόβλεπαν” μια κατοχύρωση κερδών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Intralot, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία. Σε ΟΠΑΠ, Alpha, Εθνική και ενδεχομένως έναν ”μπαλαντέρ” το βάρος της σημερινής στήριξης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση και αυτό γιατί βασικοί δείκτες ”κινδυνεύουν” τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα να γυρίσουν σε πτωτική φορά.

Κατά την εκτίμησή μας η αφορμή, που ενδεχομένως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως... άλλοθι απ’ όσους προσβλέπουν σε μια ήπια κατοχύρωση κερδών και πιθανό ήπιο ”γύρισμα” βασικών δεικτών χαμηλότερα, ήταν οι χθεσινές εξελίξεις από το μέτωπο της Intralot.

Στο σχετικό θέμα οι ειδικοί της αγοράς, οι χρηματιστές, παίρνουν ξεκάθαρη θέση όσον αφορά στις εξελίξεις με την Π&Κ να χαρακτηρίζει υπερβολική ως προς την έκτασή της τη χθεσινή υποχώρηση.

Εμείς θα επικεντρωθούμε μόνο σε δυο σημεία, που κατά την εκτίμησή μας θα επηρεάσουν την τάση στις επόμενες δυο-τρεις συνεδριάσεις. Το πρώτο αφορά στην χωρίς λόγο, πάντα κατά την εκτίμησή μας, ανοδική αντίδραση της μετοχής στις συνεδριάσεις της προηγούμενης Πέμπτης και Παρασκευής και το δεύτερο στο βάρος των συναλλαγών που χθες έφθασε τα περίπου 79 εκατ. ευρώ.

Η ουσία είναι πως υπάρχουν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι ”παίκτες”, στην πλειονότητά τους ξένοι, που από την αρχή της χρονιάς αποκομίζουν ακόμη και διψήφιου ποσοστού υπεραξίες από θέσεις που έλαβαν έγκαιρα σε μετοχές εταιρειών είτε του FTSE 20, είτε του FTSEM 40. Από την στάση τους εξαρτάται το ”παιχνίδι” για τις επόμενες δυο-τρεις συνεδριάσεις, με τις χρηματιστηριακές να σχετίζουν την πορεία του ΧΑ με την εικόνα των ξένων αγορών. Και χθες τα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά.

Ωστόσο, και στην περίπτωση μιας απόλυτα δικαιολογημένης και επιθυμητής από πολλούς διόρθωσης, η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ξεκάθαρα ανοδική. Η τεχνική εικόνα των μετοχών Εθνικής, ΟΤΕ, εμφανίζεται αμφίσημη, τουλάχιστον ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση, με την πρώτη να βρίσκεται σε διακύμανση υψηλότερα σημαντικής αντίστασης, η δε δεύτερη να προσφέρεται για κατοχύρωση κερδών οσάκις προσεγγίζεται επίσης σημαντική ”αντίσταση”.

Από τα άξια αναφοράς της χθεσινής συνεδρίασης θα επιμείνουμε στη φάση συσσώρευσης της Μέτκα σε τιμές υψηλότερα των 10,20 ευρώ, στο απόλυτο limit down του Alter με... μόλις 200 τεμάχια (η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε διαψεύσεις όσων φημολογούνται τις τελευταίες εβδομάδες), στην υπεραντίδραση της Παντεχνικής (είναι σίγουρο πως η πλευρά της Ελληνικής Τεχνοδομικής επαναναξιολογεί το ενδεχόμενο συνεργασίας κάθε φορά που επιχειρείται διαμόρφωση υψηλότερης αποτίμησης), της Ελληνικής Τεχνοδομικής, της άριστης συμπεριφοράς της Coca Cola 3E, της προσέγγισης των 1,6 ευρώ από τη μετοχή της Ελφίκο, οι αυξημένες συναλλαγές μέχρι και 4,1% υψηλότερα προς τα 2,30 ευρώ για τη μετοχή του Νεώριου Σύρου, η προσέγγιση πλέον των 12 ευρώ για τον Σφακιανάκη (2,16% χθες), η αντίδραση κατά 5,22% προς τα 8,06 ευρώ της Mermeren, με μέτριες όμως ακόμη συναλλαγές, η άνοδος κατά 1,2% προς τα 2,45 ευρώ της Profile και ορισμένα ακόμη επιμέρους στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση στο ενδεχόμενο μιας πιθανής διόρθωσης θα ήταν καλό και χρήσιμο να μην διαταραχθούν οι πρώτες στηρίξεις τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και του FTSE 20. Σε αντίθετη περίπτωση θα επανέλθουμε με νεότερα στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v