Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aγορές: Μπρος ταλαιπωρία και πίσω διόρθωση!

Σε μια κρίσιμη καμπή για τις χρηματιστηριακές αγορές, αντίρροπες δυνάμεις τις σπρώχνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις σε μια διελκυστίνδα που είναι πιθανόν να μην αναδείξει κανέναν νικητή για κάποιο χρονικό διάστημα.

Aγορές: Μπρος ταλαιπωρία και πίσω διόρθωση!
Όταν πέρυσι τον Μάιο η απειλή του πληθωρισμού οδηγούσε σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την επιτοκιακή πολιτική της Fed, πολλά Hedge Funds, η νέα μεγάλη δύναμη πυρός στις αγορές, που είχαν επενδύσει στις αναδυόμενες αγορές και σε μετοχές μικρομεσαίων ευρωπαϊκών εταιριών ξύπνησαν απότομα.

Είχαν ξεχάσει να κάνουν αυτό που πρεσβεύει το όνομά τους. Να αντισταθμίσουν (hedging), έστω μερικώς, τον κίνδυνο από μια ενδεχόμενη υποχώρηση των τιμών των μετοχών μέσω κυρίως της αγοράς παραγώγων.

Όμως, η απληστία και ο άκρατος ενθουσιασμός, προϊόντα του σχεδόν αδιάλειπτου ράλι των μετοχών από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι τον Μάιο του 2006, με εξαίρεση δυο-τρεις ενδιάμεσες περιόδους, αποδείχθηκαν κακοί επενδυτικοί σύμβουλοι.

Η αναδίπλωση των Hedge Funds που ακολούθησε οδήγησε στη μεγαλύτερη και πιο απότομη διόρθωση από τότε που ξεκίνησε ο τωρινός ανοδικός χρηματιστηριακός κύκλος.

Κάπου 8 μήνες αργότερα, η πιθανή αναπροσαρμογή των προσδοκιών για την επιτοκιακή πολιτική της Fed θεωρείται από μερικούς, π.χ. τους στρατηγικούς αναλυτές της Morgan Stanley και άλλων οίκων, μια καλή αιτία για μια νέα διόρθωση.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου από τη Fed τους επόμενους μήνες αντί της μείωσης που περίμεναν οι αγορές πριν από μερικούς μήνες εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης.

Το γεγονός ότι η αισιοδοξία για διψήφιες ή τουλάχιστον υψηλές μονοψήφιες αποδόσεις το 2007 περισσεύει αυξάνει τις πιθανότητες για μια διόρθωση, σύμφωνα με τους οπαδούς της θεωρίας.

Επιπλέον, ορισμένα μοντέλα αποτιμήσεων στέλνουν σήμα κινδύνου, αν και οι αποτιμήσεις, ιδίως των ευρωπαϊκών εταιριών, δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ακριβές με βάση την ιστορία.



Σε αντίθεση όμως με τον Μάιο του 2006, τα Hedge Funds δεν είναι σήμερα τόσο εκτεθειμένα στις αναδυόμενες αγορές και στις μικρομεσαίες ευρωπαϊκές εταιρίες όπως τότε.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια δυνητική πηγή ρευστοποιήσεων δεν είναι πλέον τόσο μεγάλη απειλή όπως τον Μάιο του 2006. Αλλά ακόμη κι αν πολλά Hedge Funds πάρουν καθαρές θέσεις short (ανοιχτές πωλήσεις μετοχών που έχουν δανειστεί), το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι λογικά το ίδιο αφού αργά ή γρήγορα θα σπεύσουν να ξανακλείσουν τις θέσεις.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι, όπως ο γεωπολιτικός, π.χ. μια μεγάλης έκτασης τρομοκρατική ενέργεια, όμως αυτός θα υπάρχει έτσι κι αλλιώς στην εποχή που ζούμε και είναι απρόβλεπτος.

Όμως, οι αντίπαλοι της θεωρίας της διόρθωσης έχουν το δικό τους ισχυρό όπλο. Τις εξαγορές και συγχωνεύσεις που δύσκολα μπορεί να αναχαιτιστούν από τη στιγμή που υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα, πολλές εταιρίες έχουν υψηλές ταμειακές ροές και τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο του αντίβαρου σε μια πιθανή αναπροσαρμογή των προσδοκιών της αγοράς για τις επόμενες κινήσεις της Fed στο βασικό επιτόκιο του δολαρίου.

Υπό αυτή την έννοια, μια χρηματιστηριακή διόρθωση, ακόμη και αν έρθει, θα πρέπει λογικά να είναι μικρότερη σε βάθος και ένταση από την αντίστοιχη του Μαΐου του 2006.

Όμως, ακόμη πιο πιθανή μοιάζει μια ισοπαλία αφού οι αντίπαλες δυνάμεις εμφανίζονται σ’ αυτή τη φάση περίπου ισοδύναμες. Σ’ αυτή την περίπτωση, η ταλαιπωρία και οι κινήσεις των τιμών σε ένα εύρος διακύμανσης θα έχουν την τιμητική τους τις επόμενες εβδομάδες και πιθανώς μήνες.

Ακόμη όμως κι αν υπάρξει περίοδος ταλαιπωρίας, η επαναφορά της αγοράς σε ανοδική τροχιά θα αποδειχθεί θέμα χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη των επιχειρήσεων θα επιβεβαιωθούν ή θα ξεπεραστούν.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v