Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεχωρίζουν Εθνική - Εκδόσεις

Όπως περίμεναν οι αναλυτές - και αποτύπωσε το euro2day.gr στο προσυνεδριακό σχόλιο - η στήριξη της αγοράς και η αντίδραση έρχεται μέσω του πρώτη τη τάξει ομίλου της Σοφοκλέους, της Εθνικής. Προς τις 4.660 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με την ηρεμία και τη διάθεση να επανέρχεται σε ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό. Στα ύψη συναλλαγές και απόδοση για τις μετοχές των ΔΟΛ-Πήγασος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι προσδοκίες των αναλυτών για μια καλύτερη σήμερα συνεδρίαση, μέσω κυρίως της Εθνικής, επιβεβαιώνονται όσο περνά η ώρα. Η Εθνική ”παίρνει” κυριολεκτικά πάνω της την αγορά και την διαφύλαξη του ήπιου-σταθεροποιητικού κλίματος, οδηγώντας τον FTSE 20 προς τις 2.543 μονάδες (0,5%) και τον Γενικό Δείκτη ξεκάθαρα σε ”πράσινο” έδαφος, προς την περιοχή των 4.655 μονάδων (0,45%).

Όλα αυτά με συναλλαγές περίπου 42 εκατ. ευρώ, σε σύνολο τζίρου 170 εκατ. ευρώ (στις 12:55), δίνοντας ουσιαστικά το έναυσμα για ανάλογη κίνηση στήριξης μέσω Eurobank (0,4%), Alpha Bank (0,4%), ΟΤΕ (0,3%) και της ΔΕΗ που (ευτυχώς) επανέρχεται σε θετικό έδαφος προς τα 20,80 ευρώ.

Η εμφανής ανάληψης της κατάστασης από τον πρώτη τη τάξει όμιλο της Εθνικής επέδρασε κατευναστικά σε ένα μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, καθώς σταδιακά και μέσα σε 20-25 λεπτά η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώθηκε στο 2 προς 1, ενώ για 150 μετοχές η τάση διαμορφώνονταν ανοδική.

Κατά την εκτίμησή μας, κυρίως λόγω του αυξημένου τζίρου (1,4 εκατ. ευρώ), ξεχωρίζουμε την μετοχή του ΔΟΛ κατά 4,7% υψηλότερα στα 3,14 ευρώ και του Πήγασου κατά 6,82% στα 2,82 ευρώ.

Χάριν συντομίας μεταφέρουμε αυτούσιο το περιεχόμενο της τελευταίας επίσημης θέσης των δυο εταιρειών (ΔΟΛ-Πήγασος) όπου επί λέξει σημειώνονται τα εξής: ”Πέραν των από πολλών ετών από κοινού σε εταιρικά σχήματα παρουσίας των δυο ομίλων, ουδέν άλλο συμβαίνει, για το οποίο θα έπρεπε ή θα μπορούσε να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό και οι αρμόδιες αρχές, υποχρεώσεις τις οποίες τηρεί σχολαστικά η εταιρεία (πλευρά ΔΟΛ)”.

Πέραν των ΔΟΛ-Πήγασος, παραμένει στα υψηλά του 1,28 ευρώ η μετοχή της Eurodrip με συναλλαγές κοντά στο μισό εκατ. ευρώ, ακολουθούσε ο Μουζάκης όπου η τάση ενδυναμώνονταν προς τα 2,20 ευρώ, έφθανε στα 7 ευρώ η μετοχή της Creta Farm, ”κέρδιζαν” τα 2,3 ευρώ τα Πλαστικά Θράκης, ενώ η Ιμπέριο διαμορφώνονταν πλέον στα 2,27 ευρώ.

Ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη η σημερινή συνεδρίαση, με μπροστάρη την Εθνική και για ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς να επανέρχεται μια σχετικά ηρεμότερη διάθεση και αίσθηση για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v