Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Σοφοκλέους και the Turkish connection!

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ομοιότητες αλλά και μεγάλες διαφορές. Όμως, οι χρηματιστηριακές εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν ότι η ρήση ”βαστάτε Τούρκοι τ’ άρματα” είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη για τη Σοφοκλέους.

H Σοφοκλέους και the Turkish connection!
Οι επιπτώσεις στη μετοχή της Intralot από την πρόσφατη απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για το Στοίχημα επί των αθλητικών αγώνων στη γείτονα έγιναν άμεσα αισθητές στην Αθήνα.

Παράλληλα, οι περισσότεροι πληροφορήθηκαν ότι το 33,5% περίπου των ενοποιημένων της Intralot προέρχονται από την κατά 45% θυγατρική της Inteltec στην Τουρκία, αναδεικνύοντας τη γειτονική αγορά στη δεύτερη σημαντικότερη γι’ αυτήν.

Την Τετάρτη που μας πέρασε η Σοφοκλέους ένιωσε ακόμη πιο πολύ την ορμή των κυμάτων που προέρχονταν από τον Βόσπορο. Το ”τσουνάμι” που ανέδειξε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης πρώτο σε απόδοση παγκοσμίως εκείνη την ημέρα βοήθησε να απογειωθεί η μετοχή της Εθνικής, συμπαρασύροντας στο διάβα της και άλλες ελληνικές τραπεζικές μετοχές και φυσικά και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ήταν μια απόδειξη ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από την πορεία του τουρκικού χρηματιστηρίου και τις επιχειρηματικές εξελίξεις που αφορούν άμεσα σε μεγάλες εισηγμένες ελληνικές εταιρίες στη γείτονα χώρα.

Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι επαφές Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών βρίσκονται στο φόρτε τους ενώ οι δισταγμοί των ελληνικών εταιριών για επέκταση στην Τουρκία βαίνουν μειούμενες καθώς η μία μετά την άλλη οι μεγάλες τράπεζες δοκιμάζουν την τύχη τους.

Η Eurobank μπήκε πρώτη στον χορό, εξαγοράζοντας τουρκική χρηματιστηριακή εταιρία, για να ακολουθήσει η εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα. Ακολούθησε, ως γνωστόν, η εξαγορά μικρής τράπεζας από την Eurobank και η κοινοπραξία της Alpha Bank με Τούρκους συνεταίρους.

Η ώθηση στη μετοχή της Εθνικής την Τετάρτη από το ράλι στην Κωνσταντινούπολη δεν θα υπήρχε εάν δεν είχε εξαγοραστεί η Finansbank από τον όμιλο.

Αναμφισβήτητα, η τουρκική αγορά ενέχει μεγάλους κινδύνους. Το πολιτικό ρίσκο είναι σημαντικό με το βαθύ κράτος να βρίσκεται σε ακήρυκτο πόλεμο με τους ισλαμιστές, και τούμπαλιν.

Το μακροοικονομικό ρίσκο είναι μεν μικρότερο σε σχέση με το παρελθόν αλλά παρ’ όλα αυτά σημαντικό. Τα επιτόκια σε τοπικό νόμισμα είναι διψήφια και η τουρκική λίρα ευάλωτη καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι πολύ μεγάλο και η χρηματοδότησή του εξαρτάται από τις ροές για άμεσες επενδύσεις.

Όμως, η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα με νεανικό πληθυσμό που κανείς δεν θα έπρεπε να αγνοήσει. Ιδίως αν έχει χάσει το στοίχημα της έγκαιρης επέκτασης στην αγορά της Ρουμανίας, κυρίως, και της Βουλγαρίας δευτερευόντως.



Σε μία τέτοια αγορά θα πρέπει να προσέχει κανείς τα νώτα του, ιδίως εάν έχει δραστηριότητες. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να μάθει να ζει με την υψηλή μεταβλητότητα των τιμών, γνωρίζοντας ότι η μακροχρόνια τάση είναι ανοδική.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Όσο όμως καλύτερα... βαστάνε οι Τούρκοι τα χρηματιστηριακά άρματα, τόσο το καλύτερο για την Σοφοκλέους αφού θα επωφελείται.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v