Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριγμα από Εθνική - Eurobank;

Η ήπια διόρθωση στις ξένες αγορές και οι εκτιμήσεις των Ελλήνων αναλυτών για μια πιθανή υποχώρηση επιμέρους δεικτών και μετοχών θεωρείται το πιθανότερο ενδεχόμενο για σήμερα. Ωστόσο, Εθνική και δευτερευόντως Eurobank δείχνουν να προσφέρουν ασφάλεια όσον αφορά στο περιθώριο διόρθωσης του FTSE 20. Από το μέτωπο της Marfin-Πειραιώς-Κύπρου η ελληνική Ε.Κ. ζητά σαφή απάντηση από το ΧΑΚ για ”δημόσιες προσφορές”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στον ρυθμό των αποφάσεων των εποπτικών αρχών, των εξελίξεων από διάφορα επιχειρηματικά μέτωπα και βεβαίως της τάσης που διαμορφώνεται στα ξένα χρηματιστήρια κινούνται βασικοί δείκτες και μετοχές στη Σοφοκλέους.

Όσον αφορά στην τάση των ξένων αγορών οι πρώτες ενδείξεις έδειχναν διόρθωση της τάξεως κατ’ αρχάς του 0,5%. Την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών αγορών αναζητούν και οι Έλληνες αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν πιθανή μια διόρθωση στο Χ.Α.

Ωστόσο, ξένοι και Έλληνες δεν αναφέρονται σε προϋποθέσεις, ενδείξεις συστημικής διόρθωσης, αλλά καθαρά τεχνικής και στη λογική της κατοχύρωσης σημαντικότατων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Όσον αφορά στο μέτωπο Marfin-Πειραιώς-Κύπρου, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητά σαφή απάντηση από το ΧΑΚ, μετά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίασή της. Στα σχετικά θέματα περιγράφεται τόσο το προσκήνιο, κυρίως όμως το παρασκήνιο της όλης υπόθεσης.

Με ανοιχτό λοιπόν το ενδεχόμενο μιας τεχνικής διόρθωσης, με λίγο πολύ γνωστές τις πρώτες στηρίξεις βασικών δεικτών και μετοχών, η προτεραιότητα ισχυρών επενδυτικών οίκων και ”παικτών” θα παραμείνει επικεντρωμένη στα επιμέρους.

Οι σημαντικές τοποθετήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για λογαριασμό κυρίως ξένων διαχειριστών τις τελευταίες ημέρες, κυρίως σε Εθνική αλλά και Eurobank, προσφέρουν μια σχετική ασφάλεια όσον αφορά στο περιθώριο διόρθωσης του FTSE 20.

Όσον αφορά στη λεπτομέρεια, θα πρέπει να προσεχθεί στην τελευταία έκθεση της Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες, η Eurobank ”παρουσιάζει ισχυρό δίκτυο και διασπορά κινδύνου στη ΝΑ. Ευρώπη, γεγονός που δεν αντανακλάται επαρκώς στην τρέχουσα αποτίμηση”.

Στον όμιλο της Εθνικής είναι προφανές πως οι διοικούντες βλέπουν με ικανοποίηση την αποτίμηση της τράπεζας να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον πρώτο στόχο των 20 δισ. ευρώ (τρέχουσα αποτίμηση 18,7 δισ. ευρώ).

Στη μετοχή της ΔΕΗ φαίνεται πως ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος τοποθετήσεων κυρίως ξένων που υπερψηφίζουν την τοποθέτηση του Π. Αθανασόπουλου, με τη μετοχή να διαμορφώνεται πλέον στα 21,62 ευρώ.

Στη μετοχή της Motor Oil συνεχίστηκαν και χθες τοποθετήσεις υφιστάμενων αλλά και νέων ξένων διαχειριστών, οι οποίοι ακολουθούν τη Motor Oil προσβλέποντας στο υψηλό περιθώριο κέρδους από τη διύλιση.

Την Τρίτη ο όμιλος παρουσιάστηκε σε Ιρλανδούς διαχειριστές (μέσω του Citigroup) οι οποίοι και έσπευσαν να λάβουν θέση στην εισηγμένη.

Στα επιμέρους, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η νέα σύμβαση συνεργασίας για την ΕΛΓΕΚΑ, τριετούς διάρκειας με την Autofix (Logo, Good), οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μυτιληναίου-Endesa (ενώ συνεχίζεται και σήμερα η παρουσίαση του ομίλου σε ξένους θεσμικούς), οι άμεσες επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ από τη Σιδενόρ (τη στιγμή που ”παίρνουν” και πάλι τα πάνω τους τα μέταλλα), οι τοποθετήσεις ιταλικών συμφερόντων χαρτοφυλακίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΝΕΛ και οι μεθοδικές αγορές βασικών μετόχων στις Μινωικές και ορισμένα ακόμα ενδιαφέροντα.

Μεταξύ αυτών, κρατάμε την αποτίμηση του Μουζάκη, τον ισχυροποιούμενο Κλουκίνα-Λάππα, το ανοδικό σερί της Λάμψα, την προσέγγιση των 7 ευρώ από τον Αστέρα, την απορρόφηση της προσφοράς που βγαίνει από τα 6,60 ευρώ στη μετοχή της Rainbow, την επιθετική τις τελευταίες ημέρες συμπεριφορά της Info-Quest και την υπεραπόδοση της Εβίκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v