Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε φθίνουσα πορεία οι συναλλαγές

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, όμως αυτό φαίνεται να αφορά αποκλειστικά και μόνο στον Γενικό Δείκτη καθώς για μία ακόμα συνεδρίαση οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο υπερκάλυψαν σχετικά άνετα αυτές με θετικό. Συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία της αξίας συναλλαγών, ενώ νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο κατέγραψαν Πειραιώς, Τ.Τ. και Νεοχημική.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Θετικά όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών, έστω κι αν αυτή βρέθηκε σχεδόν στο καλύτερο δυνατό σημείο της.

Ήταν μία συνεδρίαση με κυριότερο χαρακτηριστικό τη συνεχιζόμενη φθίνουσα πορεία της αξίας συναλλαγών αλλά και τις αψιμαχίες που συνεχίζονται στις παρυφές των 4.700 μονάδων.

Όσον αφορά στο πρώτο, κύριος υπεύθυνος οι σχετικά μειωμένες συναλλαγές στις μετοχές του FTSE και βέβαια η αυξημένη φημολογία για πιθανή διόρθωση, που όμως αυτή δεν έρχεται καθώς οι αγορές ποτέ δεν επιβεβαιώνουν τους πολλούς.

Τεχνικά δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή, έστω κι αν δόθηκε ένα πρώτο μικρό σήμα αγορών. Οι αντιστάσεις για τον FTSE στις 2.575-2.580 και 2.591-2.600 μονάδες και οι στηρίξεις στις 2.555-2.550 και 2.539-2.537.

Μικτή εικόνα στους τίτλους του FTSE καθώς κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν Ελληνική Τεχνοδομική και Cosmote, αξιοσημείωτα κέρδη για Motor Oil, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, απλώς θετική μεταβολή για Folli Follie, Τιτάνα, Intralot, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Εθνική και αμετάβλητοι οι τίτλοι για Αγροτική, Eurobank και Coca Cola.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελληνικά Πετρέλαια, Κύπρου και αρνητικό πρόσημο για Εμπορική, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Επίσης, στα αξιοσημείωτα του τραπεζικού ταμπλό οι πιέσεις στους τίτλους του ομίλου Marfin, το νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η σημαντική αύξηση συναλλαγών που συνοδεύτηκε και από ικανοποιητικά ημερήσια κέρδη για τη μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος της τάξεως των 28 μονάδων περίπου και με συχνές εναλλαγές προσήμων, για να κλείσει τελικά πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.695,04 μονάδες, με κέρδη 0,14%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών συνεχίζοντας τη φθίνουσα πορεία της έφτασε τα 288 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 11,2 αφορούσαν σε ”πακέτα”.

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, όπου και εκεί το κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν οι χαμηλές συναλλαγές, ενώ διατηρήθηκαν μικρές υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 102 ανοδικές μετοχές έναντι 144 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5% έως 19,61%.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές, στους αρνητικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Hitech SNT, Μοχλός, Alter και Επίλεκτος, ενώ από πλευράς θετικών, επικεφαλής των κερδισμένων οι Εικόνα Ήχος και Φιέρατεξ, ακόμα υψηλότερα Kego, Τασόγλου, Reds, Δάιος και Nexans, νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για τη Νεοχημική, ενώ κινητικότητα άγνωστης διάρκειας επέδειξαν Κέκροψ, Intertech, Μαΐλλης και Lamda Detergent.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v