Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΔ: Ζητά αναίρεση απόφασης για μετοχές-φούσκες

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου κατέθεσε στον Άρειο Πάγο, διά του Γενικού Γραμματέα και νομικού του συμβούλου, δικηγόρου κ. Γιάννη Γρετσίστα και του πληρεξούσιου δικηγόρου κ. Δημήτρη Φίλη, αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών της 19ης-1-2007, διά της οποίας αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για το χρηματιστηριακή καταστροφή της περιόδου 1999-2000.

ΣΕΔ: Ζητά αναίρεση απόφασης για μετοχές-φούσκες
Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου κατέθεσε στον Άρειο Πάγο, διά του Γενικού Γραμματέα και νομικού του συμβούλου δικηγόρου κ. Γιάννη Γρετσίστα και του πληρεξούσιου δικηγόρου κ. Δημήτρη Φίλη, αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών της 19ης-1-2007, διά της οποίας αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για το χρηματιστηριακή καταστροφή της περιόδου 1999-2000.

Η αίτηση που κατατέθηκε έχει ως εξής:

”Προς

τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

ΑΙΤΗΣΗ

Γιάννη Γρετσίστα του Αναστασίου, Δικηγόρου, Γενικού Γραμματέα Συνδέσμου Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ).

Την 19η-1-2007 έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ομόφωνα αθώους όλους τους κατηγορούμενους-υπεύθυνους των εταιριών που φέρονται να ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο με τις μετοχές-”φούσκες” του χρηματιστηρίου.

Το σκεπτικό της απόφασης αυτής φέρεται πως ήταν ότι οι συναλλαγές με τη μέθοδο του ”πακέτου” δεν αυξάνουν την προσφορά και τη ζήτηση των μετοχών και γιατί δεν αποδείχτηκε ότι είχαν δόλο προκειμένου να παραπλανήσουν το επενδυτικό κοινό και να προσπορίσουν αθέμιτη ωφέλεια από την πώληση των μετοχών.

Κατά την κατηγορία, οι κατηγορούμενοι φέρονταν ως υπεύθυνοι για πώληση πακέτων μετοχών την περίοδο Μαρτίου - Σεπτεμβρίου 1999 σε διαφορετική τιμή από την πραγματική τους αξία, με αποτέλεσμα να παραπλανηθούν και να ζημιωθούν επενδυτές που τις είχαν αγοράσει.

Ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή έξι επιχειρηματιών και χρηματιστών για το αδίκημα της χειραγώγησης μετοχών και την απαλλαγή πέντε ακόμη κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική πρόταση ήταν να κριθούν ένοχοι οι Γιώργος Μπατατούδης, βασικός μέτοχος της εταιρίας ΙΝΤΕΡΣΑΤ, Σπύρος Τασόγλου, βασικός μέτοχος της εταιρίας TΑΣΟΓΛΟΥ Delonghi, Δημήτρης Ράνιος, σύμβουλος επιχειρήσεων, Ιωάννης Μούστος, χρηματιστής και Ηλίας Μπογδάνος, πρόεδρος της Active Επενδυτικής.

Αντίθετα, με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στις αποφάσεις οι οποίες κατά την κατηγορία ζημίωσαν τους επενδυτές, η εισαγγελική πρόταση ζητούσε την αθώωση των χρηματιστών Ηλία Τσοτάκου, Κώστα Αρνόκουρου, Αθανάσιου Λιάγκου καθώς και των Στέλλας και Χρυσής Στέγγου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής ήταν σε δεύτερο βαθμό. Σε πρώτο βαθμό, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο είχε κρίνει ένοχους 13 κατηγορουμένους επιβάλοντάς τους ποινές 3 έως 5 ετών και χρηματική ποινή συνολικού ύψους 550.000 ευρώ.

Επειδή οι συναλλαγές μετοχών με ”πακέτα” ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους επενδυτές αφού υποδηλώνουν την ύπαρξη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από θεσμικούς επενδυτές και γενικά ισχυρά χαρτοφυλάκια. Η ύπαρξη και μόνο αυτού του ενδιαφέροντος προδιαγράφει θετική πορεία της μετοχής και επειδή τεκμαίρεται ότι οι αγοραστές των μετοχών σε ”πακέτα” και ισχυρή διαπραγματευτική θέση έχουν έναντι των πωλητών και επομένως πολύ καλύτερη πληροφόρηση από τον μέσο επενδυτή (εν όψει και των κεφαλαίων που διακυβεύουν), η υψηλή τιμή του πακέτου υποδηλώνει έμπρακτα ότι στη μετοχή αυτή υπάρχουν κρυμμένες υπεραξίες που δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως από την κεφαλαιαγορά και επομένως οι μεμονωμένοι επενδυτές της κεφαλαιαγοράς με τον τρόπο αυτό προσανατολίζονται ώστε να σπεύσουν να τοποθετηθούν στις μετοχές αυτές, πριν οι κρυμμένες υπεραξίες αποκαλυφθούν.

Επειδή τέλος οι εικονικές συναλλαγές σε ”πακέτα”, γενικά αλλά πολύ περισσότερο σε μια θυελλώδη περίοδο για την κεφαλαιαγορά μας, όπως αυτή κατά την οποία έλαβαν χώρα οι επιλήψιμες αυτές συναλλαγές, αποτέλεσαν τον πλέον πρόσφορο και επιτήδειο τρόπο για τη δημιουργία του φαινομένου της μετοχής-”φούσκας”, είναι αδιανόητο να προβεί κανείς σε αυτή την εξεζητημένη μορφή χρηματιστηριακής απάτης χωρίς να ενεργεί κυριευμένος από τον πλέον ευθύ και άμεσο δόλο για τη διάπραξη του εγκλήματος αυτού.

Επειδή σαν νομικός σύμβουλος παλαιότερα και στη συνέχεια αντιπρόεδρος και τώρα Γενικός Γραμματέας του μόνου ενεργού συνδέσμου επενδυτών έχω καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πάταξη των φαινομένων που κατέστρεψαν τους μη θεσμικούς επενδυτές και τους οδήγησαν εκτός κεφαλαιαγοράς, αφού αρκετούς τους κατέστρεψαν οικονομικά.

Επειδή η απόφαση αυτή είναι εσφαλμένη και στερείται της απαιτούμενης από το Σύνταγμα (άρθρ. 93 παρ. 3) και τον νόμο (άρθρ. 139 Κ. Π. Δ.) ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

Για τους λόγους αυτούς

και όσα προσθέσω νόμιμα με επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου

ΖΗΤΩ

Να γίνει δεκτή η παρούσα μου και να ζητήσετε την αναίρεση της πιο πάνω αναφερόμενης απόφασης”.

Ο ΣΕΔ θα στηρίξει την αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, γιατί πιστεύει ότι το οφείλει σε 1,5 εκατομμύριο Έλληνες που καταστράφηκαν στο Χ.Α. την περίοδο 1999-2000

Για το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΔ

Ο Πρόεδρος..............Ο Γεν.Γραμματέας

Χαρ.Εγγλέζος.............Γιαν.Γρετσίστας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v