Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aνάβουν τα φλας της διόρθωσης

Οι προειδοποιητικές λυχνίες που συνήθως σηματοδοτούν μια χρηματιστηριακή διόρθωση, χωρίς όμως να προσδιορίζουν ακριβώς τη χρονική στιγμή, έχουν ήδη ανάψει. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν ανάψει όλες. Απομένουν άλλες δύο.

Aνάβουν τα φλας της διόρθωσης
Οι μεσοπρόθεσμες θετικές προοπτικές της ελληνικής αγοράς και γενικότερα των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών δεν αμφισβητούνται από τη μεγάλη πλειοψηφία των στρατηγικών αναλυτών. Τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για το ενδεχόμενο κάποιου βραχυπρόθεσμου πισωγυρίσματος που θεωρείται από αρκετούς εύλογο έπειτα από μια σημαντική άνοδο αρκετών μηνών.

Οι διορθώσεις είναι μέσα στο παιχνίδι είτε πρόκειται για μια ανώριμη είτε για μια ώριμη ανοδική αγορά.

Ένας τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος αν έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες διόρθωσης είναι να συγκρίνει την κατάσταση μερικών παραγόντων που έστελναν προειδοποιητικά σήματα στις αρχές του περασμένου Μαΐου με την τωρινή.

Για τους στρατηγικούς αναλυτές της Citigroup που είχαν την ιδέα, οι παράγοντες είναι 8 στον αριθμό και καλύπτουν τομείς όπως τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, οι αποτιμήσεις, η ψυχολογία, η συμπεριφορά των Hedge Funds και γενικότερα των χαρτοφυλακίων που χρησιμοποιούν μόχλευση (leverage) και σήματα τεχνικής ανάλυσης.

Και οι 8 παράγοντες έστελναν προειδοποιητικό σήμα πώλησης τον Μάιο του 2006. Το σκορ ήταν 8 στα 8 αν μιλούσαμε με ποδοσφαιρικούς όρους.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι 2,5 από τους 8 άναβαν προειδοποιητικό φλας ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου η αναλογία είχε ανέβει κάπως στους 3,5 από τους 8 αλλά ακόμη απείχε αρκετά από τα επίπεδα του περασμένου Μαΐου για να προκαλεί ανησυχία.

Φαίνεται όμως ότι τα κέρδη των χρηματιστηριακών αγορών το διάστημα που μεσολάβησε άλλαξαν σημαντικά τα δεδομένα. Στη σύγκριση της περασμένης Πέμπτης, οι 6 από τους 8 παράγοντες έστελναν προειδοποιητικό σήμα, δείχνοντας ότι οι πιθανότητες διόρθωσης έχουν πλέον αυξηθεί σημαντικά.

Οι 2 παράγοντες που συνεχίζουν να αντιστέκονται είναι αρκετά γνωστοί. Πρόκειται για τα Hedge Funds που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διόρθωση του Μαΐου καθώς τα περισσότερα βρέθηκαν στην ίδια πλευρά του λόφου, δηλαδή υπεραγορασμένα σε μετοχές αναδυόμενων αγορών και μικρομεσαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Στην παρούσα φάση, τα Hedge Funds δεν έχουν τόσο μεγάλες θέσεις σε μετοχές αν και τις έχουν ενισχύσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο δεύτερος παράγοντας που εξακολουθεί να μην ανάβει φλας διόρθωσης δεν είναι άλλος από την ψυχολογία των μικροεπενδυτών. Οι επενδυτές λιανικής στην Ευρώπη πουλάνε περισσότερες μετοχές απ’ αυτές που αγοράζουν από τα μέσα Ιουνίου του 2006 μέχρι σήμερα. Το αντίθετο έκαναν από τις αρχές του 2006 μέχρι και τις αρχές Μαΐου όταν ήταν αγοραστές μετοχών όσο ποτέ τα τελευταία 4 με 5 χρόνια.

Τι μπορεί να σημαίνει ότι οι 6 από τους 8 παράγοντες στέλνουν σήμα διόρθωσης; Πιθανόν, ότι η διόρθωση δεν είναι τόσο κοντά χρονικά όσο τον Μάιο του 2006 αλλά έρχεται.

Όσο όμως η ιστορία των προσδοκιών για επικείμενη διόρθωση παρατείνεται και διόρθωση δεν έρχεται, η προσαρμογή των θέσεων και των προσδοκιών των επενδυτών στα νέα δεδομένα πιθανόν να μη φέρει ούτε σημαντική άνοδο, ούτε διόρθωση για κάποιο παρατεταμένο χρονικό διάστημα όπως το πρώτο μισό του 2004.

Οι ένορκοι έχουν τον λόγο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v