Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα επιμέρους το ενδιαφέρον

Κρίσιμη εβδομάδα για το... ”κυπριακό μέτωπο”, τις τράπεζες γενικότερα και την αγορά, όπου οι ειδικοί περιμένουν συσσώρευση, σε επίπεδο βασικών δεικτών. Σημαντικές κινήσεις σε ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό, καθώς επιχειρηματικές διεργασίες, συμφωνίες, ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτικών κύκλων, συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα στη Σοφοκλέους, ικανή να οδηγήσει σε υπεραπόδοση μετοχές επιμέρους εισηγμένων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα ζυμώσεων στις τράπεζες και συσσώρευσης για τους βασικούς δείκτες εκτιμάται από τους αναλυτές πως θα είναι αυτή που ξεκινά, από την περιοχή των 4.690 μονάδων.

Έχοντας εξασφαλίσει, σε μεγάλο βαθμό, μια ευρύτερη περιοχή στήριξης (4.600 μονάδες), οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν πως τα επιμέρους θα είναι αυτά που θα κάνουν και γι’ αυτόν τον κύκλο συνεδριάσεων τη διαφορά.

Από το ”κυπριακό μέτωπο”, η εβδομάδα αυτή θεωρείται αρκούντως ενδιαφέρουσα, καθώς ο όμιλος της Marfin πραγματοποιεί σειρά επαφών και παρουσιάσεων στο Λονδίνο, της δε Πειραιώς ανακοινώνει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό και τα αποτελέσματα χρήσης του 2006, την προσεχή Τετάρτη.

Η ουσία είναι πως οι ξένοι κατέχουν ήδη το 55% της αγοράς, ενώ σύμφωνα με προ διετίας ”πρόβλεψη” του Αχιλλέα Κοντογούρη (της P&K), το ποσοστό αυτό της συμμετοχής τους θα μπορούσε να φθάσει σταδιακά προς το 70%.

Από τον χώρο των επιχειρήσεων, ξεχωρίζει η διαδικασία συγχώνευσης των Υγεία-Μητέρα-Λητώ, η διακύμανση των προθεσμιακών συμβολαίων στην αγορά πετρελαίου (κάτι που εξηγεί και τις τοποθετήσεις ξένων διαχειριστών στη μετοχή της Motor Oil από τιμές χαμηλότερα των 19 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα).

Επίσης, η προσπάθεια της ΕΧΑΕ να προσεταιριστεί το Χρηματιστήριο της Σόφιας, ενώ δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως την Τετάρτη η UBS διοργανώνει στην Αθήνα παρουσίαση επτά ελληνικών τραπεζικών ομίλων σε ξένους θεσμικούς επενδυτές (δες σχετικό θέμα).

Από το ευρύτερο όμως μέρος της αγοράς -αυτό που αφορά στην πλειονότητα των εγχώριων ενεργών παικτών και δη όλων ημών των μικρότερων- η κινητικότητα και οι επιχειρηματικές κινήσεις είναι εμφανείς.

Από τον όμιλο Βιοχάλκο είναι εμφανές πως το ”στοίχημα” παίζεται με την άρση της επιτήρησης των Σωληνουργείων Κορίνθου (με αποτίμηση 480 εκατ. ευρώ), η επαναφορά της Elmec (από τα χαμηλά της εποχής... Nike), στον όμιλο Μυτιληναίου ενισχύεται η συμμετοχή των θεσμικών, για την S&B η P&K περιμένει για το 2006 κύκλο εργασιών 447 εκατ. ευρώ και μικρή μείωση κερδών στα 21,15 εκατ. ευρώ, τα Ελληνικά Καλώδια με καθαρά κέρδη 10,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, τα Folli Follie (εν όψει και της οριστικοποίησης της συμφωνίας για την απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση Αθηνών - Χονγκ Κονγκ).

Επίσης, τα ιστορικά υψηλά της Sprider (στα 140 εκατ. ευρώ), η Reds (ανοιχτό το ενδεχόμενο απορρόφησης και εξόδου από το ταμπλό), οι σημαντικές κινήσεις από το μέτωπο του Ρόκα και ένας σωρός μεγαλύτερων και μικρότερων ειδήσεων, συνθέτουν την ενδιαφέρουσα, επενδυτικά, εικόνα του Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v