Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα ομόλογα απειλούν ξανά τις μετοχές

Όσο οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν, οι κάτοχοι μετοχών δεν αισθάνονται ευχάριστα. Αυτή την εποχή οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν πάρει την ανηφόρα και αρκετοί πιστεύουν ότι δεν έχουν πιάσει ακόμη κορυφή, προκαλώντας προβληματισμό.

Tα ομόλογα απειλούν ξανά τις μετοχές
Τι διαφορά μπορεί να κάνουν μερικές εβδομάδες.

Τον Δεκέμβριο, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου βρισκόταν κοντά στο 3,65%, ενώ του αντίστοιχου αμερικανικού είχε πέσει στο 4,5% και λίγο χαμηλότερα.

Επρόκειτο για χαμηλές αποδόσεις που προκαλούσαν ικανοποίηση στους κατόχους μετοχών αλλά δυσαρέσκεια σ’ όσους ήθελαν να αγοράσουν ομόλογα, είτε για να τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους είτε για να τα πουλήσουν αργότερα και να βγάλουν υπεραξίες μαζί με τον τόκο.

Όμως, στις αγορές τα πράγματα δεν μένουν στάσιμα. Χθες, λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα, το 10ετές γερμανικό κρατικό ομόλογο αναφοράς πρόσφερε απόδοση 4,12% σ’ όποιον το διακρατούσε μέχρι τη λήξη του ενώ το 10ετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο 4,89%.

Οι αρκούδες της αγοράς ομολόγων είχαν αποδειχτεί σωστές στις εκτιμήσεις τους, προς απογοήτευση των ταύρων, τόσο στις αγορές σταθερού εισοδήματος όσο και στις χρηματιστηριακές αγορές.

Παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 περίπου μηνών, δεν έχουν φτάσει ακόμη σε επίπεδα που να προκαλούν έντονες ανησυχίες στους χρηματιστηριακούς ταύρους.

Αν όμως οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων συνεχίσουν να ανεβαίνουν, όπως προβλέπουν οι αρκούδες, τότε το χρηματιστηριακό ράλι που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003 θα πρέπει να ξεπεράσει μεγαλύτερα αναχώματα απ’ αυτά που περίμενε για να συνεχίσει την ανοδική πορεία του.

Οι εκτιμήσεις των αρκούδων της αγοράς ομολόγων μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους για το επίπεδο των αποδόσεων που θα σηματοδοτήσει την κορυφή, φαίνεται όμως ότι συμφωνούν σε κάτι.

Η κορυφή για την απόδοση του 10ετούς γερμανικού και αμερικανικού κρατικού ομολόγου δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία βρέθηκαν το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου του 2006. Δηλαδή, το 4,15% για το ομόλογο αναφοράς στην Ευρωζώνη και το 5,25% στις ΗΠΑ.

Ήδη, το γερμανικό ομόλογο έχει πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής το 4,15% ενώ το αμερικανικό συνεχίζει να απέχει αρκετά ακόμη από το 5,25%. Υπάρχουν όμως αρκετά παραδείγματα στην ιστορία που τέτοιες αποστάσεις καλύφθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακόμη όμως και σ’ αυτά τα υψηλότερα επίπεδα αποδόσεων για τα κρατικά ομόλογα, η απόδοση των χρηματιστηριακών μετοχών παραμένει συγκριτικά υψηλότερη, αν και λιγότερο ελκυστική σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ιδίως αν η σύγκριση συμπεριλάβει τα εταιρικά ομόλογα εταιριών υψηλού κινδύνου.

Υπό αυτή την έννοια, οι πιθανότητες μαζικής μεταφοράς κεφαλαίων από τις αγορές μετοχών στις αγορές ομολόγων έχουν μεν αυξηθεί αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο μηδέν που θα προκαλούσε μεγάλους κραδασμούς στις τιμές.

Για να γίνει αυτό οι αποδόσεις των ομολόγων θα πρέπει να ανέβουν ακόμη περισσότερο. Κάτι καθόλου απίθανο, αν υπάρξει αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες.

Αξίζει να τονιστεί ότι η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων μέχρι στιγμής οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο των πραγματικών αποδόσεων που πιθανόν συνδέεται με την πτώση των τιμών του πετρελαίου η οποία ευνοεί την ανάπτυξη.



Το υπόλοιπο κομμάτι των αποδόσεων των ομολόγων που ενσωματώνει τις πληθωριστικές προσδοκίες έχει παραμείνει σχεδόν σταθερό, όπως δείχνει η αγορά των τιμαριθμοποιημένων ομολόγων.

Αν λοιπόν ο πληθωρισμός δείξει σημάδια ανάκαμψης, οι αποδόσεις μπορεί να πάρουν την ανηφόρα για διαφορετικό λόγο απ’ ό,τι μέχρι σήμερα.

Αναμφισβήτητα, το παίγνιο στις αγορές είναι δυναμικό και συχνά απρόβλεπτο. Το σημερινό επίπεδο ισορροπίας των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων είναι σαφώς δυσμενέστερο για τις μετοχές απ’ ό,τι ήταν τον Δεκέμβριο, αν και τα ομόλογα παραμένουν ακριβότερα, έστω και αρκετά λιγότερο, σε σχέση με τις μετοχές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v