Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Άνοδος 65% στα καθαρά κέρδη 2006

Ενοποιημένα καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 65% στα 434,7 εκατ. ευρώ εμφάνισε τη χρήση του 2006 η Τράπεζα Πειραιώς. Τα καθαρά έσοδα από τόκους του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 28% στα 715 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς θα προτείνει συνολικό μέρισμα 0,64 ευρώ. Στόχος του ομίλου είναι στο τέλος της περιόδου 2007-2010 να έχει ενεργητικό 65 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 52 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη 1 δισ. ευρώ και 900 τουλάχιστον καταστήματα εντός και εκτός Ελλάδος.

Πειραιώς: Άνοδος  65% στα καθαρά κέρδη 2006
Ενοποιημένα καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 65% στα 434,7 εκατ. ευρώ εμφάνισε τη χρήση του 2006 η Τράπεζα Πειραιώς, έναντι καθαρών κερδών ύψους 263,8 εκατ. ευρώ το 2005.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 28% στα 715 εκατ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,64 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2006.

”Η συνέπεια στις στρατηγικές μας επιλογές και η δυναμική που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μας οδήγησαν σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα καθαρά κέρδη του 2006 αυξήθηκαν κατά 65% φτάνοντας στα 435 εκατ. ευρώ. Η επίδοση αυτή υπερβαίνει την αρχική μας πρόβλεψη για κέρδη άνω των 380 εκατ. ευρώ”, δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, κ. Μιχάλης Σάλλας.

”Οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των μεγεθών και της κερδοφορίας επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των πελατών, τον δυναμισμό του προσωπικού και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης του ομίλου Πειραιώς. Ταυτόχρονα, αποτελούν ισχυρή βάση για την υλοποίηση του νέου 4ετούς επιχειρηματικού μας σχεδίου”, τόνισε.

”Στο τέλος της περιόδου 2007-2010, ο όμιλος στοχεύει να έχει ενεργητικό 65 δισ. ευρώ (υπερδιπλάσιο του σημερινού), χορηγήσεις 52 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη 1 δισ. ευρώ και 900 τουλάχιστον καταστήματα εντός και εκτός Ελλάδος. Στόχος μας παραμένει η ανάδειξη της Τράπεζας Πειραιώς σε κατεξοχήν τράπεζα του μεσαίου χώρου της αγοράς των επιχειρήσεων και των ιδιωτών και η περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου Πειραιώς σε ισχυρό περιφερειακό χρηματοοικονομικό οργανισμό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε ο κ. Σάλλας.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr, προέβλεπαν ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της τράπεζας το 2006 θα διαμορφωθούν στα 428,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 62,4%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους προέβλεπαν οτι θα ανέλθουν στα 694 εκατ. ευρώ το 2006, καταγράφοντας άνοδο 24,2%, ενώ τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες εκτιμήθηκε ότι θα ενισχυθούν κατά 24,2%, διαμορφούμενα στα 178,9, εκατ. ευρώ.

Για το δ΄ τρίμηνο του 2006 τα καθαρά κέρδη, τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες προβλέπονταν στα 86,7 εκατ., 193,7 εκατ. και 46,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η δημόσια πρόταση σε Marfin Popular Bank

Στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, αναφερόμενη στις πρόσφατες εξελίξεις, αναφέρει τα εξής:

”Το εκτελεστικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς στη συνεδρίασή του της 6ης/1/2007 αποφάσισε να εισηγηθεί την υλοποίηση της οδηγίας που είχε λάβει από το διοικητικό συμβούλιο στις 12/7/2006, για υποβολή δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Marfin Financial Group (νυν όμιλος Marfin Popular Bank), μόλις ολοκληρώνονταν οι διαδικασίες μετασχηματισμού του ομίλου, δεδομένου ότι δεν διαφαινόταν να υλοποιείται η πρότασή της για στρατηγική συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε ομόφωνα, κατά τη συνεδρίασή του της 11ης/1/2007, την πρόταση του εκτελεστικού συμβουλίου να προχωρήσει σε υποβολή εκούσιας δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD. Η εκούσια δημόσια πρόταση αφορά στην απόκτηση ποσοστού κατ’ ελάχιστον 40% μέχρι και 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Popular Bank Public Co Ltd. και η προτεινόμενη αντιπαροχή που θα προσφέρεται στους μετόχους της Marfin Popular Bank Public Co Ltd. θα συνίσταται σε μία (1) μετοχή Τράπεζας Πειραιώς ΑΕ για κάθε πέντε και επτά δέκατα (5,70) μετοχές Marfin Popular Bank Public Co Ltd. όπως τεκμηριώνεται από την εύλογη και δίκαιη σχέση αξίας των δύο εταιριών.

Η σχέση ανταλλαγής στηρίζεται σε τεχνικές αποτιμήσεις που στηρίζονται στα θεμελιώδη στοιχεία κάθε εταιρίας (όπως χορηγήσεις, κέρδη από επαναλαμβανόμενες εργασίες, παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κ.λπ.), στην ποιοτική κατάσταση κάθε ομίλου από πλευράς ομογενοποίησης προσωπικού, εξειδίκευσης και εμπειρίας του management, ενιαίων συστημάτων και υποδομών καθώς και στις προοπτικές ανάπτυξής τους στην ευρύτερη περιοχή.

Οι μετοχικοί τίτλοι Τράπεζας Πειραιώς, που θα αποτελέσουν την αντιπαροχή της εκούσιας δημόσιας πρότασης, θα προέλθουν από αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς υπέρ των μετόχων της Marfin Popular Bank Public Co. Ltd.

Η εκούσια δημόσια πρόταση τελεί υπό την προϋπόθεση έγκρισης της ανωτέρω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από τη γενική συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς που έχει συγκληθεί για τις 12/2/2007 για τον σκοπό αυτό, καθώς και από τη λήψη των αναγκαίων εγκρίσεων από τις αρμόδιες Κανονιστικές Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Αναλυτικότερη πληροφόρηση θα δοθεί στους μετόχους μέσω του σχετικού ενημερωτικού δελτίου, αμέσως μετά την έγκρισή του από τις εποπτικές αρχές”.

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς υπερέβησαν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αλλά ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις της Marfin-Egnatia, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή στο πρωινό της report. Τα βασικά έσοδα (προμήθειες και καθαρά έσοδα από τόκους) ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κατά 2,6%.

”Επιθετικούς” χαρακτηρίζει η Proton Bank τους στόχους που ορίζονται στο business plan της Τράπεζας Πειραιώς για ROE 30% και μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στα καθαρά της κέρδη κατά 24% στην περίοδο 2007-10. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις στο νέο business plan ξεπερνούν τις προσδοκίες και αναμένεται να αντιμετωπιστούν θετικά από την αγορά.

Η Π&Κ επισημαίνει ότι οι νέοι στόχοι της τράπεζας, όπως αναφέρονται στο νέο business plan, θα οδηγήσουν σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την τράπεζα.

*Διαβάστε την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για τα αποτελέσματα της χρήσης 2006 στη στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v