Kύπρος: Έλλειμμα θεσμών αλλά και προσώπων

Οι οπαδοί του οικονομικού πατριωτισμού έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν με τη χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου που απέρριψε τη δημόσια πρόταση της MPB για την Τράπεζα Κύπρου. Όμως, ο οικονομικός πατριωτισμός, ιδίως ο όψιμος, δεν είναι πάντοτε καλός οδηγός.

Kύπρος: Έλλειμμα θεσμών αλλά και προσώπων
Για οποιονδήποτε τρίτο παρατηρητή στην Ελλάδα που δεν συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τους εμπλεκόμενους στο τρίγωνο Marfin Popular Bank (MPB), Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Κύπρου, η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. του ΧΑΚ (Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου) αφήνει μια ευχάριστη και ταυτόχρονα μια άσχημη γεύση.

Η ευχάριστη γεύση οφείλεται στη διαπίστωση ότι υπάρχουν και χειρότερα. Κοινώς, η Ελλάδα βρίσκεται ένα ή περισσότερα σκαλιά πιο πάνω από την Κύπρο σε επίπεδο θεσμών, διαφάνειας και συμπεριφοράς πολιτειακών παραγόντων.

Η δυσάρεστη γεύση οφείλεται στη διαπίστωση ότι η Μεγαλόνησος είναι μεν κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, αλλά το πολιτικοοικονομικό και εκκλησιαστικό της κατεστημένο συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να είναι χώρα της Μέσης Ανατολής.

Οι όποιες εξαιρέσεις, όπως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος κράτησε ίσες αποστάσεις την τελευταία περίοδο, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Αρκετοί τόνιζαν ότι η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. του ΧΑΚ αναφορικά με τη δημόσια πρόταση της ΜPΒ για την Τράπεζα Κύπρου βοήθησε να αποφευχθεί μια θεσμική κρίση, υπό την έννοια ότι η απόφαση συνέπλεε με την πρότερη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου.

Πότε όμως υπάρχει θεσμική κρίση σε τέτοιες περιπτώσεις;

Όταν η απόφαση του Δ.Σ. του ΧΑΚ διαφέρει από την πρότερη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έχει κριθεί αναρμόδια με βάση απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου;

Ή μήπως υπάρχει θεσμική κρίση όταν η απόφαση του αρμόδιου οργάνου, δηλαδή του Δ.Σ. του ΧΑΚ, αντιφάσκει με πρότερη τοποθέτηση του προέδρου του κ. Κλεάνθους που έγινε με βάση τη θέση των νομικών υπηρεσιών του;

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κλεάνθους είχε δηλώσει ότι ”οι απλές ανακοινώσεις προθέσεων δεν μπορούν να δεσμεύουν τις ενέργειες εισηγμένων εταιριών”.

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να υποβάλει προσφορά για την ΜPΒ το βράδυ της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου και η MPB την επομένη 12 Ιανουαρίου, αν και ο επικεφαλής της τελευταίας φέρεται να είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του για υποβολή δημόσιων προσφορών σε σειρά παραγόντων στην Ελλάδα και στην Κύπρο το πρωί της Πέμπτης και λίγες μέρες νωρίτερα.

To θέμα δεν είναι αν ο προτείνων στη μια ή την άλλη περίπτωση ήταν η ΜPB, η Πειραιώς ή κάποια άλλη ελληνική ή ξένη τράπεζα. Οποιαδήποτε τράπεζα κι αν ήταν, η ουσία δεν θα άλλαζε.

Η απόφαση του ΧΑΚ παραπέμπει σ’ αυτό που αρκετοί αποκαλούν βαθύ κράτος, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει και αρκετή δόση θεοκρατίας λόγω των παρεμβάσεων του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου, Χρυσόστομου του Β!, που θα περίμενε κανείς να συναντήσει στο Ιράν και όχι σε χώρα της Ε.Ε.

Η αίσθηση ότι κινητοποιήθηκαν κάθε είδους μηχανισμοί στη Μεγαλόνησο για να μη δοθεί το δικαίωμα στους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου να αποφανθούν επί της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς μερικές εβδομάδες νωρίτερα και της δημόσιας πρότασης της MPB πρόσφατα είναι διάχυτη.

Κι όλα αυτά όταν οι ξένοι θεσμικοί αντιπροσωπεύουν σχετικά μικρό ποσοστό, κάπου μεταξύ 15% και 19%, στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου και οι Κύπριοι -ιδιώτες, Εκκλησία και άλλοι- κατέχουν πάνω από το 50%.



Δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή τι ζημιά μπορεί να έχει γίνει στην εικόνα της κυπριακής κεφαλαιαγοράς στο εξωτερικό από την προσπάθεια παροχής προστασίας στην Τράπεζα Κύπρου. Πιθανόν, όμως, αυτό να μην ενδιαφέρει καθόλου τους αρμοδίους αν θεωρούν ότι τα οικονομικά οφέλη από τις διάφορες μπίζνες και τις off shore εταιρίες στην κυπριακή επικράτεια ξεπερνούν κατά πολύ τις όποιες απώλειες από τη μείωση της κεφαλαιοποίησης του ΧΑΚ.

Ίσως μάλιστα αυτό να εξηγεί γιατί ο κυπριακός ΟΤΕ και η ΔΕΗ δεν έχουν μπει ακόμη στο ΧΑΚ ή στη Σοφοκλέους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μετοχοποιήσεις εταιριών υπό δημόσιο έλεγχο φέρνουν μεγαλύτερο βαθμό διαφάνειας κι αυτό ίσως δεν είναι επιθυμητό από το βαθύ κράτος της Μεγαλονήσου.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v