Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο ΧΑ

Κλίση, λόγω της υποχώρησης κυρίως των τραπεζικών μετοχών, δείχνει να παίρνει ο ASE 20. Η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να μην απειλείται, ωστόσο η υψηλή κεφαλαιοποίηση υποχωρεί προς τις 2.500 μονάδες. Στο περίπου 1 προς 3 η αναλογία ανοδικές προς καθοδικές μετοχές με τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη να έχουν μειωθεί εν μέρει.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κλίση δείχνει να παίρνει η αγορά καθώς ο βασικός δείκτης AE 20 φτάνει να χάνει μέχρι και 1%.

Κι αν η βραχυπρόθεσμη τάση δεν δείχνει να απειλείται μέχρι στιγμής, καθώς ο ASE 20 συνεχίζει να κινείται 37 μονάδες πάνω από τις 2.500, ωστόσο φαίνεται να προβληματίζει η συμπεριφορά τραπεζικών μετοχών.

Ο συγκεκριμένος κλάδος, που πρωταγωνίστησε της υπεραντίδρασης από την αρχή του χρόνου μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με πωλήσεις και υπερβάλλουσα προσφορά που τουλάχιστον σήμερα απορροφάται με μεγαλύτερη δυσκολία.

Είναι ενδεικτικό πως από τα 160 εκατ. ευρώ που έφτανε στις 13:30 η αξία των συναλλαγών, τα περίπου 50 αφορούσαν σε τζίρο μόνο 3 τραπεζών (Εθνικής, MPB και Κύπρου).

Η μετοχή της Εθνικής υποχωρούσε κατά 0,56%, της MPB κατά 0,74%, της Κύπρου όμως έχανε μέχρι και 2,6% προς τα 11,26 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως από τον τραπεζικό κλάδο η μόνη μετοχή που εμφανιζόταν στο πράσινο ήταν αυτή της Πειραιώς προς τα 27,30 ευρώ.

Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις διαπιστωνόταν πως οι απώλειες μέχρι και 1,5% πραγματοποιούνταν με συγκριτικά χαμηλό τζίρο.

Ενδεικτικότερη θεωρείται η περίπτωση της ΔΕΗ, καθώς υποχωρούσε στα 21,38 ευρώ με συναλλαγές 42.000 τεμαχίων (στις 13:30).

Η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές μετοχές διαμορφωνόταν στο περίπου 1 προς 3 με μετοχές όπως Βωβός, Δομική Κρήτης, ΑΝΕΚ, Παρνασσός, Asco, Unibrain, Reds, Νεοχημική να συμπληρώνουν τη δεκάδα με μειωμένη όμως απόδοση σε σχέση με την αρχικά επιθετικότερή τους ανοδική αντίδραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v