Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη κατοχύρωση κερδών

Περίπου στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, παρά τη θετική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Σχετικά αδύναμη η εικόνα των περισσότερων δεικτοβαρών τίτλων, ενώ ανοδικές διαθέσεις εμφάνισε η μικτή αξία συναλλαγών. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Πειραιώς, Βωβό και Jumbo.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Κλείσιμο περίπου στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης όσον αφορά το Γενικό Δείκτη, που καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αγνοώντας επιδεικτικά τις θετικές διαθέσεις που επιδείκνυαν, τουλάχιστον μέχρι τις 17.00, τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Έτσι και με δεδομένη τη σχετικά αδύναμη εικόνα των θεωρούμενων δεικτοβαρών μετοχών, το όποιο ενδιαφέρον περιορίστηκε σε επιμέρους τίτλους, αν και σε αυτή την περίπτωση οι αγοραστές έδειχναν σχετικά συγκρατημένοι κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να οδηγήσουν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους και μάλιστα με χαρακτηριστική διαφορά ασφαλείας.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, που ουσιαστικά είναι και ο κινητήριος μοχλός για το Γενικό Δείκτη, άντεξε η στήριξη στις 2.538-35 μονάδες, με την επόμενη να οριοθετείται στις 2.528-20.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.520 μονάδων πρέπει να δημιουργήσει τεχνικό προβληματισμό, καθώς αναμένεται να βάλει σε δοκιμασία το επόμενο επίπεδο στήριξης στις 2.505 μονάδες.

Όσον αφορά τις τεχνικές αντιστάσεις, ισχυροποιήθηκε η ζώνη 2.555-2.570, ανοδική διάσπαση της οποίας επιτρέπει κίνηση προς τις 2.591 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE ξεχώρισαν οι τίτλοι των Τράπεζα Πειραιώς (έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό) και Ελλ. Τεχνοδομικής (συμπλήρωσε 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αυξημένες συναλλαγές).

Από εκεί και πέρα απλά θετικό πρόσημο για Coca Cola, Intralot, Cosmote και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Eurobank και ΔΕΗ.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Κύπρου και ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, OTE, Τιτάνα και αρνητικό πρόσημο για Folli Follie, Ελλ. Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Εθνική (λίγο πριν τις 16.30 γύρισε και με θετικό πρόσημο, αλλά οι δημοπρασίες την επανέφεραν σε αρνητικό), Αγροτική, Εμπορική και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Επίσης, από το τραπεζικό ταμπλό για ακόμα μία συνεδρίαση ξεχώρισε ο τίτλος της Τράπεζας Ελλάδος, ενώ αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της Proton Bank.

Αναζητώντας την τάση, ακολούθησαν την υποκείμενη και οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων, διατηρώντας τις μικρές υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας στις 4.673,45 μονάδες, με απώλειες 0,46%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών με ανοδικές διαθέσεις ξεπέρασε τα 308 εκατ. από τα οποία τα 20,4 αφορούσαν πακέτα.

Τηρουμένων των αναλογιών, και λαμβανομένης υπόψη της ενδοσυνεδριακής εικόνας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά ικανοποιητική η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών (91) – πτωτικών μετοχών (157), ενώ 8 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6-10%.

Από τους λίγους σχετικά ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές επικεφαλής των κερδισμένων το Γαλαξίδι (εν μέσω φημών για επικείμενες εξελίξεις), ακόμα ψηλότερα ο Τασόγλου όπως και η Εικόνα – Ήχος, αξιοσημείωτη κίνηση στη Eurobrokers, σαφώς καλύτερη η εικόνα του Παρνασσού από τη συγγενική ΑΤΤΙΚΑΤ.

Επίσης, εντυπωσιακοί οι Βωβός (νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο) και Reds, αγοραστικό ενδιαφέρον στο τέλος της συνεδρίασης για Flexopack, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης η Γενική Εμπορίου, ενώ κινητικότητα σημειώθηκε σε Αλλατίνη, Jumbo (νέο ιστορικό υψηλό) και Lamda Development.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v