Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους ρυθμούς της διεθνούς ευφορίας

Η δυναμική ανόδου που κυριαρχεί από τη Νέα Υόρκη μέχρι το σύνολο των ευρωαγορών δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός παιδιάς τη Σοφοκλέους. Ούτως ή άλλως η Σοφοκλέους αποτελεί πλέον μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές αρκετών ξένων θεσμικών και διαχειριστών που επιμένουν να ενισχύουν σταθερά και μεθοδικά τη θέση τους στην ελληνική αγορά από τις αρχές του Απριλίου του 2004 μέχρι σήμερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε νέα ιστορικά υψηλά χθες η Νέα Υόρκη, σε νέα ιστορικά υψηλά σήμερα οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. Εύλογα, σε ανάλογο κλίμα και ρυθμό κινείται και η Σοφοκλέους, που ούτως ή άλλως συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων, από πλευράς υπεραπόδοσης, ευρωαγορών για τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν λίγο χαμηλότερα των 4.750 μονάδων (με καταγεγραμμένη μέχρι στιγμής κορυφή στις 4.751,2 μονάδες) και συναλλαγές αξίας περίπου 260 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο μέρος του τζίρου πραγματοποιούνταν σε μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Ιntralot και ΟΤΕ (περί τα 90 εκατ. ευρώ συνολικά), ενώ ακολουθούσαν Alpha Bank, Eurobank, Marfin, Κύπρου και Τιτάν για να συμπληρωθεί η δεκάδα.

Όσον αφορά στη μετοχή του Τιτάνα θα πρέπει να σημειωθεί πως και σήμερα οι αγορές κυρίως ξένων πραγματοποιούνται στα υψηλά των 43,5 ευρώ, ενώ στο σχετικό θέμα για τον όμιλο περιγράφονται αναλυτικά οι... συνιστώσες της ανόδου.

Ξένα κεφάλαια φαίνεται πως συνεχίζουν να τοποθετούνται στη μετοχή της Coca Cola 3Ε, μέχρι τα υψηλά των 31,50 ευρώ, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας αναλυτών η καλοκαιρία φαίνεται να ευνοεί την κατανάλωση και τα έσοδα του ομίλου.

Σε ανοδική φορά παραμένει η μετοχή της Βιοχάλκο, ενώ σήμερα παρουσιάζεται σε ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο η Σιδενόρ (ουσιαστικά συμπεριλαμβανόμενων και των Σωληνουργείων Κορίνθου), ενώ επανενεργοποιήθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων για τη μετοχή της Motor Oil.

Σημαντικές τοποθετήσεις πραγματοποιούνται και στη μετοχή του Μυτιληναίου (προς τα 34,3 ευρώ) με τον όμιλο να παρουσιάζεται επίσης στην ημερίδα της UBS στο Λονδίνο.

Στις 14:20 για περίπου 145 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν σε θετικό έδαφος με Έδραση, Νεώριο Σύρου, ΕΛΤΡΕΚ, Hitech, Πλαστικά Κρήτης να ενισχύονται περισσότερο από 5,8%. Ακολουθούσαν η SingularLogic στα 3,86 ευρώ, η μετοχή της Lavifarm (σε μία προσπάθεια τεχνικής αντίδρασης προς τα 7 ευρώ), ο Τασόγλου προς το 1,05 ευρώ και ο Γρηγόρης προς 1,12 ευρώ (με αξία συναλλαγών στις 600.000 ευρώ περίπου).

Ακολουθούσε η μετοχή της Aspis Bank καθότι κατατίθεται σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος η πρόταση και το σχέδιο συγχώνευσης (μέσω εξαγοράς) της FBB (δες σχετικό θέμα) και με αποτίμηση που προσεγγίζει πλέον τα 930 εκατ. ευρώ ενισχύεται κατά 3,3% η Σιδενόρ πλησιάζοντας δηλαδή την κρίσιμη περιοχή αποτίμησης του 1 δισ. ευρώ που κατά γενική εκτίμηση αποτελεί ισχυρή προϋπόθεση επιλογής μίας εταιρίας από ξένους θεσμικούς.

Στις 14:22 ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν κατά 0,78% με τον ASE 20 και τον κλαδικό τραπεζικό δείκτη να προσεγγίζουν τα πρόσφατα υψηλά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v