Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H καλή χρονιά από τον Γενάρη φάνηκε!

O Ιανουάριος αποδείχθηκε ένας αρκετά καλός χρηματιστηριακός μήνας, καθώς οι κύριοι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών και άλλων αγορών έκλεισαν με αξιόλογα κέρδη. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για καλό οιωνό και για το υπόλοιπο της χρονιάς, αν και ορισμένοι αρνητικοί παράγοντες δεν λείπουν.

H καλή χρονιά από τον Γενάρη φάνηκε!
Η μεγάλη πλειοψηφία όσων επέλεξαν να τοποθετήσουν ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους σε ελληνικές μετοχές στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς θα πρέπει να αισθάνεται αρκετά καλά σήμερα.

Ο Ιανουάριος αποδείχθηκε ένας καλός μήνας από χρηματιστηριακής πλευράς. Ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 7,19%, ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 20 7,9%, ο ”40άρης” 6,31% και ο Small Cap 4,86%.

Ο πρώτος μήνας του χρόνου δεν ήταν όμως γενναιόδωρος μόνο με την ελληνική αγορά. Κέρδη, αν και σε μικρότερο βαθμό, κατέγραψε επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των άλλων ώριμων ευρωπαϊκών αγορών με εξαίρεση την Ιρλανδία, ενώ οριακό ήταν το αποτέλεσμα στη Βρετανία.

Κέρδη επίσης κατέγραψαν οι κύριοι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, όπως ο Dow Jones, ο S&P 500 και ο Nasdaq. Mάλιστα, ο Iανουάριος ήταν ο 7ος μήνας στη σειρά που ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη, κάτι που έχει να συμβεί από το 1995.

Ακόμη καλύτερα ήταν τα πράγματα για τον S&P 500. Ο Ιανουάριος ήταν ο 8ος ανοδικός μήνας στη σειρά, κάτι που παραπέμπει στο 1996.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά, οι πιθανότητες να αποδειχθεί το 2007 μια αρκετά καλή χρονιά για τις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές είναι πολύ αυξημένες μετά τον ανοδικό Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το Stock Traders Almanac στις ΗΠΑ, οι πιθανότητες να καταλήξει ολόκληρη η χρονιά όπως ο Ιανουάριος ανέρχονται σε 75%.

Γι’ αυτό το πιο γνωστό ίσως ρητό της Wall Street αναφέρει ότι ”όπως πάει ο Ιανουάριος, έτσι πάει ο χρόνος”.

Μια στατιστική ανάλυση μάλιστα των ανοδικών και των καθοδικών χρόνων δείχνει ότι το ανωτέρω ρητό αποδεικνύεται σωστό στο 85% και πλέον των περιπτώσεων όταν ο Ιανουάριος είχε θετική χρηματιστηριακή απόδοση. Αντίθετα, η προβλεπτική ικανότητα ενός πτωτικού Ιανουαρίου υποχωρεί αισθητά καθώς πέφτει κάτω από το 50% των περιπτώσεων.

Φυσικά, τα συμπεράσματα από τη στατιστική ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα και πειστικότητα όταν συνοδεύονται από καλά θεμελιώδη στοιχεία.

Ακόμη κι αν μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση της τάξης του 5% με 10% δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί τις επόμενες εβδομάδες έπειτα από μια πολύμηνη σημαντική ανοδική κίνηση, τα θεμελιώδη στοιχεία, π.χ. αποτιμήσεις σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο, δικαιολογούν τη συνέχεια του χρηματιστηριακού ράλι σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Από αυτή τη σκοπιά, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, πέραν των στατιστικών, που δικαιολογούν αισιοδοξία για την πορεία της Σοφοκλέους και των άλλων ευρωπαϊκών αγορών το 2007, εκτός φυσικά αν υπάρξει κάποιο αναπάντεχο αρνητικό γεγονός, π.χ. γεωπολιτικό.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v