Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 81 μηνών η Σοφοκλέους

Παραμένει θετικό το κλίμα (και) στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους ξένους επενδυτές να επικεντρώνονται σε μετοχές εταιρειών με υψηλή στάθμιση στους δείκτες. Στο επίκεντρο τράπεζες, με επαναφορά κατασκευών και μετάλλων, σε μια περίοδο που ξεχωρίζουν κινήσεις στα επιμέρους της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από επίπεδο υψηλότερο των 4.700 μονάδων συνεχίζεται η ανοδική διαδρομή (και) του ελληνικού χρηματιστηρίου. Με βασικούς δείκτες και μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο κυρίως ξένων διαχειριστών και θεσμικών, καθώς αυτή την περίοδο πυκνώνουν και πάλι οι παρουσιάσεις ελληνικών εταιρειών σε ευρωπαϊκές πόλεις, οι εκθέσεις και αναλύσεις ξένων για εισηγμένες, ενόσω συνεχίζεται η εισροή αμυντικών κεφαλαίων προς συγκεκριμένους τίτλους υψηλής στάθμισης.

Το ενδιαφέρον είναι πως ο FTSE 20 παραμένει σε διακύμανση κοντά στα ιστορικά υψηλά του, χωρίς καν να έχουν εισέλθει στη δεύτερη φάση οι διεργασίες συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αναμφίβολα η χθεσινή συμπεριφορά μετοχών του κλάδου ενισχύει την εκτίμηση μερίδας αναλυτών, η οποία προσβλέπει σε καταγραφή νέων ιστορικά υψηλών τιμών για τον FTSE 20, μέσω των τραπεζών, σε αυτή ή στην αμέσως επόμενη φάση.

Από τον κλάδο, πέραν των άλλων, ξεχωρίζει η διάθεση προσέγγισης των 40 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, η παρουσίαση σήμερα ενός νέου τραπεζικού προϊόντος από τον όμιλο της Eurobank και η επισημοποίηση μιας εδώ και καιρό θριλούμενης μετοχικής συνεργασίας μικρότερων ιδρυμάτων του κλάδου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως των ημερών αφορά στην σταθερή εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στις μετοχές των τριών-τεσσάρων ηγέτιδων δυνάμεων του κατασκευαστικού χώρου.

Δεδομένου ότι οι παλαιότεροι έχουν… καεί ουκ ολίγες φορές (από την εποχή του… καζίνο στον Φλοίσβο και την ονομαστικοποίηση των μετοχών των τεχνικών εταιρειών), παρουσιάζει ενδιαφέρον η ”επιστροφή” μετοχών συγκεκριμένων εταιρειών σε επίπεδα μέσης τιμής του 1999.

Εάν σε αυτά τα επίπεδα τιμών δεν υπάρξει υπερβάλλουσα προσφορά από παλαιότερους εγκλωβισμένους, μετοχές εταιρειών όπως της Ελληνικής Τεχνοδομικής, J&P Αβαξ, ΓΕΚ-Τέρνα, Μηχανική, πιθανότατα θα κινηθούν προς νέα υψηλά.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει τόσο ο επενδυτικός σχεδιασμός του Τιτάνα σε Βαλκάνια και ΗΠΑ όσο και η προεξόφληση υψηλότερων πωλήσεων από την πλευρά της Coca Cola 3E.

Επίσης ενδιαφέρουσα κρίνεται από ανθρώπους της αγοράς η συνολικότερη αντεπίθεση του ομίλου Βιοχάλκο, με τα Σωληνουργεία Κορίνθου να αποτελούν το πιο γερό ”στοίχημα” που παίζεται τους τελευταίους δυο μήνες.

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως η Σιδενόρ παρουσιάζεται σήμερα στο Λονδίνο σε εκδήλωση της UBS, μαζί με Intralot, Μυτιληναίο, Euromedica, Τιτάν, Μέτκα και Τέρνα.

Στα επιμέρους, ξεχωρίζει το ιστορικό υψηλό της Sprider, η νέα υψηλή αποτίμηση της Lamda Development, οι μεθοδικοί αγοραστές στην J&P Άβαξ, η επαναφορά της Folli Follie, το ενδιαφέρον διορατικών παικτών για τα Ελληνικά Καλώδια, η ισχυροποιούμενη Kleemann και αρκετές ακόμα περιπτώσεις εισηγμένων.

Κατά συνέπεια παραμένουμε θετικοί ως προς τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, θεωρώντας πως δεν συντρέχουν λόγοι συστημικής διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια αυτή την περίοδο και ”ποντάροντας” σε περιπτώσεις επιμέρους υποτιμημένων εταιρειών και σε τίτλους με ξεκάθαρα μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v