Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΤ:H ασυνέπεια του κράτους σε όλο της το μεγαλείο

Στην περίπτωση της διανομής των δωρεάν μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το κράτος απέδειξε ακόμη μια φορά ότι παραμένει πιστό στο δόγμα του: Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου.

ΤΤ:H ασυνέπεια του κράτους σε όλο της το μεγαλείο
Όταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) έκανε το ντεμπούτο του στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, λίγοι περίμεναν ότι η μετοχή που αγόρασαν προς 12,5 ευρώ η κάθε μία από τη δημόσια εγγραφή θα μπορούσε να φθάσει και να ξεπεράσει τα 19 ευρώ μερικούς μήνες αργότερα.

Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Η πιο μεγάλη και βίαιη χρηματιστηριακή διόρθωση από τον Μάρτιο του 2003 που ξεκίνησε το τωρινό ράλι ήταν ακόμη σε εξέλιξη και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις η μαυρίλα είχε την τιμητική της.

Παρ’ όλα αυτά δεκάδες χιλιάδες κόσμου εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους στη μετοχή του Τ.Τ., προσβλέποντας, εκτός των άλλων, στις δωρεάν μετοχές που το ελληνικό δημόσιο υποσχέθηκε ότι θα διανείμει σ’ όσους διακρατούσαν τις μετοχές τους για διάστημα 6 μηνών.

Το Δημόσιο φυσικά δεν χρειάστηκε να περιμένει. Εισέπραξε άμεσα τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που του αναλογούσαν από την πώληση των μετοχών του Τ.Τ., με αποτέλεσμα να μπορεί να παινεύεται η κυβέρνηση ότι ξεπέρασε τον στόχο του 1,6 δισ. ευρώ που είχε βάλει για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις την προηγούμενη χρονιά.

Όταν όμως ήρθε η ώρα να φανεί συνεπές προς την υποχρέωση που είχε αναλάβει, το κράτος θυμήθηκε τον παλιό, καλό εαυτό του. Έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους μετόχους του Τ.Τ. πέρυσι τον Μάιο όταν τους καλούσε να εγγραφούν για να αγοράσουν μετοχές.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2006 φθάσαμε αισίως στις αρχές Φεβρουαρίου του 2007, αλλά το Δημόσιο δεν έχει ακόμη διανείμει τις δωρεάν μετοχές στους δικαιούχους, όπως όφειλε.

Αν φυσικά βρισκόμασταν σε καμία άλλη αγγλοσαξονική χώρα, θα είχε υποβληθεί ήδη σωρεία μηνύσεων εναντίον του από συνασπισμένους επενδυτές-μετόχους που θα ζητούσαν αποζημίωση.

Εδώ όμως είναι Ελλάδα κι αν καταλάβαμε καλά, οι πιστοί μέτοχοι του Τ.Τ. δεν θα πρέπει να παραπονιούνται από τη στιγμή που η μετοχή ακολούθησε ανοδική πορεία. Λες κι αν η μετοχή έπεφτε, το Δημόσιο θα τους αποζημίωνε.

Για τι αριθμό μετόχων μιλάμε; Μόνο για 75.273 άτομα. Σ’ αυτούς αντιστοιχούν συνολικά 1.032.000 δωρεάν μετοχές, που μεταφράζεται χονδρικά σε 15 δωρεάν μετοχές το άτομο. Μιλάμε δηλαδή για ρετάλια, αν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τη χρηματιστηριακή αργκό.

Όσον αφορά στους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την καθυστέρηση; Οι συνήθεις ύποπτοι. Τα λανθασμένα στοιχεία που είχαν δώσει ορισμένοι δικαιούχοι, καθυστερώντας την όλη διαδικασία. Το γεγονός ότι υπάρχουν ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που επιτρέπουν το γρήγορο ”ξεσκόνισμα” της σχετικής λίστας είναι ψιλά γράμματα. Άλλωστε, Δημόσιο είναι αυτό. Αν μάλιστα μπλέξουν κι άλλοι νοματαίοι (σύμβουλοι έκδοσης) γίνεται ακόμη πιο δυσκίνητο.

Oι δωρεάν μετοχές του Τ.Τ. πιθανόν να διανεμηθούν στους δικαιούχους την επόμενη εβδομάδα.

Την επομένη φορά όμως που το Δημόσιο θα επιχειρήσει να βάλει στο Χρηματιστήριο άλλη εταιρία κρατικού ενδιαφέροντος και υποσχεθεί τη διανομή δωρεάν μετοχών έπειτα από διακράτηση 6μηνου, καλό θα ήταν να βάλει κι έναν αστερίσκο.

* Οι δωρεάν μετοχές θα πιστωθούν στους λογαριασμούς σας όταν οι υπηρεσίες του Δημοσίου τελειώσουν το έργο τους και το κρίνουν σκόπιμο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v