Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πρώτο τραπέζι πίστα” οι μεσαίοι

Ανοδική συνεδρίαση με τα διεθνή χρηματιστήρια και αρκετούς τίτλους του FTSE να δημιουργούν θετικό κλίμα και διαθέσεις, όμως η κυλιόμενη ρευστότητα στην παρούσα φάση φάνηκε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα ”μεσαία στρώματα” του ταμπλό. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Πειραιώς, Νεοχημική, Jumbo και ΕΧΑΕ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Από ό,τι φάνηκε στη σημερινή συνεδρίαση η μεσαία κεφαλαιοποίηση είχε κλείσει ”πρώτο τραπέζι πίστα”, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +1,5% του FTSEM έναντι του +0,79% του FTSE και του +0,43% του FTSES, αλλά και από αρκετούς τίτλους που ανήκουν σε αυτή την κεφαλαιοποίηση και που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων όπως Σιδενόρ, ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ, Μινωικές, Lamda Detergent, ΜΕΤΚΑ, Μηχανική, Elmec Sport, ΕΛΒΑΛ, ΕΧΑΕ, Frigoglass, Άβαξ, Jumbo και Proton Bank.

Βέβαια, για να συμβούν όλα αυτά χρειάστηκε να βοηθήσει τόσο το διεθνές κλίμα όσο και αρκετοί τίτλοι του FTSE που δημιούργησαν θετικές διαθέσεις έστω κaι αν στη μικρή κεφαλαιοποίηση υπήρξε σχετική επιφύλαξη κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1,4 προς 1,2.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, στην πρώτη θέση των εντυπώσεων η μετοχή της Coca Cola με κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων, κέρδη μεγαλύτερα του 3% για την Intralot, του 2% για Βιοχάλκο και ΟΤΕ, αξιοσημείωτα κέρδη για Τιτάνα, Ελλ. Τεχνοδομική, Alpha Bank, Κύπρου και θετικό πρόσημο για ΤΤ, Πειραιώς, Eurobank, Εμπορική, Εθνική, Motor Oil.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Folli Follie, ΔΕΗ και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Ελλ. Πετρέλαια, Cosmote και ΟΠΑΠ.

O Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.754,06 μονάδες, με κέρδη 0,93%, ενώ ο τζίρος βοηθούμενος και από τα πακέτα πλησίασε τα 500 εκατ. από τα οποία τα 83,2 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανοδική ήταν η συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, όμως οι εκεί εμπλεκόμενοι φάνηκαν περισσότερο συγκρατημένοι και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τις χαμηλές σχετικά συναλλαγές όσο και από τη διατήρηση των υποτιμήσεων στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά η εικόνα βελτιώνεται συνεχώς και αν ο FTSE κατορθώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2.591 μονάδων μπορεί να δώσει minimum κίνηση προς τις 2.610 ή 2.630 μονάδες (οι 2.600 μονάδες είναι καθαρά ψυχολογικό όριο). Σε αντίθεση περίπτωση οι στηρίξεις στις 2.579-73 και 2.565 μονάδες.

Με δεδομένα τα κέρδη του Γενικού Δείκτη η τελική εικόνα θα μπορούσε να ήταν σαφώς καλύτερη αλλά στην παρούσα φάση φαίνεται ότι η κυλιόμενη ρευστότητα κινείται στα μεσαία στρώματα του ταμπλό και ψηλότερα.

Έτσι, η αναλογία 143 ανοδικών μετοχών έναντι 118 πτωτικών και μόλις με 6 τίτλους να κερδίζουν περισσότερο του 7% κρίνεται απόλυτα φυσιολογική.

Όσον αφορά στους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές, στην πρώτη θέση η κοινή μετοχή της ΒΙΣ (με ελάχιστες συναλλαγές), ακόμα ψηλότερα ο Τασόγλου, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης η Moda Bagno (η κίνηση παραμένει άγνωστης διάρκειας), έντονες διαθέσεις αφύπνισης για Πλαστικά Κρήτης, Έδραση, Audiovisual, ενώ συνέχισαν ανοδικά η ΕΛΤΡΑΚ, Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου, Γαλαξίδι και Reds.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v