Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H διόρθωση περιμένει στη γωνία

Παρότι τα σημάδια της διόρθωσης δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, ο κανόνας παραμένει ένας. Ό,τι ανεβαίνει πέφτει, ιδίως αν έχει ανέβει αρκετά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάντως, διάφοροι δείκτες συνεχίζουν να εκπέμπουν σήματα διόρθωσης, ιδίως οι contrarian indicators.

H διόρθωση περιμένει στη γωνία
Η Σοφοκλέους βρέθηκε την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας προ των πυλών των 4.800 μονάδων και αρκετές ευρωπαϊκές αγορές επέστρεψαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 6 ετών.

Για μια ακόμη εβδομάδα, οι εκτιμήσεις των στρατηγικών αναλυτών των μεγάλων ξένων οίκων που προειδοποιούν για διόρθωση δεν επιβεβαιώθηκαν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα διάφορα μοντέλα και δείκτες που χρησιμοποιούν για να προβλέψουν τη μελλοντική πορεία των αγορών δεν έπαψαν να στέλνουν σήμα πώλησης.

Ίσως είναι δύσκολο να μιλά κανείς για εκτιμήσεις περί διόρθωσης όταν όλα φαίνεται να πηγαίνουν πρίμα.

Ιδίως στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που συνέχισε να ζει στον αστερισμό των επιχειρηματικών συμφωνιών και των θετικών προσδοκιών που δημιούργησε για τον κλάδο το business plan της Τράπεζας Πειραιώς, αφού οι άλλες μεγάλες τράπεζες θα παρουσιάσουν τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Οι ανακοινώσεις για επιχειρηματικές συμφωνίες, π.χ. το ντιλ Aspis-FBB, οι πωλήσεις των συμμετοχών της MPB στην Ελληνική Τράπεζα και τη Universal Life εδραίωσαν την εντύπωση ότι κι άλλα ντιλ εξυφαίνονται στο παρασκήνιο.

Όμως, η ιστορία διδάσκει ότι η χρηματιστηριακή διόρθωση έρχεται όταν συνήθως κανείς δεν την περιμένει και το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει από το εξωτερικό.

Γι’ αυτό θα ήταν λάθος να παρέβλεπε κανείς ορισμένους δείκτες που φαίνεται να στέλνουν εγκαίρως τα σωστά προειδοποιητικά μηνύματα.



Σ’ αυτή την κατηγορία θα πρέπει να εντάξει κάποιος έναν contrarian indicator που πολλοί γνωρίζουν από την αγορά συναλλάγματος αλλά όχι τόσο από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Πρόκειται για τις καθαρές θέσεις των κερδοσκοπικών (μη εμπορικών) χαρτοφυλακίων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του δείκτη Nasdaq.

Η ανάλυση των στοιχείων της CFTC για τις θέσεις των κερδοσκόπων στα futures του Nasdaq τα τελευταία 10 χρόνια δείχνει ότι αποτελούν έναν καλό contrarian δείκτη. Κοινώς, αξίζει να ποντάρει κανείς σε υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών όταν οι κερδοσκόποι ποντάρουν μαζικά σε άνοδο του Nasdaq και να κάνει το αντίθετο όταν ποντάρουν σε πτώση του.

Σ’ αυτή τη φάση, οι κερδοσκοπικές θέσεις είναι υπέρ της περαιτέρω ανόδου του Nasdaq κι αυτό θεωρείται από μερικούς ανησυχητικός δείκτης που παραπέμπει σε διόρθωση των ευρωπαϊκών αγορών με αιχμή τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας.

Αντίθετα, τα σημάδια από τις θέσεις των κερδοσκόπων στα futures σε πετρέλαιο και χαλκό παραπέμπουν σε άνοδο των εταιριών πετρελαιοειδών και δομικών υλικών, ιδίως των εταιριών εξόρυξης, σύμφωνα με τα στελέχη της Morgan Stanley που τα επεξεργάστηκαν.

Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Προς το παρόν, οι υπεραισιόδοξοι ταύροι συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι στις χρηματιστηριακές αγορές. Η ιστορία όμως διδάσκει ότι δεν είναι καλός οδηγός το να μην αλλάζει κανείς ταχύτητα στην ανηφόρα όσο οι τιμές ανεβαίνουν και τα σημάδια της διόρθωσης πληθαίνουν.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v