Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πειρασμό για μόχλευση ή κατοχύρωση κερδών

Με τη φημολογία και την κερδοσκοπική διάθεση να οδηγούν τις κινήσεις αρκετών βραχυπρόθεσμων παικτών, βρέθηκαν σε κρίσιμη περιοχή βασικοί δείκτες και μετοχές. Οι εξελίξεις στις τράπεζες, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον ασφαλιστικό κλάδο, τα επιμέρους αλλά ακόμη και η πρόθεση πανίσχυρων ξένων επενδυτικών οίκων να δραστηριοποιηθούν ως μέλη εξ αποστάσεως στη Σοφοκλέους, εκτιμάται πως θα επηρεάσουν βραχυμεσοπρόθεσμα την τάση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα όσα διαδραματίστηκαν στις μια-δυο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας έχουν φέρει την αγορά σε κρίσιμο σημείο. Κρίσιμο τόσο από τεχνικής όσο και ουσιαστικής πλευράς, καθώς τόσο για βασικούς δείκτες και μετοχές, αλλά και αρκετά ισχυρά επενδυτικά σχήματα δοκιμάζονται κρίσιμες αντιστάσεις.

Τα κέρδη, οι βραχυπρόθεσμες υπεραξίες, σημαντικές σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, δικαιολογούν και την προσπάθεια κατοχύρωσής τους αλλά και την επιχειρούμενη περαιτέρω ”μόχλευσή” τους.

Ωστόσο, βραχυμεσοπρόθεσμα η τάση διαμορφώνεται με βάση κινήσεις στα επιμέρους, όπως αυτά διαμορφώνονται στον τραπεζικό κλάδο, στον ασφαλιστικό (όπου διαμορφώνεται πλέον νέο τοπίο στο χώρο), τον κλάδο τροφίμων-ποτών (με αφορμή τα μελλοντικά σχέδια της Coca Cola 3E), τις κατασκευές αλλά και επιμέρους τομείς.

Όσον αφορά στις ιχθυοκαλλιέργειες, στο σχετικό θέμα καταγράφονται λεπτομερώς πλεονεκτήματα και αδυναμίες ενός συγκεντρωνόμενου κλάδου.

Στα επιμέρους χρήζει προσοχής η νέα συμφωνία που υπέγραψε η Ελγέκα, η μεθοδική συγκέντρωση στην μετοχή των Μινωικών, η αντίδραση των μετοχών του ομίλου Μυτιληναίου, η απόλυτα εξειδικευμένη Kleemann, ο Δρομέας (καθώς είναι θέμα ημερών και τυπικά η υλοποίηση συμφωνίας με την Mercedes) και αρκετά από αυτήν την κατηγορία μετοχών.

Σημείωση: Μια παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί μεσοπρόθεσμα αφορά στην πρόθεση ορισμένων πανίσχυρων ξένων επενδυτικών οίκων να δραστηριοποιηθούν στο ΧΑ ως ”μέλη εξ αποστάσεως”.

Το θέμα που αναδεικνύεται μετά την εκδήλωση πρόθεσης ενδιαφέροντος από την πλευρά του πανίσχυρου Citigroup προφανώς και έχει πολλές αναγνώσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Είναι μια παράμετρος της συνέργιες και παρενέργειες της οποίας θα πρέπει να προσμετρήσουμε στη μεσοπρόθεσμη επενδυτική τακτική μας.

Αυτό γιατί κατά την εκτίμησή μας πρόκειται για ένα επόμενο σημείο τριβής μεταξύ ξένων και ελλήνων (μέχρι τώρα) συνεργατών τους, τις προθέσεις των οποίων θα διαπιστώσουμε σχετικά σύντομα στο... ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v