Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα απόπειρα... αποσυμπίεσης

Προς τις 4.750 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης με σημαντικές απώλειες για μετοχές που βρέθηκαν στο... μάτι της φημολογίας των τελευταίων ημερών. Στις 14:15 για περισσότερες από 200 μετοχές καταγράφονταν ζημίες, ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώριζαν με θετικό πρόσημο Τιτάνας, ΔΕΗ, σε αντίθεση με ΟΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank που υποχωρούσαν μέχρι 2,7%.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία... αποσυμπίεσης της αγοράς, μετά μάλιστα τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη περί άκριτης φημολογίας εφιστώντας παράλληλα την προσοχή των επενδυτών στις κινήσεις τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών πραγματοποιείται σε μία φάση ανοδικής αντίδρασης των κυριότερων ξένων αγορών, αλλά στην...κορυφή του εύρους ισχυρής αντίστασης (4.750 - 4.800 μ.).

Ισχυροί χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδιδαν την υποχώρηση βασικών δεικτών κυρίως στις σημαντικές υπεραξίες που έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς, τη διάθεση για κατοχύρωση κερδών και την προσδοκία για επανατοποθέτηση από χαμηλότερες όμως τιμές.

Σε καμία περίπτωση οι ίδιοι παράγοντες δεν θεωρούν αδικαιολόγητη ή και αναμενόμενη τη σημερινή υποχώρηση, καθώς πιστεύουν πως για όσο καιρό δεν διαμορφώνονται συνθήκες και προϋποθέσεις συστημικής διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια, δεν υπάρχει ανάλογος φόβος και για τη Σοφοκλέους.

Για τον Γενικό Δείκτη η τάση διαμορφώθηκε 2 φορές χαμηλότερα των 4.760 μονάδων με την τελευταία όμως να πιέζεται προς τις 4.750 μονάδες.

Δηλαδή προς τη... στήριξη του θεωρούμενου από τους αναλυτές σημαντικού μακροπρόθεσμου εύρους αντίστασης. Από τον τραπεζικό κλάδο χρήζει προσοχής η εμφανώς αμυντικότερη συμπεριφορά, μέχρι στιγμής, της μετοχής της Eurobank, έναντι της Πειραιώς και της Alpha Bank, και δευτερευόντως της Εθνικής.

Ωστόσο, στη μετοχή της Εθνικής, αν και καταγράφηκε ενδοσυνεδριακά χαμηλή τιμή στα 39,90 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται σταθερά πάνω από τα 40 ευρώ. Και όσον αφορά στον τζίρο της Εθνικής, στις 14:10 διαμορφωνόταν στα 37 εκατ. ευρώ. Περισσότερο προβληματική εμφανιζόταν η συμπεριφορά του ΟΤΕ, καθώς με συναλλαγές περίπου 20 εκατ. ευρώ υποχωρούσε μέχρι και 2,5% προς τα 23,10 ευρώ. Σημαντικές συναλλαγές, που παρέπεμπαν κυρίως σε κατοχύρωση υπεραξιών (των προηγούμενων 2 συνεδριάσεων) σημειώνονταν για τη μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Φαίνεται πως η αποσαφήνιση των κυβερνητικών προθέσεων όσον αφορά στην επόμενη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού του ΤΤ (δες σχετικό θέμα) οδηγεί προς την έξοδο καταρχήν τους βραχυπρόθεσμους αλλά και όσους έχουν πάρει μεγάλο μέρος από τη σημαντική άνοδο των τελευταίων 2-3 συνεδριάσεων.

Πέραν του ΟΤΕ και του ΤΤ, για ξεχωριστούς λόγους σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα (τεχνικό ή και ουσιαστικό) για άλλη μετοχή του ASE 20. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος δείκτης παραμένει σε διαπραγμάτευση λίγο χαμηλότερα των 2.600 μονάδων. Η διάθεση... αποσυμπίεσης όμως δεν περιορίζεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, διαχέεται και σε ένα μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, ειδικότερα εκεί όπου τελευταία είχαν καταγραφεί σημαντικές υπεραξίες ή είχαν…φημολογηθεί διάφορα.

Από τη μετοχή της Veterin που υποχωρεί μέχρι και 9,8%, τη Hitech, την ΕΒΙΚ αλλά και μέχρι τις Reds (Καμπάς), SingularLogic, Τασόγλου, Σελόντα και ΕΤΕΜ –Παρνασσός, ΕΧΑΕ οι απώλειες ξεπερνούσαν στις 14:15 το 2%.

Στον αντίποδα, για περίπου 50 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν θετική με ισχυρότερη την τάση για Νίκα (στα 4,90 ευρώ) και Κυριακούλη (στα ,46 ευρώ) αλλά και για ALUMIL, Τεξαπρέτ, Maxim, Unisystems, Γρηγόρη και για ορισμένους ακόμη με ποσοστό μεταβολής πάνω από το 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v