Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμφανείς επιφυλάξεις και αρνητικό πρόσημο

Με καθαρά πτωτικές διαθέσεις έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής η σημερινή συνεδρίαση, καθώς ελάχιστοι είναι οι διακρινόμενοι από τους δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ ακόμα πιο έντονη είναι η επιφυλακτικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Στο 1 προς 3 η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε και φαίνεται να συνεχίζει μέχρι στιγμής η σημερινή συνεδρίαση, λίγο πριν συμπληρωθεί μία ώρα, καθώς από τους μεν δεικτοβαρείς τίτλους ελάχιστοι είναι οι διακρινόμενοι, από τη δε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση η επιφύλαξη είναι περισσότερο εμφανής.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE 20 μόνο ο Τιτάνας καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 1% (με λίγες όμως σχετικά συναλλαγές), ενώ με θετικό πρόσημο κινείται ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Από εκεί και πέρα, όλοι οι δεικτοβαρείς τίτλοι αναλώνονται σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος ή και σαφώς χαμηλότερα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των Βιοχάλκο, Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο Γενικός Δείκτης μέχρι στιγμής έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μια πρώτη πρόσκρουση λίγο πριν από τις 4.765 μονάδες έδωσε μικρής έντασης ανοδική αντίδραση, όμως και πάλι δείχνει να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η αξία των συναλλαγών πλησιάζει τα 150 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 77 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα κυρίως λόγω του ποσοστού 1% της Τράπεζας Πειραιώς που διατέθηκε από την Goldman Sachs σε πελάτες της στην τιμή των 27,26 ευρώ.

Άσχημη προς το παρόν εικόνα, με την αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1 προς 3 (ενδοσυνεδριακά υπήρξε και ακόμα χειρότερη), ενώ ελάχιστοι είναι οι μέχρι στιγμής διακρινόμενοι τίτλοι, μεταξύ των οποίων Αλουμύλ, Ναύπακτος, Γρηγόρης, Ελτράκ, Ασπίς Πρόνοια, Νεοχημική, Unisystems, Ευρωπαϊκή Πίστη και Lamda Detergent.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης παραμένει ζητούμενο ο FTSE 20 στη χειρότερη περίπτωση να μην υποχωρήσει κάτω από τις 2.590 μονάδες, ή ακόμα καλύτερα να ανακάμψει σχετικά και να κλείσει υψηλότερα των 2.608 μονάδων, καθώς μέχρι στιγμής η εικόνα της Σοφοκλέους δεν φαίνεται να συμβαδίζει με αυτή των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Ιδιαίτερα αυξημένα ερωτήματα δημιουργεί η εικόνα του τραπεζικού ταμπλό, όπου με θετικό πρόσημο διασώζεται μόνο ο τίτλος της προνομιούχου μετοχής της Εγνατίας, ενώ όλες οι υπόλοιπες μετοχές κινούνται με διαθέσεις διόρθωσης και αρνητικό πρόσημο.

Πολλά σε αυτή την περίπτωση θα κριθούν από τον τίτλο της Εθνικής, που προς στιγμήν δείχνει να χάνει τη στήριξη των 40 ευρώ και καλείται να επανακάμψει άμεσα υψηλότερα αυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v