Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστότητα σε ”βαριά” και... δίπλα η έξοδος

Αλλάζει σταδιακά η εικόνα στη Σοφοκλέους, καθώς κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η κυλιόμενη ρευστότητα έχει μεταφερθεί σε μεσαία και ανώτερα στρώματα του ταμπλό, τα οποία αν μη τι άλλο παρέχουν το εχέγγυο ευκολότερης εξόδου σε περίπτωση επικείμενης διόρθωσης. Σαφώς πιο διστακτικές οι ”περιφερειακές δυνάμεις”. Ζωντανό το ενδιαφέρον σε μια Σοφοκλέους που εξελίσσεται σε momentum market.

του Α. Αναγνωστόπουλου

”Αρκετά ψηλά για να φοβίζει ή αρκετά χαμηλά για να ελπίζει;”. Αυτή η ερώτηση φαίνεται να απασχολεί τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερους από όσους εμπλέκονται με τα της Σοφοκλέους, καθώς από τη μια πλευρά εντείνονται οι απόψεις που υποστηρίζουν ως εξαιρετικά πιθανό το σενάριο κάποιας διόρθωσης, όμως από την άλλη πλευρά υπάρχει και μια δεύτερη σχολή σκέψης που θεωρεί ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις υποστηρίζονται τόσο από τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται και θα συνεχίσουν να ανακοινώνονται, όσο και από τις επικείμενες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Είναι γεγονός ότι στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους εξελίσσεται σε momentum market. Όμως οι σχετικά αυξημένες πιθανότητες διόρθωσης (αν και οι αγορές ποτέ δεν έχουν επιβεβαιώσει τους πολλούς) έχουν αναγκάσει την κυλιόμενη ρευστότητα να κινείται περισσότερο γρήγορα έως και επιθετικά σε μεσαία και υψηλότερα στρώματα του ταμπλό, στα οποία σε περίπτωση διόρθωσης η έξοδος θα είναι περισσότερο εύκολη.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στην τεχνική εικόνα, συνεχίζει να αρέσει ο τίτλος της Εθνικής, ιδιαίτερα αν πείσει ότι έχει μεταβάλει σε σοβαρή στήριξη το επίπεδο των 40 ευρώ, ενώ όσον αφορά στον FTSE 20, ο οποίος έχει πάρει και πάλι τη σκυτάλη στη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων, αν διασπάσει ανοδικά τη σημαντική αντίσταση στις 2.625 μονάδες, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η κίνηση προς τις 2.642-45 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι στηρίξεις θα είναι στις 2.608, 2.600 (ψυχολογικό όριο), 2.590 και 2.582 μονάδες.

Όσον αφορά στους εμπλεκόμενους στην αγορά Παραγώγων, απλώς ακολουθούν την τάση της υποκείμενης, διατηρώντας τόσο τους χαμηλούς όγκους όσο και τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αυξήθηκε σχετικά ο δανεισμός τίτλων. Όσον αφορά στις συναλλαγές στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν Αγροτική και ΓΕΚ.

Σε αναζήτηση τάσης δείχνουν και τα περισσότερα από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, με τη Wall Street να δίνει χθες το βράδυ μικτό κλείσιμο με οριακές μεταβολές (θετικά ο Dow Jones, αρνητικά ο Nasdaq και ο S&P 500), ενώ σαφώς θετικότερη εικόνα έδωσε το κλείσιμο των ασιατικών χρηματιστηρίων.

Συμπερασματικά, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η εικόνα στη Σοφοκλέους δείχνει να αλλάζει με πρωταγωνιστές τους τίτλους υψηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, περισσότερο διστακτικές τις θεωρούμενες ”περιφερειακές δυνάμεις” και αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται τόσο από την υποαπόδοση του FTSES 80 όσο και από την τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, που υστάτως ”γέρνει” υπέρ των δεύτερων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v