Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχύβια η διόρθωση;

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως αν δεν επιδεινωθεί το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, η όποια διορθωτική κίνηση δύσκολα θα έχει διάρκεια. Θετικό το τρίτο συνεχόμενο κλείσιμο της Εθνικής υψηλότερα των 40 ευρώ. Νέο ιστορικό υψηλό για Νεοχημική, Jumbo και Τιτάνα.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Διορθωτική συνεδρίαση από την αρχή μέχρι το τέλος με αποχρώσες ενδείξεις εκφοβισμού, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η όποια διορθωτική κίνηση θα είναι μάλλον βραχύβιου χαρακτήρα.

Αυτό το τελευταίο στοιχειοθετείται κυρίως από την εικόνα του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, το οποίο τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν συνηγορεί για μεσοχρόνιες διορθωτικές κινήσεις, εκτός και αν η Σοφοκλέους αποφασίσει να κινηθεί αναρχοαυτόνομα υποχωρώντας σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Η σημερινή συνεδρίαση έδειξε τις αρνητικές της διαθέσεις από την αρχή και οι οποίες ξεκίνησαν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και ταχύτατα εξαπλώθηκαν στο σύνολο του ταμπλό (είναι ενδεικτικό ότι ενδοσυνεδριακά οι μετοχές με θετικό πρόσημο δεν ξεπερνούσαν τις 4 δεκάδες).

Από τις μετοχές του FTSE, μία πρώτη αναφορά χρειάζεται για τον τίτλο της Εθνικής, ο οποίος κατόρθωσε να απορροφήσει όλη την προσφορά και να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 40 ευρώ (για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και αυτό αν δεν συντρέξουν εξαιρετικά αρνητικές προϋποθέσεις μετατρέπει το εν λόγω επίπεδο από αντίσταση σε ισχυρή στήριξη).

Όμως, από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους την παράσταση έκλεψε η μετοχή του Τιτάνα (+2,99%) η οποία όχι μόνο έκλεισε στο υψηλό ημέρας αλλά και σε νέο ιστορικό υψηλό.

Από εκεί και πέρα αξιοσημείωτα κέρδη για τον ΟΠΑΠ, θετικό πρόσημο για τη ΔΕΗ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Motor Oil και Τράπεζας Κύπρου.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων για την Coca Cola και Folli Follie, των 2 για ΟΤΕ, Intralot, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, Αγροτική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελλ. Τεχνοδομική και αρνητική μεταβολή για Cosmote, Ελλ. Πετρέλαια, Εθνική, Εμπορική και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4.745,44 μονάδες και δίνοντας μικρή αντίδραση κατά τα τελευταία 70 λεπτά έκλεισε (βοηθούμενος και από τις δημοπρασίες) στις 4.762,17 μονάδες με απώλειες 0,84%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 544 εκατ. από τα οποία τα 122,6 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά και όσον αφορά στον FTSE, δεν έχει αλλάξει κάτι και θεωρείται σχετικά θετικό το ότι κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα από τη στήριξη των 2.590 μονάδων. Αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά οι επόμενες στηρίξεις στις 2.583, 2.571 και 2.560 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερα από τις 2.560 μονάδες και σε ακρότητα χαμηλότερα από τις 2.540-37 μονάδες, απαιτεί άμεσες κινήσεις stop loss από τους έχοντες long θέσεις.

Αντίθετα, οι αντιστάσεις στις 2.616, 2.625 και 2.642-45 μονάδες. Στο καλύτερο δυνατό σημείο η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 190 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες των 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Τέλος, όσον αφορά στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές που δεν ήταν ιδιαίτερα πολλοί ξεχώρισαν οι Yalco, Alumil, Νεοχημική (έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό), Kυριακούλης, Δομική Κρήτης, Τεξαπρέτ, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΛΓΕΚΑ, Εθνική Ασφαλιστική, Lamda Detergent, Jumbo (έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό), Unibrain και Proton Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v