Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Σοφοκλέους και η ψαλίδα των αποδόσεων

Προς το παρόν το Χρηματιστήριο Αθηνών παίρνει ανάσες μετά την κούρσα που έκανε από την αρχή της χρονιάς και το έφερε πρώτο σε αποδόσεις ανάμεσα στις ανεπτυγμένες αγορές. Ακόμη και μια διόρθωση δεν θα εξέπληττε, όμως δεν φαίνεται πιθανή αν δεν αλλάξει κάτι αλλού.

H Σοφοκλέους και η ψαλίδα των αποδόσεων
Αρκετοί δυσαρεστήθηκαν επειδή η Σοφοκλέους ”κάθισε” στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις μετά το πρόσφατο τετ α τετ που είχε ο Γενικός Δείκτης με το ψυχολογικό όριο των 4.800 μονάδων.

Ίσως να αισθανθούν καλύτερα πληροφορούμενοι ότι παρ’ όλα αυτά το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει την τρίτη υψηλότερη απόδοση από την αρχή της χρονιάς στη σούπερ λίγκα των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων.

Πριν μάλιστα από τη χθεσινή πτώση, το Χ.Α. ερχόταν πρώτο σε απόδοση στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές και τον κόσμο γενικότερα.

Ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης που έχει κατασκευάσει ο οργανισμός MSCI-Barra έρχεται τρίτος σε απόδοση παγκοσμίως από την αρχή του 2007, κερδίζοντας 7,7%.

Πρόκειται για μία απόδοση που είναι διπλάσια από την αντίστοιχη του δείκτη MSCI- Barra Ευρώπης το ίδιο διάστημα και λίγο χαμηλότερη από τις αντίστοιχες της Σιγκαπούρης που προηγείται με 8,4% και της Δανίας που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 8,4%.

Καθόλου άσχημα δηλαδή αν παρατηρήσει κανείς ότι η Αυστρία είναι πάνω μόλις 3,18%.

Τροφοδότης της ανόδου τα ξένα κεφάλαια που έφθασαν να ελέγχουν το 49% περίπου της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα τέλη του προηγούμενου μήνα και καταλύτες οι προσδοκίες για επιχειρηματικά ντιλ και η σημαντική αύξηση των κερδών ανά μετοχή των δεικτοβαρών επιχειρήσεων φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως όμως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η άνοδος της αγοράς δεν μπορεί να είναι για πάντα γραμμική.

Ως εκ τούτου, η στάση των δύο τελευταίων συνεδριάσεων είναι φυσιολογική και δίνει την ευκαιρία στη Σοφοκλέους να πάρει λίγες ανάσες, κλείνοντας το χάσμα των αποδόσεων που τη χώριζε από τις υπόλοιπες μέχρι πριν από λίγες μέρες όταν ο ελληνικός δείκτης της MSCI-Barra κέρδιζε 9,5% περίπου από την αρχή της χρονιάς.

Η συνειδητοποίηση ότι κάποιες δεικτοβαρείς μετοχές είχαν ”τρέξει” πολύ σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις τους να θεωρούνται τραβηγμένες και οι τιμές τους να έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένη περιοχή έπαιξε τον ρόλο του.

Προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλε το γεγονός ότι κάποια ντιλ που φάνταζαν σχετικά κοντινά, όπως η πώληση του 20% του ΟΤΕ σε ξένο στρατηγικό επενδυτή, είτε μετατέθηκαν χρονικά είτε ουσιαστικά αντικαταστάθηκαν από άλλα.

Μια στάση όμως δεν είναι το ίδιο με μια διόρθωση όπου οι δείκτες μπορούν να χάσουν 5% με 10%.

Ευτυχώς όμως, δεν συντρέχουν λόγοι στο εσωτερικό που να δικαιολογούν μια τέτοια εξέλιξη. Η διόρθωση θα μπορούσε να προέλθει ουσιαστικά από το εξωτερικό, όπως άλλωστε συνέβη πέρυσι τον Μάιο.

Όσο όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, η Σοφοκλέους απλώς θα παίρνει ανάσες κλείνοντας το χάσμα των αποδόσεων με τις άλλες αγορές κι αυτό δεν θα πρέπει να ενοχλεί.

Άλλωστε, το ζητούμενο που είναι η διατήρηση της κύριας ανοδικής τάσης που θα μπορούσε να φέρει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 5.000 μονάδες μέσα στη χρονιά δεν αμφισβητείται, τουλάχιστον προς το παρόν.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v