Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρέφει την πλάτη στις διεθνείς αγορές το ΧΑ

Δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη και τη Σοφοκλέους να αγνοεί επιδεικτικά το θετικό διεθνές κλίμα. Σημαντικές απώλειες για τους τίτλους των Coca Cola, ΟΤΕ και Ταχ. Ταμιευτηρίου. Περισσότερο από το 50% του συνολικού τζίρου σε μόλις 5 μετοχές (ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Κύπρου) και νέο ιστορικό υψηλό για τη Νεοχημική.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δεύτερη μέρα διόρθωσης για το Γενικό Δείκτη, με τη Σοφοκλέους να αγνοεί επιδεικτικά το θετικό κλίμα των μεγάλων διεθνών αγορών και να διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα δίνοντας την εντύπωση ύπαρξης ”εσωτερικού προβληματισμού”.

Η παρατεταμένη φιλολογία για την επερχόμενη διόρθωση που τόσο καιρό δεν ερχόταν, οι δηλώσεις του υπ. Οικονομίας για το επικείμενο placement του ΤΤ και η γενικότερη αίσθηση ότι η υπόθεση ανεύρεσης στρατηγικού αγοραστή για τον ΟΤΕ πάει πίσω, σε συνδυασμό με την πρόσκαιρη τουλάχιστον αδύναμη εικόνα του τραπεζικού κλάδου, δημιουργούν αρνητικό κλίμα και διαθέσεις το οποίο έψαχνε αφορμή και βρήκε να επεκταθεί και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Παρά ταύτα, η γενικότερη αίσθηση της πλειονότητας των επαγγελματιών του χώρου είναι ότι, η διορθωτική κίνηση δεν μπορεί να συντηρηθεί επί μακρόν αφού για κάτι τέτοιο δεν συνηγορεί το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. Ενώ στα λίγα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση, δεν σημειώθηκαν κινήσεις πανικού.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4.710,47 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 4.729,91 με απώλειες 0,68%,ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 464 εκατ. (το 54% του συνολικού τζίρου μόλις σε 5 μετοχές και συγκεκριμένα σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ και Τράπεζα Κύπρου), ενώ οι προσυμφωνημένες συναλλαγές έφτασαν τα 58,3 εκατ.

Από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη Ελλ. Τεχνοδομική, Intralot, Motor Oil, Tράπεζα Κύπρου και θετικό πρόσημο για Αγροτική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων για την Coca Cola και το Ταχ. Ταμιευτήριο, των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Folli Follie και ΟΤΕ (τεχνικά αρνητικό το κλείσιμο χαμηλότερα των 22,50 ευρώ), αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, Εμπορική, Eurobank, Τιτάνα και αρνητική μεταβολή για Cosmote, Εθνική και Πειραιώς.

Τεχνικά σα μόνο θετικό κρίνεται το ότι άντεξε η στήριξη για τον FTSE στις 2.570 μονάδες, με τις επόμενες να οριοθετούνται στις 2.562 και 2.544-37 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.562 και σε ακρότητα των 2.537 μονάδων επιδεινώνει σημαντικά την τεχνική εικόνα. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αντιστάσεις στις 2.585-90, 2.601 και 2.616 μονάδες.

Αρνητικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην αγορά παραγώγων που συνδυάστηκε με μικρή αύξηση των συναλλαγών, ενώ παρέμειναν οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Προβληματισμός για την τελική εικόνα με 88 ανοδικές μετοχές έναντι 170 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

Όσον αφορά τους ελάχιστους θετικούς πρωταγωνιστές, μία ακόμα ανοδική συνεδρίαση για την Interfish, οι προσδοκίες για σημαντικά έσοδα από τη θυγατρική στην Πολωνία έστειλαν στο ανώτατο όριο ανόδου την Άλφα Γκρίσιν, κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο και αξιοσημείωτα κέρδη για τον Κούμπα αλλά και για τον Ρόκα, συνέχισε ανοδικά η Lamda Detergent, αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για τον όμιλο ΑΤΤΙΚΑΤ, κινητικότητα στον τίτλο της Marfin Investment Group, ενώ διαθέσεις συναλλακτικής αφύπνισης έδειξαν ΕΚΤΕΡ και Kleeman και ίσως χρειάζονται προσοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v