Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Εκτιμά αυξημένους κινδύνους για αγορές

Αυξανόμενους κινδύνους για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές διακρίνει στο ”Global Economic & Market Outlook” η Eurobank EFG εκτιμώντας αρνητικές εκπλήξεις στον ορίζοντα όσον αφορά την κερδοφορία των εταιριών και τον πυρήνα του πληθωρισμού. Παράλληλα εκτιμά ότι το δολάριο θα συνεχίσει την πτωτική τροχιά, ενώ ”προτιμά” τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα.

Eurobank: Εκτιμά αυξημένους κινδύνους για αγορές
Αυξανόμενους κινδύνους για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές διακρίνει στο ”Global Economic & Market Outlook” η Eurobank EFG εκτιμώντας αρνητικές εκπλήξεις στον ορίζοντα όσον αφορά την κερδοφορία των εταιριών και τον πυρήνα του πληθωρισμού.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές φαίνεται να διαφοροποιούνται από τις αγορές ομολόγων, καθώς συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία παρά την αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό που παρατηρήθηκε από τον Οκτώβριο του 2006.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς σε περιόδους αύξησης των πληθωριστικών προσδοκιών, επέρχεται συνήθως διόρθωση των χρηματιστηριακών δεικτών.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ χρηματιστηρίων και αγοράς ομολόγων είναι τώρα μεγαλύτερη από ότι τρεις μήνες πριν, όταν τα χρηματιστήρια προεξοφλούσαν μια καλύτερη εικόνα για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ σε σχέση με την αγορά ομολόγων.

Σκοπός του τριμηνιαίου περιοδικού είναι η ανάλυση της κατάστασης και των προοπτικών της διεθνούς οικονομίας και των αγορών, καθώς και η χάραξη νέων επενδυτικών στρατηγικών.

Την έκδοση επιμελείται ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου, Καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ συγγραφείς της μελέτης είναι ο Σύμβουλος Οικονομικών Μελετών της Eurobank, Καθηγητής Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος και η Οικονομική Αναλύτρια Όλγα Κοσμά.

Η άποψή της ότι οι εξελίξεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου κατά τους τελευταίους τρεις μήνες σχετίζονται με αυξανόμενες πληθωριστικές προσδοκίες και όχι με την καλυτέρευση της εικόνας της οικονομίας των ΗΠΑ, έχει σημαντικές συνέπειες για τους επενδυτές.

Πρώτον, δεδομένης της άποψης της Eurobank για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, παραμένει επιφυλακτική για τα ομόλογα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, θεωρεί ότι μια αύξηση των επιτοκίων των 10-ετών Treasuries πάνω από 5% αποτελεί αγοραστική ευκαιρία, καθώς η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί και ο πληθωρισμός να αποκλιμακωθεί σταδιακά.

Παράλληλα, περισσότερο ελκυστικά θεωρεί τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ σε σύγκριση με αυτά της Γερμανίας, αναμένοντας μια περαιτέρω μείωση της διαφοράς των αποδόσεων μεταξύ των δύο ομολόγων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 3-6 μηνών, καθώς τα επιτόκια παρέμβασης στις ΗΠΑ έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο του οικονομικού κύκλου, σε αντίθεση με τα επιτόκια παρέμβασης της ΕΚΤ, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Δεύτερον, οι χρηματιστηριακές αγορές φαίνεται να διαφοροποιούνται από τις αγορές ομολόγων, καθώς συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία παρά την αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό που παρατηρήθηκε από τον Οκτώβριο του 2006. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς σε περιόδους αύξησης των πληθωριστικών προσδοκιών, επέρχεται συνήθως διόρθωση των χρηματιστηριακών δεικτών.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ χρηματιστηρίων και αγοράς ομολόγων είναι τώρα μεγαλύτερη από ότι τρεις μήνες πριν, όταν τα χρηματιστήρια προεξοφλούσαν μια καλύτερη εικόνα για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ σε σχέση με την αγορά ομολόγων. Με αρνητικές εκπλήξεις στον ορίζοντα όσον αφορά την κερδοφορία των εταιριών και τον πυρήνα του πληθωρισμού, οι κίνδυνοι στα χρηματιστήρια αυξάνουν.



Τρίτον, καθώς τα επιτόκια παρέμβασης στις ΗΠΑ φαίνεται να έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο τους, το δολάριο θα χάσει την στήριξη από τα υψηλά επιτόκια ιδιαίτερα έναντι του γιεν αλλά και του ευρώ.

Επιπλέον, η επιβράδυνση της αμερικάνικης οικονομίας θα επιδράσει αρνητικά στο δολάριο μακροπρόθεσμα, καθώς η διαφορά των ρυθμών ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης μειώνεται. Κατά συνέπεια, η Eurobank εκτιμά ότι η πρόσφατη ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ ήταν μάλλον ένα προσωρινό φαινόμενο παρά μια μεταστροφή της μακροπρόθεσμης πτωτικής τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v