Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματίζουν οι τράπεζες

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είχε να ”δει” από την περίοδο 24-28/11/2006, καθώς το μονοπάτι της διόρθωσης πλην της Σοφοκλέους ακολούθησαν σήμερα και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μεγαλύτερη από το 1 προς 2 η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για τη Νεοχημική.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Στο μοναχικό δρόμο διόρθωσης που έχει ξεκινήσει η Σοφοκλέους, σήμερα έδειξαν να ακολουθούν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο 24-28/11/2006.

Ομολογουμένως η σημερινή συνεδρίαση δημιούργησε τουλάχιστον προβληματισμό, κυρίως λόγω της αδύναμης εικόνας του τραπεζικού κλάδου που στην παρούσα φάση δείχνει ανέτοιμος να στηρίξει το δείκτη και να τον οδηγήσει σε πειστική ανοδική αντίδραση.

Έτσι, οι όποιες επιμέρους προσπάθειες από τους υπόλοιπους λίγους δεικτοβαρείς τίτλους δεν κατόρθωσαν να δώσουν αποτέλεσμα πλην ίσως της διάσωσης του δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4.700 μονάδων.

Τεχνικά, απαιτείται ίσως και άμεση ανοδική αντίδραση η οποία μάλιστα πρέπει να είναι πειστική και να δώσει κίνηση στον FTSE σαφώς υψηλότερα tvn 2.585.

Σε αντίθεση περίπτωση, κι αν συνεχιστεί η διολίσθηση και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρήσει χαμηλότερα από τις 2.525 μονάδες και σε ακρότητα χαμηλότερα από τις 2.507, (προκειμένου να επιτευχθεί ένα break falls) απαιτείται άμεση αύξηση ρευστότητας.

Πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα αυξημένων συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι φάνηκαν να αποσαφηνίζουν τις απαισιόδοξες προθέσεις τους και έτσι τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης, κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με αποτέλεσμα την αύξηση των υποτιμήσεων.

Ο Γενικός Δείκτης παρά το ανοδικό ξεκίνημα προσέκρουσε επανειλημμένως στο επίπεδο των 4.750 μονάδων και μετά τις 12.40 κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχώρησε μέχρι τις 4.700,71 και έκλεισε στις 4.705,03 μονάδες με απώλειες 0,53%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 433 εκατ. από τα οποία τα 35,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων η Intralot, αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και απλά θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, Ταχ. Ταμιευτήριο και Coca Cola.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για την Τράπεζα Κύπρου και την Αγροτική, αξιοσημείωτες απώλειες για Eurobank, Βιοχάλκο, Ελλ. Πετρέλαια, Τιτάνα, Folli Follie και αρνητική μεταβολή για Motor Oil, Ελληνική Τεχνοδομική, Alpha Bank, Εθνική (τεχνικά αρνητικό ότι απομακρύνεται χαμηλότερα από τη μέχρι πρότινος στήριξη των 40 ευρώ), Εμπορική και Πειραιώς.

Με δεδομένο το αρνητικό κλίμα, περίπου αναμενόμενη η τελική εικόνα με 82 ανοδικές μετοχές και 187 πτωτικές, παρά ταύτα 13 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5-17,98%.

Όσον αφορά τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές στην πρώτη θέση των κερδισμένων η μετοχή της Τασόγλου, είχε προϊδεάσει από χτες για έντονα ανοδική κίνηση η Αλφα Γκρίσιν, κινητικότητα εν μέσω φημών για εξελίξεις – συνεργασίες στην Εδραση, σημαντικά ημερήσια κέρδη για ΕΒΙΚ και Cyclon, συνέχισε ανοδικά η Lamda Detergent και η Νεοχημική, σημαντικές τοποθετήσεις από όσος περιμένουν αξιοσημείωτα νέα στην επικείμενη γενική συνέλευση της Intertech, ενώ αξιοπρόσεχτη συμπεριφορά επέδειξαν Ελτρακ, Rilken και Αλφα Αστικά Ακίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v