Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχες πέριξ των 4.600 μονάδων

Με τον ΟΤΕ μέχρι και 3,1% χαμηλότερα θεωρείται λογική η συντήρηση της διόρθωσης προς τη βάση των 4.600 μονάδων. Μια διόρθωση που δοκιμάζει τις αντοχές κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών. Κόντρα στο ρεύμα η ΔΕΗ, η Lamda Detergent και ορισμένες λίγες ακόμη περιπτώσεις. Ισχυρές πιέσεις σε ΕΛΤΕΧ-ΠΤΕΧ μετά την ανακοίνωση του deal.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αντοχές βραχυπρόθεσμων παικτών και μεσοπρόθεσμες στηρίξεις βασικών δεικτών και μετοχών δοκιμάζονται με την αγορά στα όρια των 4.600 μονάδων.

Με τη μετοχή του ΟΤΕ να χάνει περισσότερο από 3%, υποχωρώντας προς τα 21,8 ευρώ, εύλογα ο ASE 20 αποκτά κλίση που πιθανότατα θα τον φέρει χαμηλότερα των 2.500 μονάδων.

Διόρθωση περίπου 200 μονάδων από τα υψηλά της 5/2 (4.802,5 μονάδες) που μέχρι στιγμής, πάντα κατά την εκτίμησή μας, οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ενδογενή αίτια και αφορμές.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσον αυτή η διόρθωση μπορεί θα βρεθεί σε επόμενη φάση σε έναν κύκλο ανάλογης κίνησης των ξένων αγορών. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι πέριξ της περιοχής των 4.600 μονάδων δικαιολογείται μια τεχνικής μορφής αντίδραση.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου την εμπεριστατωμένη, απόλυτα τεκμηριωμένη και διορατική έκθεση της Eurobank, όσον αφορά στην πορεία των ξένων αγορών.

Από την άλλη το τμήμα ανάλυσης της Εμπορικής (Νίκος Κωστόπουλος) εκτιμά πως η κορύφωση του ανοδικού κύματος προς τις 4.800 μονάδες φέρνει πωλήσεις που σε αυτή τη φάση θα δικαιολογούσαν μια σταθεροποίηση βασικών δεικτών λίγο υψηλότερα των 4.600 μονάδων.

Ωστόσο, ζητούμενο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι στον ΟΤΕ όσον αφορά στον στρατηγικό επενδυτή ή το ενδεχόμενο διάθεσης ενός μειοψηφικού ποσοστού σε θεσμικούς.

Υποστηρίζοντας πως το δεύτερο ενδεχόμενο παρουσιάζει τις περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί, θεωρούμε εδώ και μέρες αναμενόμενη την πίεση, την υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ ακριβώς λόγω αυτής της προεξόφλησης.

Κατά την εκτίμησή μας μερίδα ξένων παικτών επιχειρεί να ”ανιχνεύσει” την πιθανή τιμή που κατά την πρόβλεψή τους θα μπορούσε να γίνει ένα πιθανό placement στον ΟΤΕ.

Ωστόσο, με τον Γενικό Δείκτη μέχρι και 1,8% χαμηλότερα δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην κίνηση μετοχών εταιριών που πραγματοποιείται κόντρα στη διόρθωση.

Από τη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς μάλιστα πραγματοποιείται με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές, τη Νεοχημική (δες σχετικά θέματα) μέχρι την Αttica Συμμετοχών, τη Rainbow, την Quality (με +19,1% στο 0,81 ευρώ) και τη Lamda Detergent φαίνεται πως όπου υπάρχει επιχειρηματική βούληση, ουσιαστική κίνηση και χρηματιστηριακή υποστήριξη, η τάση μπορεί να διαμορφωθεί κόντρα στο ρεύμα.

Από την άλλη, η περίπτωση της Παντεχνικής έρχεται να επιβεβαιώσει τον χρηματιστηριακό... κανόνα πως οι γνωρίζοντες παίκτες πωλούν στην είδηση. Εν προκειμένω η μετοχή της Παντεχνικής υποχωρούσε μέχρι και 8% χαμηλότερα προς τα 4,30 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v